Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

Veckans mest lästa inlägg!

måndag 29 juli 2013

Hittade en film från F&G Show på YouTube

Tack alla ni som röstade på oss under Ängelholms Flower&Garden Show!
Vi vann inte, det gjorde Sollidens Trädgård med den fantastiska hängmattan och uteduschen! Stort grattis till er, Erika!

Jag hittade en film på You Tube om årets Flower & Garden Show, och exakt 2.46 in i filmen syns jag ivrigt gestikulerande till höger i bild. Vitt linne med turkos sjal. Jag pratar trädgård så klart. Jag blir alltid så exalterad då haha.





fredag 19 juli 2013

Flower & Garden Show dag 1. Vår visningsträdgård samt de som fångade mitt öga lite extra.

Ja jag har ju redan visat vår visningsträdgård...
 Men i morse stylade jag den lite extra med mer "pynt" och jag vill ju så klart visa det med.
OCH... lite längre ner finns lite av de andra visningsträdgårdarna.
På bordet står en Havtorn. Tidningen är amerikanske "Outdoor living" (jepp, amerikanarna kan det här med att "leva ute" och har flertalet magasin som BARA handlar om det).
I odlingsbretten diverse sådd sallad, på mellersta hyllplanet står två lingonplantor, nederst vit smultron och Rabarber. Vi målade hyllplanen och innerväggen i starka kontrastfärger så att allt skulle synas. Hade vi målat det mörkgrått, hade ingenting synts.
Kontrastfärger kan verkligen få växter att "stå fram".
 
Lingonplantorna är väldigt likt Buxbom, eller hur?
Kaffekoppen är antik, kuddarna ropade jag in på Tradera, grillen fyndade Cattis på Rusta (den saknade handtag så hon fick den för 90:-). Ni som har varit i min trädgård känner kanske igen en del av färgsättningen?

En gammal Zinkskål gjordes om till en ho.
En konkurrent/kollegas visningsträdgård gick i 70-talets härliga tema. Minns ni dynan? Kudden och filten gjord av mormorsrutor är helt autentiska de med. Helt underbara tycker jag!
På bordet finns en 70-tals kaffetermos, Höganäs tekopp ur serien "Old Höganäs", ljuslykta och duk, allt från 70-talet.
En härlig hängmatta över en liten damm (med fiskar i). Det fanns även en dusch och en helt stålkonstuktion som värmde upp vattnet. Men det var svårfotograferat.

Underbar färgklick av blommande perenner. Helt i min färgskala. Skapad av "Gånarps Lilla Gröna" (Gånarp) och "Gröna Bladverk" (från Göteborg).

Jag gillar även en lugnare färgskala och kombinationen av Svansfjädergräs, Chokladblomma och vita Sommarljus (Gaura) var vacker. 

Coolaste väggen (ja förutom vår då haha) var den här grafittiväggen.
Härliga knotiga stammar går att använda på ett kreativt sätt. Lägg märke till stubben!

I morgon ska jag försöka hinna ta mig till Stadsparken, där Floristerna har skapat vackra ting. Nu ska jag snart vila. Brände mig i solen idag och känner att jag börjar bli lite trött. Länga dagar (och kvällar) med allt byggande och så en heldag ute i solen idag. Men KUL är det! Äntligen får jag pratat trädgård HELA dagen, utan att vännerna klagar haha.

torsdag 18 juli 2013

Idag har jag byggt vår visningsträdgård på Flower&Garden Show i Ängelholm

Idag spenderade jag hela dagen på Tingstorget i Ängelholm och byggde upp vår visningsträdgård inför Flower&Garden Show 2013. Det är ca 10 visningsträdgårdar och vi har nummer 4. Den är ritad och planerad av Cattis och mig, sen har snickare från Västragård i Varalöv byggt åt oss och sen har vi målat och stylat.
Och som ni ser är det FÄRG FÄRG FÄRG som vi har använt oss av.
Jag trodde att torget skulle vara fullt av alla som skulle bygga upp sina visningsträdgårdar idag (F&G Show öppnar i morgon kl 9.00), men det visade sig vara jag och Ängelholms A-Lag som var på plats. De var väldigt fredliga och hejade varje gång de passerade mig (på väg till en buske inte allt för långt bort från där jag var). När jag var klar med vår trädgård, vid 16-tiden i eftermiddags, dök alla de andra härliga underbara trädgårdsmänniskor upp, som skulle bygga de andra trädgårdarna.
I morgon bitti ska jag fylla på med lite mer "pynt", men p g a av stöldrisken i natt har det  mesta fått plockas bort.
Visst är kuddarna läckra? Jag ropade in dem på Tradera. Temat för alla visningsträdgårdarna i år är: Framtidens Trädgård.
Vårt tänk är det här:


