Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

Veckans mest lästa inlägg!

torsdag 24 januari 2013

Bambu – Fargesia vs Phyllostachys

Jag är ägare till en drös Bambus. Jag har 4 olika sorter i Fargesia-familjen och 2 sorter i Phyllostachys-familjen. Jag har många exemplar av varje, så det är en hel del Bambus. Jag har precis insett att jag gillar Phyllostachys bäst! Bilden ovan är fotograferad idag när det var 8 minusgrader. Den är frodig och grön och lyser i det kyliga vintervädret...
Här ser ni Fargesia tv och en Phyllostachys th. Fargesia drar ihop bladen, ja rullar ihop dem fullständigt när det är minusgrader. Den gör det för att skydda sig, men snyggt är det ju inte. Den ser nästan vissen ut. Men jag vet ju att den blir frodig och fin igen när värmen kommer. 1-0 till Phyllostachys.
En annan sak som gör Phyllostachys mer fördelaktig är att den är "lättare" att dela. Ja, lätt är det ju inte, det vet alla ni som någon gång har försökt att dela en fullvuxen Bambu. Yxa, såg, fogsvans, nyslipad spade... Det tar sina timmar att få loss en bit. Förra våren var min man snäll nog att dela av flertalet bitar av lite olika Bambu till mig. Jag skulle ha dem i Ateljéträdgården. Det var lika stora rotbitar från alla plantor.

I förgrunden på bilden ovan ser ni Fargesia... Trots att den haft ett halvår på sig har det inte hänt mycket alls. Några stackars blad finns på plats och jag tror att den sköt totalt 1 nytt skott, och det har bara precis kommit ovan jord.
Längst bak ser ni 
Phyllostachys. Den tog sig direkt och kom med hela 10 nya skott under säsongen och utvecklade en enorm bladmassa direkt. 2-0 till Phyllostachys.
Fargesia murielae ´Jumbo´ längst bak och 'Simba' längst fram... Fina sommartid, men trista på vintern.
Fargesia murielae 'Simba'
Phyllostachys Nigra... Trodde jag... Men jag har insett nu efter 10 år att det är en Phyllostachys Nigra 'Boryana'. Den blir inte helt svart utan snarare fläckig... Som en panter...
Många vågar inte köpa 
Phyllostachys pga att den sprider sig med utlöpare. Fargesia är klumpbildande och sprider sig alltså inte. Men, Phyllostachys är inte alls som mardrömsbambun Sasa Palmata (sprider sig okontrollerbart) utan håller sig ändå på sin plats... Jag har på 10 år inte märkt av någon spridning... Men vänta nu... Jag ser på bilden ju... Den gula stammen med grön rand, ser ni den? Den tillhör min Phyllostachys aureosulcata 'spectabilis'. Den står planterad 2,5 meter bort från 'Nigra'... Fasen, måste ut och kolla imorgon... Har den krupit ändå bort hit?
Nåväl, det tar 10 år innan en utlöpare kryper iväg och denna ville ju till sin kompis, såklart!
 
Närbild på stammen på Phyllostachys Nigra 'Boryana' 
Närbild 2 på stammen på Phyllostachys Nigra 'Boryana' 
Phyllostachys aureosulcata 'spectabilis'. Jag älskar denna. Gula stammar med en grön rand i. Ibland växer stammarna i zig-zack form. Frodig och grönskande sort. Blir upptill 7 meter hög och jag kan intyga att det stämmer. Men den växer sakta och jag har totalt 20 stammar på min efter 10 års tid (11 med stammen som jag nyss såg i Nigra).
Phyllostachys aureosulcata 'spectabilis'.
Phyllostachys aureosulcata 'spectabilis'.

tisdag 22 januari 2013

Vår granne är suverän på krukodling

Vår granne är väldigt trädgårdsintresserad. Och hon är fenomenal på att skapa vackra krukarrangemang. Det är alltid en fröjd att bli ombedd att vattna när de är bortresta, för då får jag en chans att djupdyka lite i krukornas komposition.
Alltid snyggt med en kombination av både högt och lågt och med ett väl valt färgtema.
Den här sommaren var det vitt och grönt i krukorna vid entrén.

Det är alltid minst 2-3 krukor vid entrén och de matchar varandra fint. Inget plottrande med olika arrangemang utan samma färgskala och samma typ av växter.
Det här vackra arrangemanget stod på uteplatsen i somras. Härlig kombination.  
Titta noga så ser ni mig med haha, när jag tar bilden.

