Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

Veckans mest lästa inlägg!

onsdag 29 maj 2013

Våren går i rosarött

Våren går i rosa-rött hos oss. I alla fall vad gäller växtvalet i krukorna!
Mannen snickrar och kämpar tillsammans med min far för att få färdigt ateljéträdgårdens nya trädäck i tid för Trädgårdsrundan (7-9 juni)... Och jag lukar, klipper, kantskär, planterar, delar, klipper och köper nytt... Och snart ska det "piffas". Dvs. fixa till det där lilla extra.
Jag har märkt att jag har en förkärlek för cerise blommor.
 
Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Bergenians blommor gör det väl värt mödan att odla just Bergenia. Vilken skönhet! I en vas kommer den dessutom till sin rätt, blommorna är så vackra! 
Pelargoner och Molly Sanderson i svarta krukor. 
Molly igen.... Så snygg. "Är di döda?" Frågade 5,5-åringen här hemma...

Cerise Pelargon i full knopp...

Välkomna till oss under Trädgårdsrundan 7-9 juni kl 10-17.
Ni hittar vår adress här: www.dintradgard.org eller på kartan som finns att hämta på Turistbyrån...

onsdag 22 maj 2013

Iiiiihhhhhh.... Jag har fått ett förhands-ex av AoT

Idag kom ett förhands-ex av kommande nummer av Allt om Trädgård! (Utgivningsdag 28 maj). Och där... På 9 hela sidor var artikeln om vår trädgård. Iiiihhhh.... Så spännande och samtidigt läskigt att läsa och se. Cattis och hennes familj är också med på ett hörn.

Annika Christensen och Ulrica Otterling var här från tidig eftermiddag till sen kväll.
Vi ordnade en grillmiddag samtidigt som det intervjuades och fotograferades.
Solen sken och det var härliga 25 grader varmt. Barnen lekte och var lyckliga och bytte klänningar flera gånger om. Bara för att det var så kul att svassa framför Annikas kamera. Oj vad de hade kul.

Senare på kvällen blev det grillmiddag för allihopa. De 2 familjerna samt Annika och Ulrica.
En av sommarens bästa och härligaste dagar.

Så det väcker härliga minnen att läsa reportaget idag, en regnig försommardag.

tisdag 21 maj 2013

Trädgårdsrundan om drygt två veckor och Cattis och jag är med!

Om drygt TVÅ veckor är det dags för Trädgårdrundan i Nordvästra Skåne.
Cattis och jag är med för första gången med våra trädgårdar!
Över 100 privata trädgårdar öppnar upp för allmänheten under fre-sön den 7-9 juni kl 10-17.
För att hitta alla deltagare och ladda ner kartan kika in på: www.dintradgard.org

Både jag, min man och myrorna jobbar febrilt med att få allt klart!
Mitt lilla Äppelträd blommar snällt i köksträdgården!
Loungen är redo. I vasen ståtar vackra Bergeniablommor.
Underbara cerise blommor med röda stjälkar. Perfekt för en färgälskare som jag!
Spireabollarna har fått sina vackra limegröna blad. I krukorna börjar Lavendeln få nya blad.
Prydnadsgräsen har börjat växa. 
T o m Kobrakallan som jag fick av Hannu Sarenström blommar...
I loungen och dammen råder harmoni. Den nya "kristallkronan" är på plats. Fiskarna lever och simmar runt, Näckrosbladen har börjat nå vattenytan... Skönt att allt är klart, när det bara är TVÅ veckor kvar tills den stora helgen...
Men... ARGGGHHHH.... Vad är detta? Jo, vårt senaste tillskott. Ett nytt trädäck mellan huset och Ateljén/studion. Totalt 90 kvm... Men uppstickande rabatter här och där... Hrm...
Men, jo... Det ska vara klart tills Trädgårdsrundan och det ska även vara "pimpat" med mina nya 70-talsmöblemang, krukor, växter, kuddar, tyger, lyktor etc.
Någon som vill "betta emot" att vi hinner?
Köksträdgården  spirar. Det kommer ju inte att vara grönskande precis om två veckor... men lite gröna blad ska det ju finnas.  
Möblemanget till det nya trädäcket är i alla fall klart och pustar ut vid Syrénbersån tills det nya trädäcket är klart. Det här är barnens lilla runda trädäck, det ser man bl a på den kritmålade plankan.
Åter till stora uteplatsen där harmonin råder.
Att ha Randgräs i kruka är en bra idé om man älskar det vitrandiga gräset, men inte älskar dess sprindningskraft lika mycket.
Solcellslamporna från IKEA är inköpta förra året och har övervintrat i tvättstugan. De funkar fint i år med. Silverpäronträdet i bakgrunden är i full blom nu. 

Varmt välkomna till vår trädgård i Helsingborg under trädgårdsrundan 2013,
och varmt välkommen till Cattis trädgård med. Vi bor 2 minuters promenad från varandra.

Adress och info hittar du på kartan (finns på Turistbyråerna i NV Skåne) eller på webbsidan: www.dintradgard.org

Om jag hinner, lite längre fram i veckan, visar jag hur långt Cattis har kommit... Hon har haft lite projekt hon med.

