Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

onsdag 8 maj 2013

Bygg väggar och rum i trädgården

Våra mest lästa inlägg är ständigt: 'Bygg väggar i trädgården'.
Och när Cattis och jag är ute på jobb efterfrågas ALLTID rumsindelning av trädgården eller uteplatsen. Alla verkar vilja ha mysiga, lummiga avgränsningar.

Så här kommer ett jättelångt inlägg med fler exempel på rumsindelning. En del som vi har skapat och en del som vi har fotograferat under våra resor.

Här har ägaren delat av trädgården i två delar. En vacker mur delar av trädgården på ett effektivt sätt. När man går genom porten, öppnas en helt ny trädgårdsdel upp och det känns som om man går in i en hemlig/dold trädgård. Effektivt och snyggt. Detta kräver ju att man har väldigt lummiga växter/buskage/träd vid muren. Annars blir det lätt en Berlinmur. 
Chelsea Flower Show. En mindre uteplats omgärdas av vackra betongväggar, living walls samt en lummig perennplantering.
Chelsea Flower Show igen. Här har man skapat rumsindelning vid husets entré. Uppmurade bäddar skapar höjd och det blir väldigt lättskött. Snyggt är det dessutom. 
Ett fint exempel på hur man kan bygga "runt" en vacker växt. I det här fallet är växten så pass intressant och vacker att man har skapat en halvcirkelformad del i muren. Ett litet "titta-över-planket-titthål" för förbipasserande.
Man kan t o m dela av en väldigt liten uteplats. Här finns en spaljé till vänster (dold) som delar av och på den slingrar sig en stor Pipranka. På ena sidan finns matbord och på den andra sidan en avdelning för avslappning (soffor, stolar m m). Stolpar med överliggare ut mot gräsmattan bidrar även det till rumskänslan.

Här har köksträdgården fått ett eget rum i form av ett staket gjort av armeringsnät. Kaprifolen slingrar sig vackert runt staketet och delar av ytorna.
Passagen mellan carport och hus kan lätt bli trist. Här har ägaren gjort en vacker lösning. En rabatt med Lavendel och Kärleksört och ett litet träd delar in ytan i olika rum. Går man till höger kommer man till uteplatsen och går man rakt fram leds man ut till gräsmattan.
Ibland har man en smal trist passage på husets baksida. Här har man lagt en slingrande gång. På höger sida står en Avenbokhäck och längs huset finns en vacker rabatt med skuggtåliga perenner. Gångens slingrande stil gör att man inte ser vad som finns i slutet.
En äldre bild från min egen uteplats. En damm delar effektivt upp det stora trädäcket i olika rum. Till höger finns en stor rabatt insprängd med gräs i olika variationer. 
Man kan dela av tomten med hjälp av häckar och buskage och på så sätt skapa rumsindelning. Det blir betydligt mer spännande än om det bara hade varit en stor gräsmatta med rabatter runt om.
En 'hemlig' öppning till en annan del av trädgården. 
Skånsk/engelsk rumsindelning av en trädgård i Södra Skåne. Den vackra gången med rabatter på båda sidorna, leder besökaren fram till den mysiga uteplatsen.
Mitt föräldrahem (gammal bild). En rabatt delar av uteplatsen och skapar en ombonad känsla. 
England. En vacker tunnel skapar direkt rumsindelning i trädgården. 
Våga vägra gräsmatta och gör många rabatter och vackra stenläggningar.
Kräver faktiskt inte alls så mycket skötsel som många tror. När allt har vuxit sig stort får inte ogräset någon plats och det finns ingen gräsmatta som ska klippas 2 ggr/vecka eller gödslas, vertikalskäras, toppdressas eller ogräsbekämpas.
Kanske inte så vackert ännu, men det här är en trädgårdsdel som byggs upp just nu. En avlång yta delas av med hjälp av en byggnation. Man kan ta ut kuddar och madrasser och ligga och mysa inne i den, det finns en stege ner till "bottenvåningen" som barnen älskar (en hemlig koja). På så sätt har den avlånga ytan delats in i en uteplatsdel och sen en annan del där bakom (just nu är det barnens lekhörna). 
Bambujalusier skapar enkelt och snabbt rumskänsla i pergolan. Att ha höga växter nära intill förstärker känslan.
Var inte rädd för att ha rabatter intill uteplatsen. Det är ett väldigt snabbt och effektivt sätt att skapa hög mysfaktor. Det ramar in och omsluter vackert.
Har man en stor tomt kan man dela in den i många rum. Extra spännande blir det med höga häckar och små "dörrhål" i till de olika rummen. Som här, på Sissinghurst i England.
Gör en gång mellan rabatten och häcken. Det blir trevligt att gå runt i trädgården och man kan se rabatten från flera håll. Det blir dessutom enklare att komma till och klippa häcken. Har man små barn kommer de att älska att springa runt och hitta nya gömställen.

2 kommentarer:

  1. kul att läsa inlägget
    ha det så bra
    maggan

    SvaraRadera
  2. Oj, så många inspirerande bilder! Jag har också försökt dela in trädgården i olika delar eller rum. Det blir ju mycket mer spännande då, när man inte ser allt på en gång! Och att ha några trånga passager eller gångar som sen öppnar upp sig gör ju också att det blir lite mer liv i trädgården. Härlig inspiration du ger oss!/ Kram Titti

    SvaraRadera