Härligt frodigt i augustivärmen, framför Lusthuset! Så härligt att ha trädgårdsintresserade grannar.

När de flyttade in i sitt hus och blev våra grannar, bad jag henne säga till så fort min Murgröna tog sig över tomtgränsen. Ville inte att de skulle åka på jobbet att rensa bort mina avstickare. Och vet ni vad hon svarade? O, vi vill ha Murgröna som marktäckare, kan vi inte dra in några revor hit? Vilken granne! Så nu sveper min Murgröna in under häcken och ut i hennes rabatter. Som en enhetlig matta! Vilken lycka!

måndag 21 januari 2013

To publish is to steal

To publish is to steal, var det första jag fick lära mig i reklambranschen 2003.
För allt du gör, har alltid gjorts någon annanstans av någon annan. Man är inte så unik som man tror. Så är det ju oftast... Eller blir man helt enkelt inspirerad av något bra som man ser.

Och mina trädgårdsidéer är ju HELT unika... Eller hur? Nja... Jag gjorde en djupdykning i mitt bildarkiv och förfasades nästan när jag såg hur otroligt lättpåverkad jag är av andras skapelser. Men samtidigt är det underbart. Att man kan ta med sig en idé, en tanke, hem från en resa och återskapa det hemma.
Här ser ni mitt uppstammade Blåregnsträd. Och här ser ni var jag fick idén ifrån. Jag såg det på Wisley Gardens i England 2009. Jag snodde hela idén, med svart stolpe och allt., Skäms, Eira...
Pergola hade vi redan 2004 och hela uteplatsen... men när jag hade sett Ulf Nordfjells Show Garden på Chelsea 2009, målades pergolan här hemma svart och alla krukor fick svart färg. Och alla växter i krukorna skulle vara silverbladiga eller vitblommande...
Jag minns att jag fotograferade den här lilla vintergröna bollen i en zinkspann i Förbjudna Staden... Jag tyckte det var så snyggt. Väl hemma blev det Terracottakruka och Bollthuja, men idén reste med mig hela vägen hem från Kina.
Träbrygga/spång och småsten vid sidan. Snyggt tyckte jag och tog en bild på det på Islandresan. Bryggan hade vi, men vid hemkomsten öste vi mängder av sjösten längs kanterna. Här har Gullbandsgräset och Randgräset vuxit över dock och skymmer lite.
Spireabollarna... Ja, de såg jag ju i Danmark... Och jag visste direkt vad jag skulle göra med mina när jag kom hem. Och det gjorde jag. Klippte dem alltså. Och det har jag gjort varje år nu ända sedan 2004. De har blivit underbart täta och skotten har en sådan vacker färg.

Så där, lite bekännelser från en trädgårdsdesigner...

onsdag 16 januari 2013

Missa inte trädgårdsrundorna 2013

Boka redan nu in Trädgårdsrundorna i Nordvästra Skåne!
Privata trädgårdar öppnar upp för besökare och mängder av handelsträdgårdar och Gardencenters har öppet.

Här har du datumen, planera in i kalendern så att du inte missar detta fantastiska event!
Du kan läsa mer på www.dintradgard.org det är vi som organiserar det hela.

tisdag 15 januari 2013

29 maj

Idag kan jag inte låta bli utan måste bara visa den här bilden från den 29 maj 2012...
Just idag längtar jag enormt mycket efter våren!
Det är massor av nyfallen snö ute. Buxbomen och Lavendeln har än en gång dolts helt.
Det är overaller och vantar på barnen, pulkor och snöskyfflar och salt och sand.

Cattis och jag har ritat trädgårdar och bara häromdagen var vi ute hos en kund och presenterade ritningarna. De var fulla av blommande Clematis, Julrosor och vårlökar, blommande Rosenbuskar, Stäppsalvia, Lavendel, blommande Körsbärsträd med mera...
Svårt att inte komma i vår/sommar-stämning då! Oj, vad jag längtar efter våren!

Och när jag nu ser den härliga halvsuddiga bilden (fotograferad med mobilen) på mitt uppstammade Blåregn och mina Spireabollar i limegult, njuter jag inte utan kan bara tänka på en enda sak... – FAN, jag glömde beskära Blåregnet i augusti.