/Eira



måndag 13 maj 2013

Vår trädgård är med i nästa nummer av AoT. Iiiihhhh.... Spännande!

I det senaste numret av Allt om Trädgård flaggar de för nästkommande nummer genom att visa en STOR bild från vår uteplats. I nästa nummer kommer ett reportage om just vår trädgård. Ska bli så spännande att se.
Det var i början av sommaren förra året, som fotograf Annika Christensen (läs mer om henne här) och skribenten Ulrica Otterling besökte oss.
Det var en sagolikt fantastisk dag, på alla sätt och vis, och det ska bli så kul att få se hur slutresultatet blev.

I slutet på maj kommer tidningen ut. 

onsdag 8 maj 2013

Bygg väggar och rum i trädgården

Våra mest lästa inlägg är ständigt: 'Bygg väggar i trädgården'.
Och när Cattis och jag är ute på jobb efterfrågas ALLTID rumsindelning av trädgården eller uteplatsen. Alla verkar vilja ha mysiga, lummiga avgränsningar.

Så här kommer ett jättelångt inlägg med fler exempel på rumsindelning. En del som vi har skapat och en del som vi har fotograferat under våra resor.

Här har ägaren delat av trädgården i två delar. En vacker mur delar av trädgården på ett effektivt sätt. När man går genom porten, öppnas en helt ny trädgårdsdel upp och det känns som om man går in i en hemlig/dold trädgård. Effektivt och snyggt. Detta kräver ju att man har väldigt lummiga växter/buskage/träd vid muren. Annars blir det lätt en Berlinmur. 
Chelsea Flower Show. En mindre uteplats omgärdas av vackra betongväggar, living walls samt en lummig perennplantering.
Chelsea Flower Show igen. Här har man skapat rumsindelning vid husets entré. Uppmurade bäddar skapar höjd och det blir väldigt lättskött. Snyggt är det dessutom. 
Ett fint exempel på hur man kan bygga "runt" en vacker växt. I det här fallet är växten så pass intressant och vacker att man har skapat en halvcirkelformad del i muren. Ett litet "titta-över-planket-titthål" för förbipasserande.
Man kan t o m dela av en väldigt liten uteplats. Här finns en spaljé till vänster (dold) som delar av och på den slingrar sig en stor Pipranka. På ena sidan finns matbord och på den andra sidan en avdelning för avslappning (soffor, stolar m m). Stolpar med överliggare ut mot gräsmattan bidrar även det till rumskänslan.

Här har köksträdgården fått ett eget rum i form av ett staket gjort av armeringsnät. Kaprifolen slingrar sig vackert runt staketet och delar av ytorna.
Passagen mellan carport och hus kan lätt bli trist. Här har ägaren gjort en vacker lösning. En rabatt med Lavendel och Kärleksört och ett litet träd delar in ytan i olika rum. Går man till höger kommer man till uteplatsen och går man rakt fram leds man ut till gräsmattan.
Ibland har man en smal trist passage på husets baksida. Här har man lagt en slingrande gång. På höger sida står en Avenbokhäck och längs huset finns en vacker rabatt med skuggtåliga perenner. Gångens slingrande stil gör att man inte ser vad som finns i slutet.
En äldre bild från min egen uteplats. En damm delar effektivt upp det stora trädäcket i olika rum. Till höger finns en stor rabatt insprängd med gräs i olika variationer. 
Man kan dela av tomten med hjälp av häckar och buskage och på så sätt skapa rumsindelning. Det blir betydligt mer spännande än om det bara hade varit en stor gräsmatta med rabatter runt om.
En 'hemlig' öppning till en annan del av trädgården. 
Skånsk/engelsk rumsindelning av en trädgård i Södra Skåne. Den vackra gången med rabatter på båda sidorna, leder besökaren fram till den mysiga uteplatsen.
Mitt föräldrahem (gammal bild). En rabatt delar av uteplatsen och skapar en ombonad känsla. 
England. En vacker tunnel skapar direkt rumsindelning i trädgården. 
Våga vägra gräsmatta och gör många rabatter och vackra stenläggningar.
Kräver faktiskt inte alls så mycket skötsel som många tror. När allt har vuxit sig stort får inte ogräset någon plats och det finns ingen gräsmatta som ska klippas 2 ggr/vecka eller gödslas, vertikalskäras, toppdressas eller ogräsbekämpas.
Kanske inte så vackert ännu, men det här är en trädgårdsdel som byggs upp just nu. En avlång yta delas av med hjälp av en byggnation. Man kan ta ut kuddar och madrasser och ligga och mysa inne i den, det finns en stege ner till "bottenvåningen" som barnen älskar (en hemlig koja). På så sätt har den avlånga ytan delats in i en uteplatsdel och sen en annan del där bakom (just nu är det barnens lekhörna). 
Bambujalusier skapar enkelt och snabbt rumskänsla i pergolan. Att ha höga växter nära intill förstärker känslan.
Var inte rädd för att ha rabatter intill uteplatsen. Det är ett väldigt snabbt och effektivt sätt att skapa hög mysfaktor. Det ramar in och omsluter vackert.
Har man en stor tomt kan man dela in den i många rum. Extra spännande blir det med höga häckar och små "dörrhål" i till de olika rummen. Som här, på Sissinghurst i England.
Gör en gång mellan rabatten och häcken. Det blir trevligt att gå runt i trädgården och man kan se rabatten från flera håll. Det blir dessutom enklare att komma till och klippa häcken. Har man små barn kommer de att älska att springa runt och hitta nya gömställen.

tisdag 7 maj 2013

Nu vet jag vad som äter min Buxbom!

