Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

torsdag 4 oktober 2012

Ett inlägg inför nästa sommar, planera redan nu...


Nu när säsongen går mot sitt slut är det perfekt tid att börja planera och t o m bygga din "nya" uteplats. Nu spenderar man ändå inte så mycket tid utomhus, så nu kan man dra igång alla projekt. Så hinner det bli så där härligt som du vill ha det, i god tid innan nästa sommarsäsong börjar. Här kommer lite blandade bilder från våra uteplatser och sommaren som var.

Säsongens stora nyhet var vårt utekök. Det var år av tjat från mig (som ville ha ett) och sen var det två dagars byggande för mannen här hemma. Det behöver inte vara så krångligt. Vi byggde in en dynlåda under köket, väldigt praktiskt.
Den som använder köket mest här hemma, är mannen (och det var han som först var motståndare till det).
Materialkostnad, ca 1.000:- Grillen hade vi sedan tidigare.  
En pergola rekommenderar jag varmt till ALLA som jag ritar trädgårdar till. Finns det plats så är det en fantastisk yta att ha i sin trädgård. Man kan bygga den på tusen olika sätt. Vi har byggt vår så att den passar in med alla andra "byggen" som vi har.
Bambujalusier, soffor, kuddar och belysning skapar en härlig atmosfär. Detta är favoritplatsen för både stora och små. Barnen tar ett dopp i barnpoolen som står på gräsmattan precis bakom pergolan och så rusar de upp, sveper en handduk om sig och slår sig ner här och tjoar: Får vi inget gott?
Vår pergola är 4x3 meter. Tror att materialkostnaden för denna var ca 1.500:-
Sen byggde min händige man den.
 
Vi har en damm som binder ihop ytan mellan uteköket och pergolan. Det låga räcket längs bryggan är bara tillfälligt, så länge barnen är små. Det skapar en "gräns" som gör att de inte kliver ner på stenarna runt dammen. De kan nämligen lätt rasa. Men snart kan vi ta bort det igen. 
En vanlig sommarkväll hemma hos oss. Vänner och grannar och grannarnas barn samlas gärna här. Barnen leker vid pergolan och har lite mys för sig själva, mannen grillar och serverar tilltugg och vin till de vuxna. Allt under enkla former.
Matbordet har mannen byggt. På så sätt fick vi ett stort bord som passar in hos oss. Det är byggt helt i lärkträ (precis som trädäcket) och besår av två bord. 2x1 meter vardera. När de står tillsammans så här blir det 2x2 meter bordsyta och med plats för 12 personer. Gör vi långbord av dem kan vi klämma in fler.
Det blir mycket billigare att bygga så här stora bord själv än att köpa ett.

Trots stort bord och utekök finns det gott om plats på uteplatsen.

Loungeytan under pergolan är stor, men trots det känner vi att möblemanget begränsar lite. Det blir för få sittplatser. Så nästa års projekt blir att bygga en platsbyggd soffa, med plats för 8.

Behöver du avställningsyta när du grillar? IKEA har den här huggkubben för 399:-
Jag har målat vår vit och satt dit en ny bänkskiva. Det var en bit som vi hade över.
Eftersom huggkubben står på hjul är det enkelt att flytta runt den dit du vill ha den.
Köp 3 st och placera tillsammans, lägg en lång bänkskiva över alltihop och skruva ihop, så har du gjort ett utekök för en billig peng, utan att behöva snickra.

Uteköket in action. Barnen har ofta 'barhäng' här med sina kompisar (därav de rosa muggarna).

En 'slappehöra' som vi säger på ren skånska, kan den händige lätt bygga själv. Den här har mannen här hemma byggt av lärkträ. Den är 1,20x2 meter och har höj- och sänkbart ryggstöd. Favoritplatsen för många. Förvandlas lätt till en soffa när vi är många, med hjälp av lite kuddar. Mattorna är IKEAs billiga och de åker ner i dynlådan när natten kommer.

Så, börja planera. Man kan göra mycket själv och många uteplatsbyggen är gjorda på en dag eller två. känns uteplatsen stor och öde? Dela av den med hjälp av en stor planteringslåda på stora hjul. Bygg i trä och plantera snygga växter i den. Vill du har det strikt och modernt, plantera små uppstammade träd på en rak linje... Vill du ha säsongsväxer, så plantera det.
Enkelt och inte så dyrt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar