Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

måndag 24 juni 2013

Allt behöver inte blomma samtidigt!

Ja, ni som har varit hemma i min trädgård vet nog redan att jag inte precis har någon överdriven blomsterprakt. Jag jobbar mycket mer med form, struktur, färg och ytor.
Nu i juni är det faktiskt inte så mycket som blommar, men jag tycker att det gör att man verkligen SER det som blommar. Det sticker liksom ut mer då, än om allt blommar på en och samma gång.
Just nu har t ex min Warszawska Nike (Clematis) slagit ut sina första blommor.
Warszawska Nike lyser verkligen upp mot sitt ljust gröna bladverk. Jag har dessutom förstärkt det hela ytterligare genom att plantera en 'Diabolo' (Smällspirea) intill.
Den här Clematisen blommar på årsskotten och kan alltså klippas ner tidigt på våren. Blommorna blir 12-15 cm stora och den blommar jun-aug.
 Daggkåpan är en annan favorit hos mig. Nu blommar den och bildar en slingrande häck mot gräsmattan. Viktigt är dock att klippa ner den totalt precis innan den går i frö. Annars har man Daggkåpa i HELA trädgården nästa år.
I en annan rabatt blommar Förgätmigej. De svävar i rabatten och doftar dessutom underbart. intill står Rudbeckior, Dagliljor och Solbrud. Men de blommar inte än på ett tag.
Form, färg och struktur.
Här blommar bara 'Diabolon' med några små vita bollar. I juli blommar Hostorna.
Här har jag satsat på just bladverken, strukturen och färgerna:
Hostor, Bergenia och Ormbunke i olika gröna/gula nyanser täcker in marken effektivt, 'Diabolon' i svart skapar höjd och kontrast och så Bambu längst bak som skapar höjd.
Det blir inget ogräs alls i den här rabatten.
Andra favoriter nu är Guldkavle och Molinia. Underbara "gräs" som förvisso får vippor lite senare, men är så vackra i sig själva, utan blomning! 
Min ett-åriga favorit i år är Grusnejlikan. Så lättskött och söt. 
Skuggiga hörn i norrläge kan vara svåra. Jag har planterat Murgröna i en vacker kruka. Några pinnar att klättra på och sen är det bara att vattna och gödsla. Glöm dock inte att kika efter då och då så att inte någon ranka börjar klättra på fasaden. 
Här blommar den underbara Plymspirean. En riktig "mormorsväxt". Man ska helst inte flytta  den, låter man den stå blir den bara vackrare och vackrare för varje år. Det här är en honplanta (gräddvita kompakta blommor). Hanplantorna får vitare blommor och de är mer luftiga. Blomningen är kort, men ack så bedårande. Framför står Kransveronica som snart tar över blomningen med sina vita höga ax. Och när den har blommat över, blommar Solbruden, hög och ståtlig.
Skogsclematis (Clematis Vitalba) är en starkväxande Clematis med små små doftande vita blommor. Absolut den bästa Clematisen om man vill klä in något totalt i grönska eller dölja ett fult plank etc. Blommar juni-sep. Väldigt lättskött.
Nu blommar min "framsida". Lavendeln slår just nu ut och underbara Stäppsalvian 'Caradonna' passar fint ihop med Lavendeln.
Miscanthus 'Morning Light' är en vacker combo.
Bakom Caradonnan skymtar Skäggbuskar. De blommar i blått de med, men först i sep-oktober, när allt annat har slutat att blomma.


2 kommentarer:

 1. Så snyggt hos dig med jättefina kombinationer.

  Håller helt med om att det är fint med lite begränsad blomning. Mycket mer njutbart.

  Du hör väl av dig om du känner för en sväng till Södra Sandby??

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh jag vill väldigt gärna kika på din trädgård!
   Kanske Cattis vill följa med?!
   Lite längre fram i sommar? JAg mailar!

   Kram, Eira

   Radera