Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

Veckans mest lästa inlägg!

tisdag 25 juni 2013

Köksträdgården – underbara köksträdgården

En del grönsaker växer så det knakar i köksträdgården och en del växer inte alls.
Jag älskar mina upphöjda bäddar, som min man byggde till mig härom året. Det är enkelt att sköta, enkelt att så och enkelt att skörda.

I lådorna i år har jag sått: Squash, tomater, rädisor, silverlök, gul lök, sockerärtor, sallad och morötter. Det är grönsaker som vi verkligen använder i matlagningen. I fjol odlade jag en del som vi inte använde, så i år har jag helt enkelt valt bort dem.

Allt växer, förutom salladen... Den vill sig helt enkelt inte. MEN... Det var likadant i fjol. Jag sådde och sådd och inget tittade upp... När jag till slut gjorde ett sista försök i början av juli, grodde fröna till sist, och jag fick 8 sträckmeter salladshuvud på en gång.
Det blev till att dela ut till grannarna med. Så jag har inte förlorat hoppet om salladen ännu.
Silverlök och gul lök växer till sig. Mums... 
Rädisor kan man skörda och så hela sommaren. Åker en rädisa upp åker ett frö ner!
Squash odlar jag för första gången! Verkar inte vara särskilt svårodlad. Växer så det knakar. Snart dags att lägga lite gräsklipp undertill.
Dels för att hålla fukten, men även som gödsel.
Jag ser den, jag ser den... En pyttesquash är på väg. Underbart! Nu ska jag börja leta upp goda recept. I fjol fick jag Squash av svärmor och de syltade jag och la in. Hittade ett amerikanskt recept som var sagolikt gott. Perfekt som tillbehör till grillat. Det står Zucchini i receptet men funkar med Squash med.

Receptet finns här:
http://gardentherapy.ca/zucchini-relish-recipe/

måndag 24 juni 2013

Allt behöver inte blomma samtidigt!

Ja, ni som har varit hemma i min trädgård vet nog redan att jag inte precis har någon överdriven blomsterprakt. Jag jobbar mycket mer med form, struktur, färg och ytor.
Nu i juni är det faktiskt inte så mycket som blommar, men jag tycker att det gör att man verkligen SER det som blommar. Det sticker liksom ut mer då, än om allt blommar på en och samma gång.
Just nu har t ex min Warszawska Nike (Clematis) slagit ut sina första blommor.
Warszawska Nike lyser verkligen upp mot sitt ljust gröna bladverk. Jag har dessutom förstärkt det hela ytterligare genom att plantera en 'Diabolo' (Smällspirea) intill.
Den här Clematisen blommar på årsskotten och kan alltså klippas ner tidigt på våren. Blommorna blir 12-15 cm stora och den blommar jun-aug.
 Daggkåpan är en annan favorit hos mig. Nu blommar den och bildar en slingrande häck mot gräsmattan. Viktigt är dock att klippa ner den totalt precis innan den går i frö. Annars har man Daggkåpa i HELA trädgården nästa år.
I en annan rabatt blommar Förgätmigej. De svävar i rabatten och doftar dessutom underbart. intill står Rudbeckior, Dagliljor och Solbrud. Men de blommar inte än på ett tag.
Form, färg och struktur.
Här blommar bara 'Diabolon' med några små vita bollar. I juli blommar Hostorna.
Här har jag satsat på just bladverken, strukturen och färgerna:
Hostor, Bergenia och Ormbunke i olika gröna/gula nyanser täcker in marken effektivt, 'Diabolon' i svart skapar höjd och kontrast och så Bambu längst bak som skapar höjd.
Det blir inget ogräs alls i den här rabatten.
Andra favoriter nu är Guldkavle och Molinia. Underbara "gräs" som förvisso får vippor lite senare, men är så vackra i sig själva, utan blomning! 
Min ett-åriga favorit i år är Grusnejlikan. Så lättskött och söt. 
Skuggiga hörn i norrläge kan vara svåra. Jag har planterat Murgröna i en vacker kruka. Några pinnar att klättra på och sen är det bara att vattna och gödsla. Glöm dock inte att kika efter då och då så att inte någon ranka börjar klättra på fasaden. 
Här blommar den underbara Plymspirean. En riktig "mormorsväxt". Man ska helst inte flytta  den, låter man den stå blir den bara vackrare och vackrare för varje år. Det här är en honplanta (gräddvita kompakta blommor). Hanplantorna får vitare blommor och de är mer luftiga. Blomningen är kort, men ack så bedårande. Framför står Kransveronica som snart tar över blomningen med sina vita höga ax. Och när den har blommat över, blommar Solbruden, hög och ståtlig.
Skogsclematis (Clematis Vitalba) är en starkväxande Clematis med små små doftande vita blommor. Absolut den bästa Clematisen om man vill klä in något totalt i grönska eller dölja ett fult plank etc. Blommar juni-sep. Väldigt lättskött.
Nu blommar min "framsida". Lavendeln slår just nu ut och underbara Stäppsalvian 'Caradonna' passar fint ihop med Lavendeln.
Miscanthus 'Morning Light' är en vacker combo.
Bakom Caradonnan skymtar Skäggbuskar. De blommar i blått de med, men först i sep-oktober, när allt annat har slutat att blomma.


måndag 10 juni 2013

Trädgårdsrundan – Svar på de vanligaste frågorna

Ca 1400 besökare tassade runt i vår trädgård under Trädgårdsrundan! Så fantastiskt kul! Och många bloggläsare gjorde sig till känna, till min stora glädje! Synd att jag inte hann prata mer med er alla!

