Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

fredag 23 november 2012

Dags att tänka på trädgårdens struktur

Nu när vintern gör sitt antåg avslöjas trädgårdens struktur. Finns det vintergrönt, höjd, väggar, något intressant att titta på, eller är den bara anskrämligt trist och du vill inte ens titta på eländet?

Ibland hör vi: Äh, jag är ändå inte i trädgården på vintern så det kvittar hur den ser ut då, bara den är snygg i sommar...
Men, tänk nu efter säger vi då... Du har stora glasade partier ut mot trädgården, så nästan halva året ska du stirra ut på en trist yta? Och entrésidan ser du ju varje dag och dina grannar och förbipasserande. Så även om trädgården inte används aktivt under det kalla halvåret, finns den ju där och syns. Så varför inte satsa på lite fin struktur som är vacker året om?
Bilden ovan visar 2 st Bergbambu (vintergröna), ormbunkar (milda vintrar är de halvgröna), Vinca Minor och Murgröna (vintergröna).
Allt behöver inte vara vintergrönt, utan satsa på struktur och former och lite höjder. Har du bara perenner i din trädgård blir den ganska trist halva året när de har vissnat ner. Här står Elefantgräsets vissna stammar kvar, en häck av formklippt Bergbambu, några grova bambustörar skapar spänning och i bakgrunden skymtar formklippt Norsk Brudspirea.

De svart/röda grenarna tillhör en Physocarpus Diabolo. Vacker även utan blad. Det finns många buskar som har vackert färgade grenar och de kommer till sin rätt under vintern. Bambun med gula stammar är en Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis. Bambun längst bak är en Phyllostachys Nigra. Till skillnad från Bergbambun rullar Phyllostahys blad inte ihop sig vid kallt väder, utan ser alltid lika fina ut.
Bergenian är vintergrön. Och som marktäckare är den fantastisk. Här växer den tillsammans med Vinca Minor och murgröna. Elefantgräsets vissna rör skapar höjd. Klipp dem inte förrän sent på våren när du ser de nya skotten skjuta upp. Annars riskerar du att vatten rinner ner till roten genom de avklippta rören och om det sen fryser kan roten sprängas sönder. Alternativt ruttna (här i Skåne). 
Att ha vintergrönt vid entrén gör att det ser fint ut året om. Bollthuja, formklippt Klätterbenved och Buxbomklot. Bladen har helt trillat av Skäggbusken som nu blir mer skulptural.
Formklippt bambu är fin året om.
Du vet väl att du som bor på sydligare breddgrader och inte har tjäle ännu, kan fortfarande plantera. Och många plantskolor har REA nu, så skynda fynda! Nu ser du vad som saknas i din trädgård och det som du planterar redan nu får en tidig start nästa vår.
Den formklippta Klätterbenveden syns bäst under det kalla halvåret. Den lyser verkligen upp och det blir fin kontrast till Avenbokhäckens kopparfärgade löv.

23 november och Höstkragen blommar för fullt! Härligt med något som blommar så här sent. Murgröna slingrar sig upp längs klätterstöden. Lavendeln som syns i bakgrunden har en fin silvrig färg under vinterhalvåret. 
När man har 10 plusgrader i november är det mycket som lever vidare. Det Nyzeeländska linet och palmen fortsätter att frodas på uteplatsen. Det gör tyvärr även grönalgerna på trädäcket.
Buskar skapar form även utan blad. Rosenspireans har nästan helt fallit av, Kärleksörtens blommor brukar torka och stå kvar hela vintern. Daggkåpan vissnar till slut ner helt och lämnar kvar skräpiga bruna löv, men de skyddar nästa års knoppar så låt dem vara kvar. 
Här syns den formklippta norska brudspirean bättre. Den blir tät och nästan ogenomsiktlig och när det faller lite snö ligger det vackert kvar på toppen. Murgröna täcker effektivt in marken.
Så titta på din trädgård nu, för det är nu du ser strukturen och vad du saknar. Låt den inte vara trist halva året, det är ganska enkelt att skapa en trädgård som är intressant året om. 

2 kommentarer:

 1. Åh vad fina bilder. Inte visste jag att man kunde formklippa bambu, jag vet inte mycket alls.. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 2. Intressant inlägg ... kommer absolut att tänka struktur i trädgården fr.o.m. i vår för det är verkligen något som saknas i min trädgård !
  Har mest satsat på perenner ... fram till nu !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera