Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

måndag 6 maj 2013

Perenna Violer (tack Annika C för tipset)

Man lär sig alltid något nytt – och det är lika kul varje gång. Det är först då som man inser hur lite man egentligen vet.
Jag har planterat Hornvioler på våren i många år nu, och har alltid förundrats över hur ståtliga och tåliga de är. De fortsätter att blomma ända tills frosten... Inte alls som Penséer som bara blir långa och "raftiga" ju längre säsongen fortskrider.

Häromdagen pratade jag med Annika Christensen (trädgårdsfotograf som har bloggen Naturligating), som då berättade att de är PERENNA... Bara att gräva ner i rabatten till hösten och så kommer de igen... Och här har jag gått och köpt nya varje vår och så är de perenna?!?!
Nåväl, nu ska de i jorden i sommar! Tack snälla söta Annika för tipset.
I år har jag mixat svarta 'Molly Sanderson' med 'Columbine'. Skulpturalt mot den vitputsade fasaden... Eller som min 6-åriga dotter sa: Mamma, är blommorna döda?
Viola Cornuta 'Columbine'
En annan perenn viol är Doftviolen. Underbara doftande söta små violer. Jag bara måste plocka en då och då och ta med mig in. Sen sitter jag vid datorn och "sniffar" in den förföriska doften.
Doftviolen sprider sig så där lagom måttligt. Jag har ca 1 kvm och jag hittar små fröplantor lite här och var. Den hade gärna fått sprida sig mer.
Fröar av sig gör ju även vår "vanliga Pensée". Den här tuffingen står ensam och solitär i en stor kruka utanför min studio. Frösådd alldeles av sig själv från förra årets krukodlingar. En liten "Survivor". Kolla in det sargade utseendet. Jag bara älskar den.
Pärlhyacinter har inget med Violer att göra... Men de sprider sig så underbart härligt de med. Här växer de tillsammans med Vinca Minor, en perfekt marktäckare enligt mig.
Pärlhyacinter har jag överallt och de blir bara fler och fler. Men inte mig emot. Här får de gärna sprida ut sig.

2 kommentarer:

 1. violer är verkligen fina växter
  och pärlhyacinter kan man inte få för många av
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 2. Väldigt fina små violer. Jag ar nog inga alls när jag tänker efter. Kraaam Pia

  SvaraRadera