Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

Veckans mest lästa inlägg!

fredag 28 september 2012

Eget Örtsalt – Persillade

Nu har det regnat i snart två veckor och jag har knappt varit i trädgården alls.
Men, igår skördade jag i alla fall lite persilja och dill. För nu är det dags för stora tillverkningen av mitt eget örtsalt, med Persillade-touch.

Jag använder mig av dill, persilja, vitlök och salt. Ibland slänger jag med en chili (med kärnor) om jag har någon hemma.
 
Ner med kryddorna och vitlöksklyftorna i mixern och kör runt så att allt blir hackat. Mixern fick jag av mina föräldrar när jag flyttade hemifrån för 20 år sedan, och den håller ännu. Helt otroligt! Speciellt eftersom vi har använt den 3-4 ggr/vecka sedan dess.
När kryddorna är mixade öser jag i ett paket kvarnsalt.
 
Nu har allt mixats ihop till en blöt gegga. Denna häller jag i en braspanna och sätter in i ugnen för att torka i ca 50°. Har du tid på dig kan du sätta pannan där det är varmt och soligt istället. Tvättstugan när du torktumlar, eller när du har lagat middag kan du sätta in den i ugnen på eftervärmen.
Det måste hur som helst bli helt torrt!

När det har torkat maler jag det så att det blir till ett fint salt. Själv kör jag det kvickt och lätt i en kaffevarn som jag bara använder till kryddorna. Det går bra med vilken kvarn/mal som helst.

När det är färdigmalt åker det tillbaks i braspannan igen, för att torka ytterligare någon dag. Det måste vara helt torrt innan man häller det på burkar.

Sen har man det roliga kvar. Att fylla små söta kryddburkar. Jag brukar ge bort några i present till nära och kära och resten använder vi under hela vintern.
Man kan naturligtvis prova sig fram med vilka kryddor man vill, men det här är en säker kombination. Mums!

torsdag 27 september 2012

Så sköter du om Avenbokhäcken!


• Så här planterar en Avenbokhäck och en Bokhäck? Läs här!

• De mest ställda frågorna om Avenbok, hittar du här!


Här ska du få våra tips om hur du sköter en Avenbokshäck

OBS! Det här inlägget har fått så många kommentarer. De nyaste kommentarerna hittar du om du scrollar längst ned, och klickar på "Läs mer". Då kommer de senaste kommentarerna upp.


Först och viktigast av allt: Avenboken klipper du endast i juli, augusti och september (oktober och november om du bor i de varmaste zonerna). 

Jag tänkte berätta lite om hur du gör för att få en vacker och tät Avenbokhäck. 
Fördelen med en Avenbokhäck är att den klarar av blöt och tung jord, vilket är en bra om du bor på den leriga delen av t ex Skåne. 
Du kan formklippa den i stort sett hur som helst och den behåller till viss del de vissna löven hela vintern. Bladen faller oftast inte av förrän vid lövsprickningen på våren. 

Det är helt enkelt en lättskött, snabbväxande och vacker häck.


Näring
Vi får ofta frågor om varför "häcken inte växer eller blir tät". När vi kikat på häcken i fråga är det väldigt sällan sjukdom eller parasiter som den drabbats av, utan näringsbrist! Näringsbristen uppstår oftast genom att man låter gräsmattan växa in under – eller väldigt nära – häckens stammar.

Gräs stjäl nämligen all näring! Gräset är en riktig näringstjuv och den slukar även glupskt i sig av vattnet. Avenboken får iofs rejäla rötter, men de är grunda. Och de konkurerar på så sätt om både näringen och vattnet med gräset, och gräset blir vinnaren.


Håll ett avstånd på minst 30 cm mellan gräsmatta och stammarna på Avenboken, så brukar häcken ta fart igen. Gödsla under våren och försommaren med NPK! 

I slutet av augusti kan du ge den höstgödsel.

Och håll det ogräsfritt under.
Men, på bilden ovan ser ju häcken jättefin ut och gräset växer alldeles intill? Jo, gräset går väldigt nära... Men tittar man på andra sidan häcken...


