Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

söndag 4 augusti 2013

Klätterstöd i köksträdgården

Just nu svämmar min egen köksträdgård över av allt ätbart och det är helt underbart! 
Tänkte dela med mig av lite fina klätterstöd och spaljeringsidéer som Cattis och jag såg i England. Vi besökte bl a en universitetsköksträdgård som var helt fantastisk!
Kolla in de här fantastiska små miniväxthusen som effektivt skyddar från flygande oönskade insekter. T ex gillar ju kålfjärilen att lägga ägg på bladen och sen får man små gröna larver som kaläter allt på nolltid! De här små plexiglashusen är supersnygga. Någon som vet var man får tag på dem?
Hallonraderna hålls hårt efter. EN planta/pinne och så wiretråd som håller dem på plats. Så enkelt att plocka hallonen sen.
Ett snyggt stöd till t ex ärtor och bönor. Skapat av ris som huggits ner tidigt på våren. Enkelt och så smart!
Traditionell uppbindning mot en mur. Snyggt!
Här ser vi de snygga miniväxthusen igen från en annan vinkel.
Rabarberodling med "Rhubarb Forcers" i terracotta. Tidigt på våren, precis när man ser den första knoppen titta upp ur jorden, täcker man den med en sådan här kruka och driver på så sätt fram rabarbern i mörker. Rabarbern söker såklart efter ljuset och skyndar sig att växa fort uppåt, med resultatet att stammarna blir späda och mjälla... och så klart sagolikt goda.
En annorlunda och kul spaljering av Äppleträd!
Lägg märke till hur stor cirkeln är med bar jord undertill! Det är något som Cattis och jag predikar om, om och om igen! När du planterar något i gräsmattan ska gräsmattan bort! Allt för ofta ser vi att man har skapat en cirkel på 50 cm diameter i gräsmattan och sen planterat ett träd däri, och sen undrar varför trädet inte växer.
Gräs stjäl näring och vatten! Det ska vara en rejäl yta med "bar jord" den första tiden för att trädet ska ha en chans att växa. Med tiden kan du plantera marktäckare etc. men gräsmattan ska inte krypa nära stammen på många år! Detta gäller ALL plantering i gräsmatta! Bort med det gröna ludna "sattyget".

Samma spaljering när trädet blommar! Så snyggt!
Bor du i de varmaste delarna av landet och har en solig södervägg kan du spaljera ett Fikonträd så här.

Sparrisstöd. När sparrisen får sina vippor sprider de gärna ut sig och blir till en yvig buske som lätt tar över hela köksträdgården. Snyggt, men det blir svårt att få ljus till den andra odlingen. De här enkla stöden gör att de växer upp och hålls på plats direkt. Jag har själv testat och det funkar perfekt! Fick dock inte till det så här snyggt! Ska öva lite nästa år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar