Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

Veckans mest lästa inlägg!

onsdag 4 april 2012

Helt underbart! Jag säger bara helt underbart!

Äntligen är våren här och den har tagit med sig Hannu Sarenström och hans lundväxter till Sofieros orangeri. När Eira och jag cyklar iväg på förmiddagen är det kallt, det riktigt biter i kinderna, men solen skiner.
Vi ska iväg till Sofiero för att delta i pressvisningen för ’Hannu gör vår’.

I orangeriet har Hannu samlat massor av olika lundväxter och de ramas in av buskar, trädgårdsmöbler från Skavanker och trädgårdspynt.
För att man ska komma till och se de små underbara blommorna finns det två höga bord fyllda av julrosor, vivor, sippor, sockblommor, ranukel och massor, massor fler. De döljs under ett täcke av boklöv. Många återkommer i de många krukorna som finns utplacerade runt om i orangeriet.

Man slås av hur många olika sorters julroshybrider det finns. Hannu berättar att han varit och hämtat dem på Ulriksdals slott på Kivik. De många lundväxterna har Jonas Bengtsson i Säve odlat upp. Hannu uppskattar att det finns mellan 60 och 70 lundväxter, samt ytterligare ca 30 buskar och träd inne i orangeriet.


Hannu berättar att han i lunden kan ”nörda” sig. Där kan man samla allt möjligt och inte vara strikt till en speciell färg eller form. Vilket man ofta är eller vill vara i sin trädgård.
Det ska vara en Tutti-Frutti känsla när det gäller färgerna, säger han.

Pandahasselört

Cecilia Wingård, projektledare på Sofiero, berättar att man med utställningen vill att orangeriet ska erbjuda Sofieros besökare något man kan komma och njuta av oavsett väder. Genom utställningen hoppas man även kunna väcka intresse och nyfikenhet för våra svenska växter. Cecilia berättar också att det hade varit kul om skolorna i Helsingborg skulle passa på att besöka utställningen.

Många tror idag att det bara finns en sorts blåsippa, men det finns massor av olika varianter, berättar Cecilia.

Utställningen är öppen under hela påsken och då kommer även Hannu att vara tillgänglig en stor del av tiden. Man har även ett tredje bord där alla växter som finns i orangeriet är samlade. Där kan man lyfta upp krukan och se vad den växt man är nyfiken på heter. Vill man verkligen veta så kan man ta ett kort med mobilen på namnlappen och ta med till sin plantskola.


Förutom de fina lundväxterna finns en hel bokhäck, massor av olika sorters japanska lönnar, syrener, häggmispel och prunus träd.

Syrenerna bildar en berså borta vid det lilla lusthuset som Mari Eberstein, Skavanker, har byggt. Alla möbler, växthus och lusthus som hon bygger görs traditionsenligt. Hon använder sig av gamla förlagor och Fredrik Blom (arkitekt 1781-1853) är en stor inspiratör.

Doften av linoljan från hennes möbler fyller hela orangeriet. Både Eira och jag blir mycket förtjusta i en liten grå pall inne i lusthuset. När vi pratar med Mari berättar hon att den är gjord efter en av de tidigaste trädgårdsmöblerna som hon har hittat.


Hur ska då vi med den feta skånska lerjorden göra för att få en egen liten lund? Enligt Hannus första snabba svar, med glimten i ögat:

– Flytta!

Men visst går det hos oss också. Hannu tipsar om att man kan gräva ut och byta jorden på ett avgränsat ställe och ha sina lundväxter där. Eller så får man vara ambitiös och jordförbättra regelbundet med kompostmull och sand.

Vill du känna våren åk till Sofiero och möt den där. Förutom Hannus lund njöt vi av azaleor, rododendron och tulpaner.

Helt underbart! Jag säger bara helt underbart!









Mari Eberstein och Hannu Sarenström



3 kommentarer:

  1. Så fint skrivet, man blir verkligen sugen på att se allt i verkligheten. Hannu är unik och skapar alltid så inspirerande miljöer.

    SvaraRadera
  2. Åh, vilken underbar utställning det ser ut att vara. Hoppas jag hinner dit i helgen!

    Ha en fortsatt fin påsk! Kram Hanna

    SvaraRadera
  3. Och det bästa:
    Hannu finns på plats hela Påskhelgen (fram till klockan 16.00).
    Och han är supertrevlig!
    /Kram Eira

    SvaraRadera