.... Finns det inte ett grässtrå på den sidan. Här kan den hämta massor av näring och vatten. De marktäckande perennerna utgör inget hot.



Ett annat exempel på samplantering, där gräsmattan är en meter ut från häcken.
Avenbokhäcken är den höga i bakgrunden. Framför är en rabatt med ett djup på minst 1m. I den växer det Norsk Brudspirea (bollarna) och murgröna som marktäckare. På andra sidan häcken har även grannen djupa rabatter. Häcken blev tät och nådde 3 meters höjd på bara 5 år.



Exempel på en felklippt häck




Avenbokhäck under tidig höst

Beskärning

Det här med klippningen då? 

Avenboken klipper du bara i juli, augusti och september 
(i Skåne kan du klippa i oktober, november med om det inte blivit kallt ännu)
Aldrig annars.
Den är nämligen en "blödare". Saven står högt på våren och om du klipper den då, rinner saven ur såren och läker dåligt och då drabbas den lätt av svampsjukdomar och röta. 
Jag får ofta höra att: – Men jag klippte i maj och den lever ju...
Jo, den klarar av att tappa sav. Men plantan blir svagare och det blir öppna sår som inte läker eftersom saven rinner ut och det blir då en inkörsport till svampsjukdomar.

Så klipp din Avenbok i juli, augusti och september, under torr väderlek. 
Då hinner såren torka in och läka ihop snabbt och fint och det är inte samma risk för röta och svampsjukdomar.

Andra blödare är t ex stenfrukter (Plommon, Körsbär t ex), Björk, Lönn, Magnolia, Hästkastanj, Tulpanträd etc. Även Vindruva, Vildvin, Klätterhortensia och Pipranka m fl. 

Drabbas den av den värsta svampen av dem alla, purpurskinn, tar det några år innan du ser skadan, i form av att bladen blir silvriga (Silverglans). 
Då är det försent att göra någonting. Svampen, som är en parasit, har då redan tagit sig in i hela plantan och det finns ingen räddning. Den smittar ner friska plantor genom bl a genom att en drabbad rot smittar en frisk rot etc. Skadade plantor måste grävas upp helt och brännas. Den kan även smitta mängder av andra träd i trädgården.
Nu är det inte så vanligt att den drabbas av detta, men det kan vara bra att veta varför man klipper blödare under JAS.





En Avenbok har en genomgående stam, så den ska toppas på den höjd du vill ha häcken. Klipp inte ner en Avenbok jäms med fotknölarna. 

Du kan däremot ta ta ner höjden på den (även på en gammal häck).
Bilden ovan visar Avenboken som står mellan min grannens tomt och min. Den var på sina håll nästan 3 meter hög, så vi enades i höstas om att ta ner den avsevärt. 

Vid toppstället bör stammen max ha en diameter på 10 cm. Riktigt gamla häckar kan ha en stam som växt sig riktigt tjock, så det kan vara bra att veta att du bör inte kapa en stam som har en större omkrets än så.

Man kan även ta in sidogrenarna hårt, om du vill föryngra en risig häck, och bara låta dem vara ca 10-15 cm. Se till att det finns kvar några bladutskott på varje gren.

Då kommer den att grena sig fint och om något år har du en vacker och tät häck igen.

Tänk på att om du tar ner en kraftig gammal häck på höjden (dvs sågar av en grov stam), bör du inte klippa in sidogrenarna samtidigt. Häcken behöver nämligen kraften från sidogrenarna nästa år för att kunna växa och läka skadan bra.
Sidogrenarna får du ta in 1-2 år efter. Ungefär som när man hamlar ett träd.

Men om du som jag har en häck som är 10-15 år, går det bra att toppa den samt ta in sidogrenarna samtidigt. Se dock till att den har bladutskott kvar.

Avenbokhäcken kan du klippa och putsa till flera gånger/säsong (juli, aug, sep).


För att häcken ska få bra solexponering klipper man den alltid så att basen är bredare än toppen. 
Om häcken har blivit gles nedtill, pga för lite solexponering, är det väldigt svårt att få den att skjuta nya skott där nere. Så glöm inte att klippa den med en bredare bas.


