Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

onsdag 16 oktober 2013

Var inte rädd för att plantera vintergrönt!

Engelsmännen är riktigt duktiga på det här med stommen i trädgården. Och just vintergröna växter är ju extra viktigt med tanke på att 5-6 månader om året har alla lövfällande träd och buskar inga löv.

Jag satt och kikade igenom lite bilder som jag fotat i England och insåg att det var vintergröna växter precis överallt. Hela trädgårdens stomme i England verkar vara byggt med just vintergröna växter.
Cattis och jag försöker alltid rita in vintergrönt, men många människor är svårt "skadade" av 70-talets barrväxttrend och tror att vintergrönt är lika med barrväxter. Men det är så fel.
Hemma hos Penny Snell (NGS Ordförande) är det massor av vintergrönt. Det gör att trädgården ser i stort sett likadan ut hela året, det är bara de blommande växterna som varierar.
Kolla in Murgröne-girlangen i krukan och Buxbomen.
Penny Snells entré sett från sidan. ALLT är vintergrönt förrutom Tulpanerna i krukan. Vi var där i slutet av maj.
Buxbomklot runt trädet och som marktäckare under trädet minns jag att det var variegerad Vinca. Vintergrönt.
Här har Murgrönan klippts som en cirkel, innanför växer Vinca och den mörkgröna busken tv är en Rhododendron och th en Mahonia. Allt är vintergrönt. Ormbunken i krukan är det enda som vissnar ner.

Murgröna klär in vattenfallet på väggen. 
Yucca 'Filamentosa' är en vacker vintergrön växt! Finns i flera olika sorter med olika variationer på bladen. Soligt och torrt vill den ha.
Vintergrön Buxbomkant och så ett vintergrönt träd (tror att det är en Järnek). Sen har man satsat på blommande växter i mitten av cirkeln. Dessa kan ju med fördel bytas ut ett par gånger/år. Först Penseer, sen Margueriter eller Sommarljus och sen när hösten närmar sig,   hade jag fyllt med rödbladig Alunrot (behåller bladen under vintern). 
Murgröna, murgröna, murgröna.
Murgröna och Buxbom

Allt på pergolan är vintergrönt.

Jag tycker att det är dags att vi ser till att våra trädgårdar är värda att titta på ÄVEN november-mars. Var inte rädd för vintergrönt. Det finns en uppsjö av vintergröna alternativ, som inte är 70-talets Cypresser, Thujor eller Enar och Granar.

OCH, det är absolut inget fel på barrväxterna. Problemet var att alla planterade dem (eftersom det var på modet) men ingen skötte dem. Man lät dem helt enkelt växa fritt, utan beskärning och nu 40 år senare har de vuxit till att bli gigantiska monster!
Läs på hur stor växten blir och vill du hålla den på rimlig nivå, beskär den efterhand.

3 kommentarer:

 1. Jo, godt poeng. Og for oss som sliter med Hjort og Rådyr - hos meg får barvekster flest stå i fred, dog ikke Barlind og enkeltstående Thuja. Og Eføy (Murgrøna) er godis nummer 1.

  SvaraRadera
 2. mycket vackert
  jag gillar barrväxter har tom planterat en barrväxtrabatt
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 3. Jag älskar vintergrönt och kommer att bygga upp en stomme av det i min nya trädgård. Tack för inspirerande bilder

  SvaraRadera