Oystershell scale: Lepidosaphes ulmi!
Kommasköldlus på svenska...
Google är fantastiskt ibland! Suck, nu ska jag bara bli av med rackarna!
Tips. Någon?

måndag 6 maj 2013

Perenna Violer (tack Annika C för tipset)

Man lär sig alltid något nytt – och det är lika kul varje gång. Det är först då som man inser hur lite man egentligen vet.
Jag har planterat Hornvioler på våren i många år nu, och har alltid förundrats över hur ståtliga och tåliga de är. De fortsätter att blomma ända tills frosten... Inte alls som Penséer som bara blir långa och "raftiga" ju längre säsongen fortskrider.

Häromdagen pratade jag med Annika Christensen (trädgårdsfotograf som har bloggen Naturligating), som då berättade att de är PERENNA... Bara att gräva ner i rabatten till hösten och så kommer de igen... Och här har jag gått och köpt nya varje vår och så är de perenna?!?!
Nåväl, nu ska de i jorden i sommar! Tack snälla söta Annika för tipset.
I år har jag mixat svarta 'Molly Sanderson' med 'Columbine'. Skulpturalt mot den vitputsade fasaden... Eller som min 6-åriga dotter sa: Mamma, är blommorna döda?
Viola Cornuta 'Columbine'
En annan perenn viol är Doftviolen. Underbara doftande söta små violer. Jag bara måste plocka en då och då och ta med mig in. Sen sitter jag vid datorn och "sniffar" in den förföriska doften.
Doftviolen sprider sig så där lagom måttligt. Jag har ca 1 kvm och jag hittar små fröplantor lite här och var. Den hade gärna fått sprida sig mer.
Fröar av sig gör ju även vår "vanliga Pensée". Den här tuffingen står ensam och solitär i en stor kruka utanför min studio. Frösådd alldeles av sig själv från förra årets krukodlingar. En liten "Survivor". Kolla in det sargade utseendet. Jag bara älskar den.
Pärlhyacinter har inget med Violer att göra... Men de sprider sig så underbart härligt de med. Här växer de tillsammans med Vinca Minor, en perfekt marktäckare enligt mig.
Pärlhyacinter har jag överallt och de blir bara fler och fler. Men inte mig emot. Här får de gärna sprida ut sig.

söndag 5 maj 2013

Enkel rumsindelning av uteplatsen

Cattis och jag får ofta frågan om hur man gör en befintlig uteplats  mysigare och mer rumsindelad/ombonad UTAN att riva upp befintlig stenläggning eller trädäck.
Vårt tips är oftast att bygga rumsavdelare i form av stora odlingslådor. Rejäla sådana. Och sen planterar man vad man vill i dem. T ex prydnadsgräs, buskar, eller sommarblommor. Här ser ni sådana exempel. Det här är mina egna som mannen här hemma nyss har byggt. 80x80x80 cm är de och i dem har jag planterat Calamagrostis 'Overdam'. Ett vackert gräs som går i grön/vit/rosa. De är små nu, men om bara en månad kommer de att fylla upp lådorna helt.
Rumsindelning kan man även få genom att bygga spaljéer. Här har vi byggt spaljéer och sedan rejäla höga "trekantslådor". De är mer än en meter höga. De skapar direkt en ombonad yta och man kan välja att plantera höga eller låga växter där i.

Jag har precis planterat Miscanthus 'Gracillimus' i mina. Totalt 8 st. De hinner inte bli full storlek i år, så jag kommer att fylla ut med vita säsongsväxter, såsom Sommarljus, Sofiero Margueriter och så lite Ekorrhorn.
Min tanke var att plantera Himalaya Björk i de fyrkantiga lådorna... Men, stammarna blir inte vita förrän de har uppnått en viss ålder, och då är de (såklart) väldigt dyra. Och så är det ju alltid lite riskabelt att plantera träd i krukor/lådor, så jag vågade inte chansa.

Men som sagt, avdelare i form av stora lådor är väldigt användbart. De kan vara rektangulära med, det kan bli riktigt snyggt. Fjanta inte med pyttesmå krukor på uteplatsen, du får bara vattna hela sommaren... Och det ser oftast så 'puttefjuttigt' ut. Ta i med rejäla lådor istället och fyll dem med härliga växter. Det kommer direkt att skapa rumsindelning och du behöver inte springa med vattenkannan tre gånger om dagen.