Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

fredag 31 augusti 2012

Verbena Bonariensis – rabattens ballerinorJätteverbena – Verbena Bonariensis är en av mina stora favoriter på sensommaren. De svävar som små ballerior högst upp i rabatterna och kan göra världens tristaste rabatt till världens finaste!
Mina är självsådda. Dvs. Jag fick en planta av min far för ca 6 år sedan och sedan dess har jag alltid Jätteverbenor i rabatterna. De frösår sig lätt här i södra delen av landet. De dyker alltid upp på samma plats som de stod året innan och de dyker även upp på mängder av nya platser.

Hemligheten med Verbenafröerna är att de ska frysa först för att kunna gro. Ett tips är att ha en planta i en stor kruka på sensommaren. Placera den på din absolut soligaste och varmaste plats där det även är lite lä. När senhösten kommer och plantan vissnar låter du den bara vara tills fröställningarna är på plats. Sen smular du ner fröna i krukan. Alt. dra av alla fröställningar och lägg dem i samma kruka. På sen-våren gror de och i början av juli månad har du små puttefjuttiga plantor. Men bara vänta, efter en månad kan de vara 1-1,5 meter höga.

Jag planterar ut mina frösådda på ställen där jag vill ha dem. Ibland får de stå kvar på de platser de har valt ut själva.

Dessa som nu är över en meter höga har själva valt platsen framför min studio/ateljé. och de fick vara kvar här. Hoppas de vill komma tillbaks nästa år igen på samma plats.

I fjol hade jag 2 plantor i mina stora trekantslådor. I år är de några hundra. Här trivdes de visst. Och jag har grävt upp massor och gett bort och flyttat runt till andra platser i trädgården.


1 kommentar:

  1. Jag bara älskar jätteverberna och har alltid en i min stora plåtkruka vid entrén. Har försökt övervintra den ett antal gånger utan att lyckas, men nu ska jag göra det som du tipsat om. Har ju sett att det är massor av småplantor bland stenarna under, så det ska nog gå bra. Så TACK för tipset!!

    SvaraRadera