Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

Veckans mest lästa inlägg!

torsdag 31 maj 2012

Hur vi byggde vår damm och hur det gick sen...

Vår damm firar 10-års jubileum i år. Den är inte så stor men den skänker stor glädje både till oss, våra barn och våra vänner. Stimmiga barn blir snabbt lugna när man visar dem en groda eller en salamander och säger att "om ni bara sitter helt tysta här och väntar, kommer ni att få se många spännande djur".

Tänkte berätta lite om hur vi gjorde, vad vi i efterhand tyckte att vi skulle gjort annorlunda och om hur dammen funkar idag, 10 år senare.
Det hela började med att en fotograf som jag känner hade fått i uppdrag av Willab att fota anläggandet av en damm. Så han ringde upp mig och sa, Eira, ska inte ni ha en damm i er trädgård?
– Jooo, sa jag... fast inte nu (vi hade bara bott i vårt nybyggda hus i ett år, så projekten var många).
– Jag tänkte nu på fredag... Typ! Jag hjälper er att anlägga och ni får bra rabatt på grejjorna.
Sagt och gjort, han anlände på fredagen med allt material, mannen här hemma hade fått gräva för glatta livet (jodå, han grävde för hand) och så började vi på bygget.
Bilden ovan är slutresultatet som var med i Willab-katalogen i många år. Så det är jag som står så där o-charmigt dubbelvikt och drar i dammduken etc (bild nr 1 är inte härifrån den tog de vid ett annat tillfälle och med annan modell).

Egentligen var det inte så svårt:
• Gräv ur. Gärna större och djupare än vad du hade tänkte från början. Djupare är viktigt eftersom dammen med åren får ett bottenslamm bestående av vissna växtdelar och jord etc vilket gör dammen grundare.
• Ta bort alla stenar, rötter etc. Lägg gärna ett lager sand.
• Lägg en tjock fiberduk (skyddar dammduken).
• Lägg sedan dammduken. Snåla inte med en tunn billig, utan kosta på dig den tjocka, sega gummiduken. Den håller längre och det är INTE kul att behöva göra om allt efter några år bara för att du snålade på duken.
• Fyll på med vatten och frissera sedan gummikanterna.
• Lägg i pumpen, koppla in filtret som ska stå på land och gör ev. ett vattenfall
• Dags för pyntet i form av kantstenar, växter, belysning etc.


Här är dammen alldeles nyanlagd.

Här ser du gummiduken utlagd och vi har börjat fylla på vattnet. Sen gjorde vi ett vattenfall, vi byggde upp en liten kulle och "åkte pulka med rumpan" för att få en naturlig bäckfåra. Sen klädde vi fåran med gummiduk och kantade med stenar och växter för att få ett naturligt utseende.
Vattnet pumpas således från pumpen i dammen upp till filtret på land och därifrån går en slang till toppen av bäcken och så rinner vattnet ner igen...



Bild från i fjol, 2011. dammen fungerar fortfarande hyfsat bra. Ibland kommer det trådalger, de håvar vi upp och lägger på rabatterna (mycket näring). Grodor har vi i 1000-tals känns det som. De kommer av sig själva och när det skymmer får man tassa försiktigt ut till loungen för det är många grodor som sitter vid dammkanterna då och som är på väg ut på nattjakt.

Vi ångrar att vi inte gjorde dammen djupare. Den har med åren slammat igen så att botten besår av ca  20 cm tjockt lager dy. Detta är naturligtvis bra för djur- och växtlivet –  dammen har ett perfekt ekosystem nu – men det gör ju att dammen ser så grund ut.
Vi har fått hål i dammen en gång, då var det troligtvis hägern (vi har ett häckande par i närheten) som fiskat och stuckit hål med näbben. Det var hål på ena kanten, format som en trekant. Sen i våras upptäckte vi ett hål på duken i bäcken. Det var åldersslitage. Pumpen är avstängd under vintern och då är bäcken torrlagd och nu hade det blivit en torrspricka där. Men det gick att laga med en vanlig cykelslangböda. 