Den urbana oasen
En urban modern trädgård/balkong med plats för samvaro
– återvinningsmaterial – ätbara växter – trivsel

Vi tror att man i framtiden måste använda sig betydligt mer av återvinningsmaterial än vad man gör idag. Det blir än mer viktigt att kunna odla sin egen mat, även för de med liten plats. Samvaron mellan människor blir viktigare ju mer de digitala medierna utvecklas.
Allt i trädgården är ätbart.
Den höga väggen är byggd av gamla återvunna brädor. Zinkskivan på bordet är gammal även den och wiren i taket är rostig och återanvänd.

I köksdelen finns en gammal antik zinkskål och en gammal kram som Cattis hittade på "Framtid" i Helsingborg. Koppen hittade vi i en lada på Västragård
Vår lilla "Bonsai-Havtorn" står på bordet. Hade lite gula blad nu när jag hämtade den (tror att den glömts att vattna) men den verkar hämta sig bra.

Välkomna alla till Ängelholms Flower&Garden Show 2013.
Öppet nu på fredag och lördag fr o m kl 9.00

onsdag 17 juli 2013

Cattis och jag bygger visningsträdgård på Flower & Garden Show i Ängelholm

Ängelholms Flower & Garden Show pågår fredag-lördag 19-20 juli.
På Tingstorget kommer det att byggas upp ca 10 olika visningsträdgårdar på temat "Framtidens Trädgård" och Cattis och jag gör en av dem. Idag hade Lokaltidningen en stor artikel om oss med anledning av F&G Show.




Här ser ni vår skiss på hur vår visningsträdgård (3x1,5 meter stor) ska se ut. Vill du se den live ska du bege dig till Ängelholm nu på fre-lör och till Tingstorget!
Vissa bitar har vi kunnat förbereda innan. Så det har byggts (tack till snickarna) och vi har målat. Dagen innan ska allt på plats och alla växter ska planteras. Ska bli riktigt kul!
Och naturligtvis är det tävling. Så alla besökare får rösta på sin favorit. Fast vi siktar inte efter att vinna, utan mer på att visa att man kan göra väldigt mycket på en liten yta.


lördag 13 juli 2013

Oväntade kombinationer

Ni som har följt bloggen ett tag vet att jag gillar det som är lite annorlunda, lite speciellt och något som sticker ut. Jag har ofta kameran med mig och tar en bild när något fångar mitt intresse.
Här är tre bilder som jag hittade i kameran idag och som jag tittade lite extra på.
De här växer i min rabatt bakom den stora Daggkåpan. Jag har planterat det själv, men tänkte just vid planteringstillfället inte så mycket på hur det skulle se ut. Jag hade helt enkelt ett par låga Stäppsalvia över och tryckte ner dem i rabatten. Nu ser det ut så här.
Mörkbladig revsuga, Penningblad och så Stäppsalvian. En underbar färgkombination, som jag nog kommer att använda mig av längre fram när jag ritar trädgårdar.
An soffa full med Astilbe 'Flamingo'. Vilket underbart sätt att ge en gammal möbel några år till av liv innan den bränns upp.
Att kombinera olika sorters Heuchera är inget ovanligt, men jag älskade verkligen den här kombinationen: Heuchera 'Green Spice' och Heuchera 'Berry Smoothie'. Underbara tillsammans.

