Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

måndag 2 juli 2012

Köksträdgården – årets trädgårdstrend!


Att ha en köksträdgård – eller att helt enkelt odla sina egna grönsaker – verkar vara en trend över hela Europa! Jag har köpt trädgårdstidningar i Spanien, Frankrike och England och ALLA har haft stora reportage om just köksträdgården. Inte bara ett reportage, utan de har oftast ägnat halva tidningen åt det. Så det verkar vara en stor trend just nu, att odla eget och ekologiskt.

Jag har grävt i min bildbank och hittat lite inspirerande köksträdgårdar som jag har fotograferat genom åren. Bilden ovan på det fantastiska ute-köket med all sallad, är från Chelsea Flower Show 2009. Kolla in salladsväggen och salladsbuffén!
Även denna lilla kökshörna är från Chelsea. Man behöver inte ha så stor köksträdgård. Det räcker med en liten liten hörna för att man ska kunna odla sallad och bönor och ärtor.

En klassisk köksträdgård i Aylesford, England. Flätat pilstaket ramar in köksträdgården på den ena sidan och en gammal mur på den andra. Enkla träreglar avgränsar odlingsytan. Barkflis på gångytan.
Svensk köksträdgård med odlingslådor i rostfri plåt. Marktegel och barkflis mellan lådorna. 
En annan variant, en cirkelformad odlingsyta. Trumlad byasten har använts och lagts i ett vackert mönster runt cirkeln.
Odlingslådor (väldigt enkelt att bygga för hemmasnickaren) fulla med grönsaker, vilka är redo för skörd. Vackert och gott. 

Här kombineras pallkragar med odling på friland. Sparris, rödbetor, kryddor etc. Sett på Chelsea: En "Living Wall" full med sallad. Otroligt enkelt att skörda och snyggt som attans. Här finns sallad till en stor familj eller varför inte dela med dig till grannarna?

Flätat lågt pilstaket ramar in odlingsytorna och här har de gjort en stengång av små flata stenar. Chelsea 2009.
Att fläta pilstaket är ganska enkelt och har du inte pil, kan du ta några andra mjuka nyskördade pinnar.

Träramar, barkflis och pilstaket. Sett i Södra England. Lägg märke till de stora uppklippta platsflaskorna som skyddar de unga plantorna. Bönornas klätterstöd är på plats och redo för bönornas växtkraft!Odling på friland. Barnen skördar vinbär och de flesta hamnar nog direkt i magen, men vad gör väl det?

Belöningen!

Enkelt klätterstöd. "Risiga" kvistar typ Björk har stuckits ner i jorden och flätats ihop till en "kokong". Snyggt och enkelt. West Dean, England.
Stöd till Sparrisen. När Sparrisen växer upp får den vackra dill-liknande blad. Men de blir höga och välter lätt. Har de fått ett vackert staket som de lätt kan växa upp genom och så att de håller sig på sin plats i köksträdgården. West Dean, England.
Trädgårdskonst i köksträdgården. Så snyggt det är när man varvar rödbladiga grönsaker med grönbladiga. Röd barkflis i gångarna och gråmålade odlingslådor. Chelsea 2009.
5 kommentarer:

 1. Detta är konstigt; Jag anser mig vara hyfsad på att odla vackra växer, vare sig det är anueller, perenner, buskar eller träd. Har ju hållit på i 40 år och så läser jag en massa, så något har ju fastnat. Men...så fort jag försöker mig på att odla grönsaker så går det åt h....e!!!
  Jag harskulle kunna beätta många nekdoter om mina försök, men det senaste är att när jag får c:a 7-8 år sen skulle odla potatis så fick jag bladmögel på den. OK, det var bara att lägga ner potatisodlingen. Trist!
  Men i alla år har jag i Stockholm haft tomater i krukor (även chili och paprika och det har funkat bra). Alltså så försökte jag här på Gotland också. Då fick jag potatisbladmögel på tomaterna (dom är ju släkt)och likaså året efter, så nu ligger det matnyttiga nere igen!!

  SvaraRadera
 2. Fina köksland! Det är en bra trend och hoppas att den blir mer än en trend. Trots allt är det ju ett grundläggande behov att äta! och då ligger det ju nära till hands att odla sin egen mat. Vi får snarare hoppas att trenden de senaste 60-70 åren att INTE odla sin mat här i norra Europa har försvunnit och vi är tillbaka i de rätta hjulspåren igen. Själv håller jag på att filura på mina murade odlingsbänkar som ska ersätta pallkragarna.

  kram

  SvaraRadera
 3. Åh! vad kul inlägg. Gillar att se olika sätt att ha köksträdgård på. Kram Pia

  SvaraRadera
 4. Många vackra bilder, vilken inspirationskick! Jag hoppas detta blir mer än en trend. Kram Hanna

  SvaraRadera