Vatten

Om du har en nyplanterade häck, så vattna den ordentligt vid torr väderlek, ca 2 ggr/vecka. 




Det går utmärkt att stamma upp ett litet Avenbokträd. Klipp det flera gånger i juli, aug, sep för att få en tät rund boll.


Nyfrissat. Klipp den gärna smalt. Den blir yvig och ännu tätare på bara en månads tid.
Lycka till med din Avenbokhäck.


Sammanställning:
– Klipp under torr väderlek i juli, augusti, september. Aldrig annars, inte ens på vintern.
– Toppa den först när den har nått den höjd du vill ha.
– Klipp den pyramidformat. Bredare bas alltså.
– Gödsla med NPK under växtperioden.
– Vattna vid behov, speciellt vid nyplantering.



Drakdop på Sofiero för alla barn nu på lördag kl 12

Drakdop på Sofiero på lördag. Dopet är klockan 12!

Alla små prinsar och prinsessor är inbjudna!
Drakdop och barnkalas fram till kl 16. Fri entre´ för alla barn, varje barn får bjuda med sig en vuxen.
Läs mer här: http://www.sofiero.se/nyhetskatalog/drakdop-pa-sofiero/

onsdag 19 september 2012

Lycka! Jag har fyndat!

Här bakom skymtar ni mitt fynd!
Jag har under ett halvårs tid varit på jakt efter en soffgrupp i trä på Blocket. Ni vet en sådan där klassisk modell från 70-80-talet.
Tanken är nämligen att jag ska "pimpa" en sådan grupp. Måla den i cerise/röd/lila och ha roliga kuddar däri.
Platsen för den är vid min ateljé/studio. Mellan vår villa och ateljén är det alldeles vindstilla och sol halva dagen och skugga andra halvan.

Och igår eftermiddags var gruppen helt plötsligt där på Blocket. Målad ljusgrå. 600:- för soffa, 2 fåtöljer, en bänk och ett högt matbord (detta ska jag inte ha till soffgruppen, det får en annan plats).
Det fanns i Munka Ljungby, min barndoms by.
Min snälle far körde dit idag och hämtade det till mig (jag jobbade och har dessutom inte dragkrok på bilen) och körde sen hem det till mig och nu står det på plats. Det låga "soffbordet" är ett annat projekt på G, en lastpall som ska målas och förvandlas till ett soffbord till gruppen.

De ska få flytta in i carporten om någon dag, så att träet torkar. Sen ska jag slipa bort lös gammal färg och måla dem i härliga lysande färger. Men jag vill njuta av dem på plats i ett par dagar till.

Vi planerar att bygga ett trädäck här sen. Men det blir längre fram. Nu gläds jag åt att jag äntligen hittade min grupp, efter 6 månaders letande!
Bambun som syns är en Phyllostachys Nigra (stammarna blir svarta om något år). Det är en bit som jag delat från vår stora planta som står på andra sidan huset.

fredag 14 september 2012

Skapa rum och möblera trädgården!

Man kan skapa små minirum i trädgården på ett enkelt sätt. Skapa väggar med hjälp av växter och befintliga husväggar/staket/plank.
Gräv upp en bit gräsmatta och anlägg en ny rabatt och fyll den med yviga buskar.

Här har jag använt mig av Bambu Phyllostachys 'Nigra'. Jag grävde en rabatt i vinkel mot husfasaden. 4 meter ifrån grävde jag ytterligare en rabatt, även den i vinkel från fasaden. Här stack jag ner stödpinnar till träd, flera stycken, och målade dem knallröda. Sen flyttade jag hit två Forsythiabuskar som var fullvuxna och klippte in dem hårt så att de bildar en smal vägg.
Och voila´ har jag skapat ett nytt rum i trädgården med hög mysfaktor.

Här syns Bambun från en annan vinkel. Jag passade även på att måla två av bambuns döda stammar knallröda.

