Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

söndag 1 april 2012

Loungen - Före och efter

Jag älskar själv före-och-efter-bilder, så därför tänkte jag dela med mig några från vår egen tomt.
Vi flyttade till en leråker 2001. Det fanns ingen trädgård alls, bara lerjord (vi byggde nytt hus).
Första bilden nedan är från 2004, så då har min trädgård hunnit växa i 3 år.
Jag tänkte visa hur vår "lounge" växte fram. Det var en liten process, eftersom vi inte visste vad vi ville ha och 2004 hade ingen hört talas om en "ute-lounge". Och pergola var något omodernt som man hade på 70-talet.


2004, våren.
Avenbokhäcken har så smått börjat växa och den runda gräsmattan är på plats.
En "brygga/spång" går mellan uteplatsen och gräsmattan och till vänster ligger det singel.
Randgräs är planterat (hur kunde jag) framför Elefantgräset som ännu inte tittat upp (börjar växa först fram i maj). Längre bak syns Norsk Brudspirea i full blom.

2005, sensommar.
Nu har allt börjat växa lite mer. Bollthujorna framför dammen har fördömts och några små bambuplantor och en Daggkåpa har flyttat in. En spaljé har byggts för att skapa en mysig hörna nära dammen.

2006.
Nu har jag övertalat mannen att det ska byggas ytterligare ett trädäck där singeln var. Detta trädäcket kopplas ihop med bryggan och på så sätt blir det ett roligt trädäck med konstiga vinklar och vrår.
Vi såg för första gången en annons på en ute-soffgrupp och fick specialbeställa den. Soffgrupperna som företaget fick in, gick åt på mindre än en timme.
2 år senare fanns de att köpa överallt. Det gula huset till höger är grannens. Över vår stora uteplats skymtas storseglet som sommartid skuggar "ute-matsalen".

Fortfarande 2006, men sett från stora trädäcket. Detta blev en otroligt mysigt sittplats, nära dammen. Men...

2007
... Det gick inte att sitta där på sommaren. Det blev tok-hett! Och efter diverse misslyckanden med parasoller, byggde vi en pergola. Vi hängde smala bamujalusier för att kunna rulla ner och skärma av solen (eller vinden). Växterna vid dammen har bytts ut ännu en gång.

2008 justerade mannen pergolan med lite "tvärslår". Helt enkelt för att stabilisera den så att den skulle klara alla Skånska höststormar. Vi bytte bambujalusierna mot bredare varianter.

2009 åkte jag till Chelsea FlowerShow tillsammans med Cattis och några andra trädgårdstokiga väninnor. Blev sjukt inspirerad av Ulf Nordfjells pergola och insisterade på att vår skulle målas mörkgrå. Mannen mötte mig halvvägs (det var helt enkelt för meckigt att måla alla ribborna i taket) så stommen är numera grå och ribborna naturfärgade. Och eftersom vi även lagt plexi ovanpå ribborna, kan vi ha mattor ute hela sommaren.

2011. Nu börjar allt bli klart (med loungen i alla fall). Detta året tröttnade jag på allt sobert svart/vitt/grått som finns i varenda trädgård och målade mina krukor i rött och magenta och svart. Ville få till en budoir-känsla utomhus. Vi köpte även nytt soffbord inomhus så det gamla stativet fick åka ut och rosta snyggt och så la vi glasskivan som tillhört ute-gruppen på stativet. Stommen till det gamla ute-bordet blev barnens "loungedel" (syns till vänster) och fick en ny sittdyna.

2011 Sett från en annan vinkel. Clematisen är ett fynd. Jag köpte den "omärkt", det stod bara Clematis på lappen och den hade inga blommor. Sen visade det sig vara 'Warsawska Nike', en otroligt vacker och välblommande sort. Hostorna som skymtas är 'Sum and Substance' och den svartbladiga busken är en Physocarpus 'Diabolo'. Och det är ett Elefantgräs som är på väg upp bakom soffan. Bilden är tagen i juni månad.

Får se hur det ska se ut sommaren 2012... Är sjukt inne på att ha lite fladdande tyger. Vill fortsätta på budoir-känslan tror jag.

Våren 2012! Nu har vi satt upp solcellslampor från IKEA, för att förstärka känslan av ett vardagsrum ute. De funkar faktiskt riktigt bra!

7 kommentarer:

 1. Härligt att du delar med dig av tillkomsten av er loungehörna! Den har verkligen utvecklats... Jag sitter och småfnissar för precis sådär var det med vår pergola som vi byggde 1999 - sååå omodern. Men nu är vi moderna igen, haha.

  Bilderna från senaste sommaren gillar jag med finfina loungen med härliga färgkombinationer och så Diablon med fyndklematisen till det. Mums! Jag har själv gardiner i min loungehörna - i polyester för annars blir de äckliga snabbt. Funkar bra och ger en ombonad känsla.

  Tack för titten! Kram

  SvaraRadera
 2. Vad kul att få följa förändringarna från början! Så fint det har blivit!
  Modigt att ändra så mycket åt gången, tycker jag. Kul, ser gärna fler före-efter-bilder på andra av dina/era projekt, det är så inspirerande!

  SvaraRadera
 3. Tack för era fina kommentarer.
  Jag blev så inspirerad av Anna Vattenkanna att göra "före-efter-bilder. Hon har så fina på sin blogg.
  Ska definitivt fixa fladdrande tyger i hörnen, gärna cerise/röd/lila... Och nu vet jag att de ska vara i polyester. Tack Anna!

  Fler före-efter-bilder kommer sen. Ska jaga på Cattis lite. Hon har gjort om deras uteplats 100 gånger (minst)....


  Kram, Eira

  SvaraRadera
 4. Men hej vilken fin blogg lägger mig genast som följare till den så jag hittar hit igen. Ha en fin kväll/Gela

  SvaraRadera
 5. Så underbart snyggt ni har det! Och precis som dig är jag trött på en del saker för altanen så jag håller på att "pimpa" om den. Den ska fortfrande jha grundfärgen svart och grått, men sen blir det vinrött, rött, orange och gult. Så nu längtar man.....
  Har lagt in mig som följare, måste ju se hur du avslutar med belysningen!!

  SvaraRadera
 6. Hej, vilken fin ute lounge ni har. Vi har en lekstuga som nu ska ersättas med en pergola. Ska bara få bort lekstugan först. Sedan ser jag att ni har ett trädäck som golv vilket kan vara en bra lösning eftersom min man inte vill ha singel eller sten i trädgården. Min man har inte riktigt förstått tjusningen med att skapa olika rum och att ha olika material i trädgården. Er pergola ser så rymlig ut och ändå nätt och inte så tung och klumpig. Skulle man kunna få måtten på den och virket? Ha en fin dag i solen.
  Susanne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   vad kul att du gillar pergolan.
   Den har måtten 4x3 meter. Stolparna är 100x100 mm och sen har vi använt oss av fyrkantsläkt, 40x40 mm. Den är byggd av tryckt material, och så målade vi stommen med täcklasyr.
   Vi har njutit av den i många år. Men nu är den rivit ner den och börjat bygga en större, 5x3 meter, som får ett tak istället för ribbor. Solen kommer att kunna skina in från sidorna, men vi får ett tätt tak och kommer att kunna sitta där även när det är mycket dagg eller när det börjar småregna. Det gör även att dynorna kan vara ute i stort sett hela sommaren.
   Stort lycka till med er pergola!
   /Eira

   Radera