Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

Veckans mest lästa inlägg!

torsdag 24 januari 2013

Bambu – Fargesia vs Phyllostachys

Jag är ägare till en drös Bambus. Jag har 4 olika sorter i Fargesia-familjen och 2 sorter i Phyllostachys-familjen. Jag har många exemplar av varje, så det är en hel del Bambus. Jag har precis insett att jag gillar Phyllostachys bäst! Bilden ovan är fotograferad idag när det var 8 minusgrader. Den är frodig och grön och lyser i det kyliga vintervädret...
Här ser ni Fargesia tv och en Phyllostachys th. Fargesia drar ihop bladen, ja rullar ihop dem fullständigt när det är minusgrader. Den gör det för att skydda sig, men snyggt är det ju inte. Den ser nästan vissen ut. Men jag vet ju att den blir frodig och fin igen när värmen kommer. 1-0 till Phyllostachys.
En annan sak som gör Phyllostachys mer fördelaktig är att den är "lättare" att dela. Ja, lätt är det ju inte, det vet alla ni som någon gång har försökt att dela en fullvuxen Bambu. Yxa, såg, fogsvans, nyslipad spade... Det tar sina timmar att få loss en bit. Förra våren var min man snäll nog att dela av flertalet bitar av lite olika Bambu till mig. Jag skulle ha dem i Ateljéträdgården. Det var lika stora rotbitar från alla plantor.

I förgrunden på bilden ovan ser ni Fargesia... Trots att den haft ett halvår på sig har det inte hänt mycket alls. Några stackars blad finns på plats och jag tror att den sköt totalt 1 nytt skott, och det har bara precis kommit ovan jord.
Längst bak ser ni 
Phyllostachys. Den tog sig direkt och kom med hela 10 nya skott under säsongen och utvecklade en enorm bladmassa direkt. 2-0 till Phyllostachys.
Fargesia murielae ´Jumbo´ längst bak och 'Simba' längst fram... Fina sommartid, men trista på vintern.
Fargesia murielae 'Simba'
Phyllostachys Nigra... Trodde jag... Men jag har insett nu efter 10 år att det är en Phyllostachys Nigra 'Boryana'. Den blir inte helt svart utan snarare fläckig... Som en panter...
Många vågar inte köpa 
Phyllostachys pga att den sprider sig med utlöpare. Fargesia är klumpbildande och sprider sig alltså inte. Men, Phyllostachys är inte alls som mardrömsbambun Sasa Palmata (sprider sig okontrollerbart) utan håller sig ändå på sin plats... Jag har på 10 år inte märkt av någon spridning... Men vänta nu... Jag ser på bilden ju... Den gula stammen med grön rand, ser ni den? Den tillhör min Phyllostachys aureosulcata 'spectabilis'. Den står planterad 2,5 meter bort från 'Nigra'... Fasen, måste ut och kolla imorgon... Har den krupit ändå bort hit?
Nåväl, det tar 10 år innan en utlöpare kryper iväg och denna ville ju till sin kompis, såklart!
 
Närbild på stammen på Phyllostachys Nigra 'Boryana' 
Närbild 2 på stammen på Phyllostachys Nigra 'Boryana' 
Phyllostachys aureosulcata 'spectabilis'. Jag älskar denna. Gula stammar med en grön rand i. Ibland växer stammarna i zig-zack form. Frodig och grönskande sort. Blir upptill 7 meter hög och jag kan intyga att det stämmer. Men den växer sakta och jag har totalt 20 stammar på min efter 10 års tid (11 med stammen som jag nyss såg i Nigra).
Phyllostachys aureosulcata 'spectabilis'.
Phyllostachys aureosulcata 'spectabilis'.

3 kommentarer:

  1. Intressant att få lite kunskaper om Bambu. Måste erkänna att jag är helt bambu-lös, har aldrig haft någon tidigare heller. Men vem vet, en vacker dag kanske en liten Bambu-planta åker ner i shoppingvagnen och då är det ju bra att veta lite om dem!/Kram Titti

    SvaraRadera
  2. Hei! Dette var interessant lesning. Har to Fargesia og de ser ut som de lider seg gjennom vinteren. Det er nok i det kaldeste laget for dem her. Jeg hadde sett for meg store raslende busker i vinden. Hilsen Anne

    SvaraRadera
  3. Intressant läsning om bambu! Jag har en Simba, men förstår nu att det finns bättre alternativ. Jag vill ju gärna ha en sort som är fin på vintern också.

    Trevlig helg!//Laila

    SvaraRadera