Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

Veckans mest lästa inlägg!

fredag 29 juli 2011

Vildplommonen utanför tomten bär frukt!



Har du tur och har ett vildplommonträd i närheten, så plocka och njut. Små mini-plommon som smakar ljuvligt!
Perfekta som mellanmål, eller varför inte göra en god chutney på dem?

torsdag 28 juli 2011

Norsk brudspirea som stora formklippta bollar



Här har Norsk brudspirea klippts till gigantiska bollar. Två plantor/boll har använts. Klipp dem hela växtsäsongen EFTER blomningen för att få en tät och fin boll.

På våren låter man dem vara tills efter blomningen (som blir lite mindre än vanligt eftersom de är så hårt tuktade) och sen är det bara att börja klippa igen.

Vi fortsätter med lite formklippning, här Spirea Japonica Goldmund



Vi har redan visat att man kan formklippa Bambu och Avenbok. Det finns massor av andra buskar och träd som går att formklippa. Här har en Spirea japonica Goldmund klippts till små bollar. Denna Spirean har fina limegrön/gula blad som lyser upp i rabatten. Den får ljusrosa blommor, men om man formklipper den hårt flera gånger under säsongen blommar den bara lite här och där... Dock får man små blommor hela växtsäsongen eftersom man hela tiden klipper av dem och på så sätt tvingar den att sätta knopp igen.

Utekök är på modet. Men man behöver inte krångla till det



Många vill ha ett utekök men drar sig för att påbörja projektet för att det verkar så krångligt. Ska man ha en vask, rinnande vatten, avlopp? Eller hur gör man? Ska man mura upp en grill?

Här är den enkla varianten, en huggkubbe från IKEA har målats blå och används som avställningsyta. Krokarna är från samma bolag och de har klämts åt med en tång så att de inte ska trilla av så lätt när man tar en grilltång eller stekspade. Det finna ett hyllplan där man kan lägga vinflaskorna!

Gasolgrillen har även en gasolplatta där man kan koka potatisen, woka eller göra en risotto samtidigt som man grillar. Man behöver inte krångla till det!

tisdag 26 juli 2011

Uppstammad formklippt Avenbok
























Avenbok är en vanlig häckväxt i Skåne. Den passar utmärkt att formklippa. Här har en gren från en Avenbokhäck
tvingats uppåt och stammats upp och sen klippts till en bollform.
Det är alltså inte grundstammen som använts utan en vanlig "gren" som fanns mitt i häcken.

Man får vara försiktig när man klipper häckens ovansida så att man inte skadar stammen på det lilla trädet. Bollen behöver tuktas en 3-4 gånger/säsong för att behålla sin runda form, men det är gjort på 5 minuter.

Pergola med bambujalusier



Pergola med bambujalusier. Till höger en fantastiskt snygg eldkorg som har fått en underbar rostfärg.

Alliumfrön redo att trilla ner på marken...
























Allium blommar i maj månad med fantastiskt lila bollar som svävar över rabatterna. Helt underbar. Trist bara att lökarna är så dyra! Om man vill ha rabatten full av Allium – men inte betala så mycket för det – är det viktigt att du låter dina bollar stå kvar tills de har bildat frön (som bilden ovan). Detta sker någon gång i slutet av juli. Skaka av fröna där du vill ha dem.

På våren ska du vara extra observant när du lukar/rensar i rabatten. När fröna grott skickar de upp en gräslöksliknande stängel med ett svart fröskal på toppen. Ca 6-7 cm hög. Det är otroligt lätt att luka bort dessa och missta dem för att vara gräs! Om du lyckas behålla dem, blir de nästa år en liten bladrosett och efter ytterligare något/några år kommer den första blomman. Har du tur har du nu fått dina kanske 3 lökar att föröka sig till 40-50 st!

Lycka till!

söndag 24 juli 2011

Clematis vitalba, Skogsklematis precis innan blomningen


















Visst är den helt fantastisk, Skogsclematisen? Här täcker den in en hel spaljé. Den planterades som en stickling för ca 5 år sedan och sedan 2 år tillbaks ser den ut så här. Den blommar på årsskotten som kommer från fjolårsveden, så ska man klippa ner den görs det tidigt på våren. Jag brukar bara rensa upp lite i den på våren, men om man vill kan man klippa ner den helt på våren.
Den blommar med små doftande 1,5-2 cm vita blommor i juli-augusti. Den här väntar på solen (den är trött på allt regnande nu).

fredag 22 juli 2011

Glanskörsbär (Prunus serrula)

























Är du på jakt efter ett träd som väcker uppmärksamhet både vintertid och sommartid, måste vi tipsa dig om Glanskörsbäret. Barken har en fantastisk kopparfärg som skimrar i solljuset och som "flagnar av lite".

Bladen är vackert lansettformade och mörkgröna. Blommar på våren med vit-rosa blommor.
Trivs i zon 1-3.

torsdag 21 juli 2011

En klassisk helt underbar köksträdgård

En klassisk köksträdgård med både frilandsodling och bäddar.

I bakgrunden växer sparris. Den här typen av köksträdgård är inget för den som reser bort över sommaren. Den kräver att du vattnar, gödslar, rensar och skördar hela sommaren. Men du blir rikt belönad!



måndag 18 juli 2011

Loungehörna med vitslammad mur.


En "loungehörna" som vi ritade för något år sedan. Vita slammade murar smeker runt trädäcket. Till vänster döljer sig köksträdgården, vilken till viss del döljs av Miscanthusgräs (Morning Light).

Tänk på att inte klippa ner prydnadsgräsen förrän sent på våren. Annars finns det stor risk för att de dör under vintern. Klipper du dem allt för tidigt på våren kan det regna ner i de öppna "rören" och roten ruttnar. Så vänta med att klippa ner tills du ser de nya bladen sticka upp någongång i maj månad.

söndag 17 juli 2011

Formklippt bambu

Bambu går utmärkt att formklippa. Här är en 10-år gammal Bergbambu som varje år har tuktats till en bollform. Fargesia murielae passar utmärkt att formklippa. Du kan ha den som häck, en boll eller varför inte en kvadrat? Tänk dock på att Bambu vill ha mycket näring. Den vill ha Kisel och Kisel finns det gott om i bladen. Så plocka INTE bort de vissna bambubladen som ligger på marken, din planta behöver dem för att må riktigt bra.

Vi hör ofta folk klaga på sina bambu, att de inte mår så bra. Men när vi kommer dit och tittar har ägaren oftast tagit bort vartenda visset löv undertill, eftersom det är "snyggare så". Men på så sätt får inte plantan sin näring.

Ett tips om man nu tycker att det ser skräpigt ut är att lägga några nävar jord ovanpå de vissna bladen så att bladen inte syns.
Lycka till.