Invid planket byggde jag och mannen i huset ett vägghängt bord som jag målade i grått och vitt. Vi byggde det av spillbitar som vi hade så det är både smala och tjocka brädor. Och bordet fick på så sätt karaktär. Det byggdes på 30 minuter och målades på 30 minuter och kostade 0:-
Ett enkelt och billigt sätt att förnya trädgården.
Här tänker jag ha arrangemang som passar för säsongen. Bordet passerar man när man går till min ateljé/studio, så det är en fin plats att pynta.
En annan bra plats för ett sådant här bord är nära entrén.
Idag fylldes en kruka med Luktärter och murgröna. 
Mmmm... De doftar barndom tycker jag! Luktärter och Kaprifol är min barndoms blomsterdoft. 
Man kan skapa dolda rum i trädgården genom att inte ha rabatterna längs med tomtgränsen. Anlägg istället en rabatt tvärs över hela tomten. På mitten alltså. Och så en gång igenom den som leder dig in i nästa trägårdsavdelning. Då kan du ha det riktigt fint på framsidan av rabatten och bakom kan du ha röran. Eller har du köksträdgården bakom. Eller varför inte en hemlig loungehörna med soffgrupp och pergola? Eller en damm? Eller en djungel?

Bakom denna rabatten finns en gräsmatta och lekhörna för barnen.
 
Palmliljan, Yucca Filamentosa, är sagolikt vacker även när den inte blommar. Friskt gröna (och vintergröna) blad. Min står i kruka men jag bäddar in den i bubbelplast på vintern.

torsdag 13 september 2012

Entrésida med mycket vintergrönt och formklippt

Vår entrésida inramas av klippt Avenbok. Vi håller den på ca 1 meters höjd, men har dragit upp skott från häcken som har fått växa till små uppstammade träd varannan meter. Dessa klipper vi i bollform. Alla växer inte lika snabbt, så de har inte samma klotstorlek ännu, men nästa år bör de alla vara lika stora.
På häckens insida är det ganska skuggigt eftersom det ligger mot norr. Här har vi satsat på mycket vintergröna växter och mycket är formklippt eller klättrar på bollformade stöd. Just vid entréer tycker jag att det är fint att jobba med mycket vintergrönt, eftersom det ju är den plats i trädgåren som man ser och promenerar i varje dag, året om. Det ser så tråkigt ut om allt är visset på vintern.
Satsar man på mycket vintergrönt, kan man plantera in lite färgglada perenner som livar upp det hela på våren, sommaren och hösten. 
Den andra sidan, fasadsidan, är däremot riktad mot söder och det är riktigt torrt och soligt i denna rabatten. Det är helt andra växter som trivs här så jag har fått kompromissa lite för att få balans mellan de båda sidorna. Här växer murgröna som marktäckare och även Vinca Minor. De båda bildar denna sidans vintergröna täcke.
Förrutom det är det Lavendel, Stäppsalvia, Miscanthus och Skäggbuske som växer här.
Närmast i Bild en Miscanthus 'Morning Light'. Den blommar inte i Sverige. I bakgrunden ett Miscanthus som blommar nu och som är köpt som en Miscanthus 'Gracillimus', men eftersom den inte ska blomma här i Sverige heller är jag tveksam. Dock ser den exakt ut som Gracillimus. Både bladen, växtsätt och blommorna (har sett bilder på blommande exemplar på nätet).
Kanske står den i så perfekt läge (söder, sol, skyddat, väldränerat) att den blommar därav?!? Eller är det en annan Miscanthus helt enkelt.
 
Här ser man Lavendeln, Den uppstammade murgrönan som även blommar, Skäggbuskarna som snart ska blomma och så 'Morning Light'.

När vi anlade stengången gjorde vi den lite svängd. Helt enkelt för att leka till det. Skanska som byggde huset hade tänkt göra en superrak gång, så vi bad om att få hit all sten och att de gjorde allt underarbete som ingick och så la vi (läs min man och min far) den svängda gången själva. Det har vi aldrig ångrat. Den är både lekfull och kul och så blir det lite roliga former på rabatterna.