Många frågor och svar blev det under den här helgen och nu har jag samlat ihop de absolut vanligaste frågorna som vi fick!


Den vackra växttrappan kommer från Hasselfors Garden och är en Nyhet från dem i år!
Japp, det är Rostfritt stål i kanterna och ja... Det var dyrt.
Stenen är svart Diabas, inte så dyrt. Det nya trädäcket är gjort av tryckimp. Norrlandsfur. Riktigt bra virke. Beställt från NP Nilssons i Ängelholm.
Bambu är vintergrönt, gräs vissnar ner på senhösten, men kommer igen till våren.
Nej, det är vaser, inte 1-litersvinglas ;-)
Bordsdekorationen fick många fina kommentarer. Tack!
Det är Allium, Hortensia, Pelargon, Ormbunke och Clematis.
Phyllostachys Nigra Boryana, heter den här Bambun. Den får fläckiga stammar. Just den här är en bit som vi har delat från vårt stora ex som växer bakom förrådet.
Nej, inte Randgräs, det här är Calamagrostis 'Overdam'.
Fantastiskt vackert gräs! 
Den här Stäppsalvian är en 'Caradonna'
Svart smällspirea 'Diabolo' och så två sorters Hosta. 
Elefantgräs på väg upp. 
En formklippt Bambu. Fargesia Murieale 'Simba'
Det går bra att formklippa i stort sett alla bambu. Om du klipper en Bambu, gör det precis ovanför en "nod".
Den lilla Bambun i det nya trädäcket är inte en svartbambu (Phyllostachys), utan en Fargesia jiuzhaigou. Stammarna blir röda och bladen små. 
De stora klippta buskarna är en vanlig Forsythia.
Bocken i köksträdgården har hängt med i många år. Sommartid är det en slanghållare eller klätterstöd åt Luktärterna. Vintertid kläs han in i granris.
Guldkavle. Klipp gärna ner helt efter blomning. Så kommer den fint igen och står sen fint tills frosten kommer.
Många missade den hemliga gången vid barnens trädäck.
De ursköna fåtöljerna på nya trädäcket kommer från IKEA och är en nyhet från i år. Stapelbara är de dessutom. Kan varmt rekommenderas.


Keramiken och silversmyckena som visades i ateljén är gjorda av min far: Keramiker och silversmed Kaj Fogelberg. Det var många besökare som blev förtjusta över att återse pappas konst. Han pensionerade sig från keramiken för några år sedan och pysslar bara med silvret numera. 
Det gigantiska keramikäpplet är gjort av min far och var en 30-årspresent till mig för en del år sedan.
Jag älskar mitt äpple!


Keramikfrukter i lite "nimmare" format fanns i ateljén till försäljning.
Klotlönn. Den behöver ej klippas, kronan behåller sin runda form helt av sig själv.


De stora "treklöverbladen" är en Kobrakalla. Har precis blommat över. 
Nej, konsten hänger INTE ute alltid. Dukarna är gjorda av bomull eller linne och skulle mögla. De var bara ute under konstrundan. 
Rosen som inte blommar ännu är en Lykkefund.
Många gissade på Liguster, men det är Norsk Brudspirea som är formklippt. 
Pelarpoppel heter de fantastiska träden utanför vår tomt. Jag får en känsla av Italien när jag tittar på dem. Jag gillar dem skarpt.
Det här är Randgräs och bör aldrig sättas i en liten villarabatt (såvida man inte vill ha annat än Randgräs på sin tomt). Men vackert i kruka. Får vackrast färg om det växer i skugga.
De stora buskarna/träden vid husgaveln är Rosmarinvide.
Nej, Silverpäronet ska inte övervintra i krukan. Det ska ersätta det döda Blåregnet i rabatten vid Pergolan. Ville inte gräva i den rabatten precis innan rundan bara, så det fick stå här så länge.
Många män fascinerades av soffordet som är gjort av en vanlig lastpall, köksben från IKEA och så en massiv tjock shifferskiva. 
Skogsclematis klättrar på spaljén.
Solcellslampor från IKEA
Rostade svetstrådhållare består konstverket av.
Det var flera (manliga) gäster som visste detta.
Många andra gissade på slanghållare, men det hade fått vara en liten slang då ;-)
Trekantslådorna var det många som gillade. 
Trollpil. Och ja, den är bara 12 år gammal. Växer så det knakar gör den.


Många undrade över wiren som satt på det ena tornet vid dagbädden.
Jo, det klättrade en Clematis där i fjol som tog mycket stryk när det klättrades i tornet (barnen). Så Clematisen fick flytta, men wiren är kvar.
 
Yucca, med läcker färgställning. Mörkt röd/svart och så limegröna skott.
Yucca