Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

Veckans mest lästa inlägg!

torsdag 13 september 2012

Entrésida med mycket vintergrönt och formklippt

Vår entrésida inramas av klippt Avenbok. Vi håller den på ca 1 meters höjd, men har dragit upp skott från häcken som har fått växa till små uppstammade träd varannan meter. Dessa klipper vi i bollform. Alla växer inte lika snabbt, så de har inte samma klotstorlek ännu, men nästa år bör de alla vara lika stora.
På häckens insida är det ganska skuggigt eftersom det ligger mot norr. Här har vi satsat på mycket vintergröna växter och mycket är formklippt eller klättrar på bollformade stöd. Just vid entréer tycker jag att det är fint att jobba med mycket vintergrönt, eftersom det ju är den plats i trädgåren som man ser och promenerar i varje dag, året om. Det ser så tråkigt ut om allt är visset på vintern.
Satsar man på mycket vintergrönt, kan man plantera in lite färgglada perenner som livar upp det hela på våren, sommaren och hösten. 
Den andra sidan, fasadsidan, är däremot riktad mot söder och det är riktigt torrt och soligt i denna rabatten. Det är helt andra växter som trivs här så jag har fått kompromissa lite för att få balans mellan de båda sidorna. Här växer murgröna som marktäckare och även Vinca Minor. De båda bildar denna sidans vintergröna täcke.
Förrutom det är det Lavendel, Stäppsalvia, Miscanthus och Skäggbuske som växer här.
Närmast i Bild en Miscanthus 'Morning Light'. Den blommar inte i Sverige. I bakgrunden ett Miscanthus som blommar nu och som är köpt som en Miscanthus 'Gracillimus', men eftersom den inte ska blomma här i Sverige heller är jag tveksam. Dock ser den exakt ut som Gracillimus. Både bladen, växtsätt och blommorna (har sett bilder på blommande exemplar på nätet).
Kanske står den i så perfekt läge (söder, sol, skyddat, väldränerat) att den blommar därav?!? Eller är det en annan Miscanthus helt enkelt.
 
Här ser man Lavendeln, Den uppstammade murgrönan som även blommar, Skäggbuskarna som snart ska blomma och så 'Morning Light'.

När vi anlade stengången gjorde vi den lite svängd. Helt enkelt för att leka till det. Skanska som byggde huset hade tänkt göra en superrak gång, så vi bad om att få hit all sten och att de gjorde allt underarbete som ingick och så la vi (läs min man och min far) den svängda gången själva. Det har vi aldrig ångrat. Den är både lekfull och kul och så blir det lite roliga former på rabatterna.

Den svängda gången leder fram till ytterdörren och sen fortsätter det en annan stenläggning längs med huset. Denna leder fram till porten till ateljéträdgården.
Mycket vintergrönt i rabatten: Murgröna klättrar på det vackra klätterstödet i förgrunden. Klätterstöden är gjorda av en vän. Marktäckare i rabatten är murgröna och Vinca Minor.
Murgröna i den rostfria krukan.
Det har stått en ros här som jag nyss grävde upp. Det var en Frühlingsduft som hade 1 miljard taggar. Och med småbarn är det inte så kul med en taggbuske precis i "cykelstråket", så den fick foten. Dessutom var den faktiskt bara vacker de tre veckor som den blommade. Efter blomningen kom rosten och sen var det bara en taggig jobbig buske.
Därbakom skymtar en formklippt brokbladig Benved.
Det blå "fluffet" längst bak till vänster är en Skäggbuske som precis har börjat blomma.


En Bollthuja och så den fantastiska Skäggbusken. Den blommar med härligt intensivt blå blommor just när alla andra blå blommor har lagt av. Blomningstid sep-oktober. Bakom skymtas en bollklippt brokbladig Benved och två Buxbomklot. Allt vintergrönt utom Skäggbusken.
Denna står i söderläge, torrt som attans och i sandjord. Dessutom skjuter takskägget ut en hel del så den får inte mycket vatten inte.

2 kommentarer:

  1. Vilken härlig trädgård! Har aldrig sett en häck med upphöjda "träd" i förrut. Mycket fiffigt! Det är så kul att besöka alla dessa trädgårdsbloggar. Man får så många tips. Jag kommer med stor sannolikhet besöka denna blogg fler gånger.
    Hoppas du får en skön dag :-)
    / Sylvia

    SvaraRadera
  2. Finfin entré ni har. Gillar er häck med de små uppstickarna!!! Intressant det där med din Gracillimus eftersom jag har exakt samma "problem". Gräset är alltså inhandlat som ett sådant, men blommar... Det ser ut som ett G men det "ska" ju inte blomma här hos oss? Då kanske det är ett Gracillimus trots allt???

    Kram

    SvaraRadera