Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

måndag 5 augusti 2013

Att styla och pimpa sin trädgård...

Att styla och pimpa sin trädgård är inte för alla. Dvs. alla gillar det inte. En del vill att en trädgård ska se ut som en trädgård. Andra älskar det. 
Själv tillhör jag sen sistnämnda och stylar och fixar i all oändlighet. 
Men det ska vara en funktion med det hela, annars kan det vara tycker jag. Då blir det bara utställningsträdgård och det är inget för mig. 

Min familjs trädgård är skapad för att samtliga medlemmar i familjen, inklusive släkt, vänner, barnens kompisar etc. ska trivas och få ta plats. Det ska finnas plats för alla för både lek och avslappning, odling, hemliga platser etc. och vi har egentligen bara två regler: 
- Man får inte gå i rabatterna  
- Man får inte kasta sten i dammen. 
Detta accepterar t o m 2-åringar!

Jag och min man får ofta frågan: Hur orkar ni dra fram dynor och kuddar och filtar hela tiden? Men det ser inte vi som ett problem, vi sitter hellre på mysiga kuddar och låter våra gäster ha det underbart, än att sitta utan och få sittskav... Om man löser det hela med snabb och enkel förvaring, tar det faktiskt bara en minut att ta fram och plocka undan textilerna.
Filten och kuddarna i utesängen lägger vi snabbt i dynlådan som står bakom sängen. Mattan ligger ute hela säsongen.
Uteköket används dagligen, och det står alltid några glas redo. De tar inte skada av lite regn och det gör inte en flaska "Gammel Dansk" heller. 
Att styla med krukor med blommande säsongsväxter som plockar upp färgtonerna i omgivningen är ett enkelt knep att få det att se extra ombonat ut. Här står två Campanula i gamla fyndkrukor.
Barnens "lektält" är en sänghimmel i syntettyg från IKEA. Det hänger uppe hela säsongen. Syntettyger möglar inte och tar inte skada av lite regn.
Att pynta utebordet är en enkel åtgärd. Bara att plocka vad som finns i trädgården och så ner med det  i lite olika krukor och vaser. 


Ser ni dynlåda nr två? Den står bakom huggkubben. Där i lägger vi matstolarnas dynor.  Vi brukar slänga en filt och en kudde över dynlådan (de ligger i lådan med) så ser den inte så trist ut. De dagar som seglet är uppe låter vi alla dynor därunder vara kvar ute hela natten. Seglet fångar upp daggen.
Lite belysning är ju så klart stämningshöjande. Den här ljuskronan gjorde jag enkelt av gamla jul-ljusslingor och en gammal rockring. Ljusslingan är i LED, så den drar dessutom minimalt med ström. 
De här kuddarna och filtarna slänger vi in i min studio, som ligger i anslutning till den här uteplatsen. Jag kan lova att det är 100 gånger skönare att ligga i den här upphöjda utesängen MED dynorna än utan. Väl värt den extra minuten det tar att bära dem de 9 metrarna till studion.

Här inne lägger vi snabbt in dynorna/fårskinnen/kuddarna. Lägg märke till att soffbordet har pynt med. Det står alltid något fint på bordet under sommartid. Vi gillar när det är inbjudande att slå sig ner, antingen med en bok, en tidning eller ett glas vin. Vissa dagar ligger det blöta handdukar här, när barnen har invaderat den uppblåsbara poolen. Härligt. Alla får ta plats.
Det här är den enda platsen som inte har dynor/kuddar. Stolarna är superbekväma även utan dynor.
Annars är den här lilla uteplatsen ett bra exempel på att en smal baksida mellan två huskroppar (3 meter) kan bli en underbar och ombonad uteplats. Inte för att vi behövde fler uteplatser, men helt enkelt för att det är en stilla plats där det aldrig blåser. Kl 15 blir det skugga här och varma dagar kan det vara eftertraktat.
Ett stylingtips är att som här spara ur små avsnitt i trädäcket och plantera i dem. Det gör att en stor uteplats inte upplevs som så kal och enformig.
Här syns lektältet igen.
Slutsatsen är att vi gärna lägger några extra minuter/dag till att ta fram och plocka in textilierna i trädgården. När det är en sådan här sommar som i år, lever vi mer utomhus än inomhus och varför ska man inte ha det bekvämt då? Men det är som sagt inte för alla.

Och det är ju det som är det härliga med trädgård, att alla får göra precis som de själva vill i sin egen trädgård!

3 kommentarer:

 1. Så mysigt ni har det i er fina trädgård! Jag håller med dig, visst är det värt några minuter om dagen för att göra det mysigt omkring sig även utomhus. Då njuter man ännu mer av trädgården, det blir ju som en förlängning av hemmet. Men det där med regler...man får inte kasta sten i vår damm heller, men vårt lilla barnbarn tycker inte som vi utan kastar sten i varje obevakat ögonblick, stackars fiskar säger jag bara! Hoppas hon växer till sig snart!/ Kram Titti

  SvaraRadera
 2. Jag tycker verkligen om er trädgård.Mysig med stil, är nog det bästa sättet som jag kan beskriva den. Håller med om att dynor, filtar m.m ger det där lilla extra.

  SvaraRadera
 3. Ah, så ombonat och mysigt ni har det! Här kan man snacka rumslighet. Jag får kommentarer ibland om att det är så opraktiskt och jobbigt att ha kuddar, dynor och andra textilier i trädgården. Nä, säger jag. Det är inte jobbigt. Det tar bara några minuter att lägga ut och ta in. Mina gardiner är av polyester och hänger ute från mars till oktober och är inne på sin tredje säsong utan att ha blivit äckliga. Nä, mer textilier i trädgården!

  Kram

  SvaraRadera