Pumpen slammar igen rätt så ofta under sommaren. Grodor och fiskar rör upp i botten och så lägger sig slammet på pumpen och så blir det stopp. Då flyter den upp och man vet att det är dags att rengöra den. Vi spolar av den med vattenslagnen och kastar i den igen.
Näckrosorna är en sort som klarar ett vattendjup på bara 20 cm (dammdjupet är nog bara 40 cm numera) och de växer så det knakar hela sommaren. Vi har experimenterat med de flesta vattenväxter men har kommit fram till att det blir så plottrigt. Nu är det i stort sett bara näckrosorna kvar och så en Carex (vilken är vintergrön).

Fiskar har vi haft, både Guldfiskar, Guldid, Blå Shubunkin etc. Men de har oftast blivit uppätna av katter eller fåglar tidigt på våren då de har vaknat upp efter vinterdvalan och är slöa. Då har inte näckrosorna vuxit upp, så fiskarna har ont om gömställen och blir lätta byten.
Nu är alla fiskar borta, men jag har lovat barnen att vi ska köpa nya guldfiskar. 
Kanterna är gjorda av takshiffer som vi kom över billigt och så runda stenar i olika storlekar.
Ett tips är att inte göra en damm mitt på gräsmattan. Då ser det väldigt konstigt ut och ser inte naturligt ut alls.
Anlägg den gärna nära uteplatsen eller där du vistas ofta, så att du får njuta av den varje dag. Anlägg den gärna nära en rabatt så att du får ett naturligt buskage runt om. Dammen behöver sol, men inte "blagande" sol hela dagen, då blir det för varmt. Vandrande skugga är perfekt.

Ja, det var mina tips om att anlägga en damm :-D
Skötseltid... Ca 1 timme (max) i veckan under sommartid.

9 kommentarer:

  1. Kul att bli med damm sådär pang på! Annars brukar man ju fundera ett tag :-) Hur som helst är den väldigt fin och ett trevligt inslag där vid era sällskapsytor.

    Kram

    SvaraRadera
  2. Trevligt med en damm och vatten vid uteplatsen är aldrig fel.Snyggt!

    SvaraRadera
  3. Så vansinnigt fin damm - en riktig oas!!!

    Himla trevligt med er trädgårdsförening. Det är ju några år ni har hållt på nu.

    SvaraRadera
  4. Snygg är den i alla fall. Mysigt!

    SvaraRadera
  5. Härligt damminspiration som det bjuds på här, verkligen jätte fin dammanläggning ni åstakommit som har det lilla extra!

    Samlar själv inspiration för vår andar damm i trädgården....;) Denna gång skall det bli frossa i grönt, sten och vita blommor och näckrosor.

    Ha det gott/Kram Lussan

    SvaraRadera
  6. Oj så kul att hitta hit! Vilken fin blogg och så många underbara bilder med så mycket inspiration. :) Tack för titten och hit kommer jag mer än gärna tillbaka.
    Hälsar,
    Anna-Karin

    SvaraRadera
  7. Jättebra information om dammbygge. Vi ska snart sätta igång själva.
    /Carin

    SvaraRadera
  8. Tack snälla för alla fina kommentarer! Blir så glad!
    Mannens ork att gräva "dammhålet" var det som bestämde storleken och djupet på dammen ;-)
    Ibland vill vi göra den större och djupare, ibland med raka moderna kanter... Men när det kommer till kritan gillar vi nog den som den är :-D

    SvaraRadera
  9. Tack! Det var kul att se ert projekt från början sådär Eira! Och tänk så roligt att något som kom till på ett så spontant sätt numera ser ut som om det hela var integrerade tankar från början! Man blir sugen på att göra en damm själv efter detta:-)

    Härligt inlägg, kram H.

    SvaraRadera