Den svängda gången leder fram till ytterdörren och sen fortsätter det en annan stenläggning längs med huset. Denna leder fram till porten till ateljéträdgården.
Mycket vintergrönt i rabatten: Murgröna klättrar på det vackra klätterstödet i förgrunden. Klätterstöden är gjorda av en vän. Marktäckare i rabatten är murgröna och Vinca Minor.
Murgröna i den rostfria krukan.
Det har stått en ros här som jag nyss grävde upp. Det var en Frühlingsduft som hade 1 miljard taggar. Och med småbarn är det inte så kul med en taggbuske precis i "cykelstråket", så den fick foten. Dessutom var den faktiskt bara vacker de tre veckor som den blommade. Efter blomningen kom rosten och sen var det bara en taggig jobbig buske.
Därbakom skymtar en formklippt brokbladig Benved.
Det blå "fluffet" längst bak till vänster är en Skäggbuske som precis har börjat blomma.


En Bollthuja och så den fantastiska Skäggbusken. Den blommar med härligt intensivt blå blommor just när alla andra blå blommor har lagt av. Blomningstid sep-oktober. Bakom skymtas en bollklippt brokbladig Benved och två Buxbomklot. Allt vintergrönt utom Skäggbusken.
Denna står i söderläge, torrt som attans och i sandjord. Dessutom skjuter takskägget ut en hel del så den får inte mycket vatten inte.

måndag 10 september 2012

Var det allt?

Köksträdgården har verkligen glatt hela familjen denna sommaren. Ja inte bara familjen, utan även grannens barn och grannarna runt omkring. Skörden har varit rik!

Jag tyckte att salladen växte dåligt tidigt i somras, så jag sådde lite mer... Och lite mer... Och lite mer. I mitten av juli hade jag ÅTTA sträckmeter sallad. Så jag fyllde plastspannar med salladshuvuden och gick på turné hos grannarna. Alla fick minst tre huvuden var!

Förrutom salladen har vi glatt oss åt att dagligen plocka lök, tomater, potatis, salladslök, sockerärtor, morötter, hallon och diverse kryddor.

MEN... jag hade så stora förhoppningar på Märgärtorna! Dessa söta goda ärtor, som barnen älskar. Jag sådde mängder och såg framför mig hur jag skulle fylla frysen och vara självförsörjande i alla fall hela hösten. MEN... Det blev kanske en liter sprittade ärtor totalt! Vilket jox för en liter! Mycket odlingsyta för liten skörd!
Näeee... Nästa år skippar jag nog dem och satsar på mer lök och sallad och morötter och tomater... Och kanske Squash!
1,2x1,2 meter stor odlingslåda fylld med Märgärtor blev... 1 liter sprittade ärtor! Suck! Findus, jag kommer tillbaka!

fredag 7 september 2012

Medelhavet i Skåne

Jag skapade nyss lite medelhavskänsla vid entrén!

Vill inte ha Bollkryss! Våga Vägra Hösten, säger jag. Jag planterade istället två Yucca och målade några bambupinnar i knallrött och vips (som Madicken säger) hade entrén förflyttat sig till Medelhavet.
Många av våra "höstväxter" som vi planterar vid entrén får mig att tänka på kyrkogårdar. För visst planteras det mycket Krysantemum, Ljung etc. på gravarna? Och varför ska våra entréer se ut som en gravplats? Nej, fram med mer färg och lek, säger jag!

Hittat i rabatten idag

Zzzzzz... Zzzzzz... Oj vad trött denna igelkotten var. Han hade somnat mitt bland Vincan och låg här helt öppet mitt på ljusan dag! Vi tror att en hund som varit på besök skrämt upp den lite, så att den somnade helt utmattad på den plats den var!
Vi satte ut lite vatten till den och efter en timmes tid var den borta. Hade lämnat lite "gödsel" som tack för vattnet.

torsdag 6 september 2012

Ett litet inlägg om ingenting och ändå en del...

Barnens sovrum har den absolut bästa utsikten. Detta är utsikten från deras ena fönster. Kanske en altandörr här i framtiden? Spireorna i förgrunden behöver få en sista klippning, nu är de lite ruffsiga. Jag klipper dem flera gånger varje säsong så att de behåller bollformen.

Mitt lilla Blåregnsträd hade massor av blommor i somras. Dags att klippa in det nu så att jag får fin blomning nästa år. Jag klipper in det ganska hårt i aug-sept.
Älskar de friskt gröna bladen.
Strandveronicorna är jag dock besviken på. Samtidigt som de blommar vissnar bladen ner. Ser så skräpigt ut. Ska göra om denna rabatten lite, ut med Veronicorna!!!

Clematis 'Summer Snow' blommar hela sommaren och sensommaren igenom. En stor Clematisfavorit! I mars klipper jag ner den totalt, det blir bara små stubbar kvar och nu ser den ut så här! Ser ni hur den växer ut i Bambun?

 Clematisen klättrar t o m ner i dammen och fortsätter sin färd där. Den har som sagt även bildat "hår" till den ena Bambun. Gillar när växterna tar lite egna beslut!

Jag gillar buskar. Cattis och jag ritar ofta in buskar med fina blad. Buskarna skapar ju väggarna i trägården och det är lätt att glömma bort dem. Här ses 4 buskar. Jag beskär dem allihopa så att de blir täta och får fint bladverk.
Längst bak tv. Bondsyren, Gulbladig doftschersmin, Forsythia och så underbara Physocarpus 'Diabolo'.
Diabolon får snabbt vedartade stammar men de nya årsskotten är mörkröda. Jag tar bort några av de mest vedartade grenarna varje vår så att jag får nya vackra skott.
 
Min Hostarabatt/lund.
På våren är denna lite skuggiga rabatt full av vårlökar och vårblommande växter. På sommaren tar Hostorna och Ormbunkarna över. I bakgrunden olika Bambusorter och så en 'Diabolo'.
Hostan i förgrunden står en 'Sum and Substance' som får blad stora som elefantöron.

Köksträdgården har verkligen levererat i år. Sockerärtplantan flämtar nu på sista andetaget och ska rivas upp. Planterar nog lite sallad där. Här nere i södern hinner man med en ny skörd sallad om man sår nu. Märgärtorna skördar jag av varje dag och under det vita fiberdukstaket växer tomaterna!

Runt min studio/ateljé ska det byggas trädäck, men det blir nästa år. Dock behövdes en tillfällig trappa, för det är ett stort kliv upp. Tur man har en händig man. Han designade denna och byggde den av spillvirke som vi hade hemma. Nästa vår har den grånat snyggt. När trädäcket är på plats får vi hita en ny plats till trappan. Kanske en scen till barnen någonstans?
Sommarens favorit är Sommarljus som ju blommar oavbrutet hela sommaren. I år fick den en ny kompis i form av en Palm. Just denna palmen är väldigt tålig och klarar både blåst och regn. Kan överleva på friland, så jag har inte riktigt bestämt mig för hur jag ska göra till vintern. Antingen hamnar den i min ateljé eller planterar jag ut den...  
Utsikten från barnens ena fönster igen. Clematisen tv. är en Skogsclematis. Den gallrar jag i varje vår, men klipper inte ner. Den har mindre blommor är Summer Snow, men blir om möjligt ännu större. 
Solbruden blommar villigt varje sensommar. Här i kombination med Strålrudbeckia, röd Berberis och Rosmarinvide. Berberisen blir en vacker bakgrund med sitt mörka bladverk.

Solbrud igen. Här har den fått Kransveronica som sällskap.

Solbruden och Strålrudbeckian är fina ihop.

En liten vybild upp mot huset. Murgrönan växer frodigt i rabatterna och klättrar upp på spaljén. Dock skadas den delen som klättrar uppåt varje vinter. Men det kommer nya blad igen på sommaren så det gör inte så mycket. Och i rabatten är den underbar som marktäckare, vintergrön och frodig.

Verbenan har fått sällskap i form av målade bambupinnar. Lätt att göra för den som vill ha lite "pynt i rabatten". Prova, det kan lyfta en hel rabatt!