fredag 12 juli 2013

Claus Dalby på återbesök en sen kväll

Häromkvällen kom Claus Dalby åter till min (Eiras trädgård) för att fotografera till en kommande bok. Solen hade precis försvunnit bakom häcken (21.30) och ljuset var lite trolskt. Så jag var ju tvungen att ta lite bilder jag med.
Jätteprästkragarna har precis slagit ut och de är något av mina absoluta favoriter i trädgården. Kul att Claus kom precis i rätt tid. För en vecka sedan stod de bara i knopp.
Hemma hos mig fotograferade han mest alla våra moderna uteplatser och inte så mycket växterna och rabatterna.
Han har ett häftigt schema på sin "Sverigeturné". Upp i ottan och så far han fram och tillbaks i hela Skåne och besöker än den ena än den andra trädgården. Vissa åker han sen tillbaks till för att fotografera igen i ett annat ljus.
Det är väl det som utmärker ett riktigt proffs, att alltid jaga den rätta bilden och det rätta ljuset. Vilket härligt jobb han har.
Mer om Claus läser du här: http://www.clausdalby.dk

Claus på väg genom pergolan. Han besökte min trädgård i helt rätt tid. Hostorna har börjat blomma bakom dammen och Clematisen "Warzsawska Nike" har slagit ut i full blom.

Nu börjar det skymma.

Men skymningen innebar att jag kunde tända lite levande ljus och göra det extra fint.
Snart blommar Skogsclematisen på Spaljén. Blomman är liten och vit och doftar underbart. Så det är härligt att ligga i utesängen och läsa en bok och känna doften av den.
Tack Claus för att du besökte min trädgård. Ha en god fortsatt tur.
 

måndag 8 juli 2013

Ett besök i en kunds trädgård – 2 år senare

2013 – Juli

2011 – april månad

För drygt två år sedan var jag hos en kund i Helsingborg som ville ha hjälp med lite växtförslag till några rabatter. De hade redan en superfin och välplanerad trädgård. Allt ritat och planerat och planterat av dem själva. Men de ville ha lite "extra" råd.
Nåväl, det hela slutade med en oväntad (för dem) lösning: En pergola.
De hade nämligen en stor tom yta där de ville ha just växtförslag. Men jag noterade två stolar och frågade om de använde dem. Det visade sig att de satt där varje dag, för då fick de en så härlig vy av hela trädgården.
Så, jag ritade in en pergola (eftersom det var väldigt stark sol just där) med plats för stor sittgrupp och plats för deras vänner och familj som ofta kom på besök.
Här är resultatet två år senare. Härligt att se!
Tack Annette för lånet av bilderna!
De ville även ha växtförslag till den här rabatten och jag ritade förslaget nedan...

Och voliá... Växterna är planterade (rabatten th) och växer sig stora och fina.
Kul att se!
Annette och Tommy har en underbart härlig trädgård och är så kunniga. De har t ex ett blommande Tulpanträd och är stolta ägare till ett Valnötsträd med. Tommy har byggt allt och lagt all sten själv och Annette är den som kan allt om växterna!
Stor kram på er båda!


söndag 7 juli 2013

Claus Dalby hos Eira


Ibland vaknar man upp och tror att det ska bli en helt vanlig dag... 
Och så visar det sig bli en helt otroligt annorlunda dag.
I morse ringde telefonen hos mig och det visade sig vara Claus Dalby. Danmarks mest kända trädgårdspersonlighet!
Claus och jag

I morse hade barnen och jag en lugn morgon. Jag satt fortfarande i nattlinnet med mitt kaffe i handen, när telefonen ringde. Det var ett danskt nummer.
Jag måste erkänna att jag screenar. Känner jag inte igen numret svarar jag oftast inte. Men de senaste dagarna har jag börjat göra det (mer om det nedan), och det har alltid visat sig vara bara till godo.

Go´morn, undskyld at jag stør. Mit navn er Claus Dalby og....
där någonstans satte jag kaffet i vrångstrupen.
Va? Claus Dalby???? Ringer mig?!
– Jag vet vem du är, pep jag...
Det visade sig att han var på tur i Skåne och kikade på trädgårdar och hade hört från flera olika håll att min trädgård var något annorlunda.

Ett par timmar senare var han på plats. Cattis kom springande från sitt håll så klart. Vi har alltid gillat Claus och hållt ett öga på hans böcker och blogg och trädgårdsprogram på TV.
Cattis och Claus hemma hos mig.

En fantastiskt trevlig karl måste jag säga. Och barnen tyckte att det var spännande med, med danskan och allt!

Och det där med att screena samtal har jag slutat med. För bara en vecka sedan började jag med att svara på alla...
Och sedan dess har jag redan hunnit ha Christel Kvant, Claus Dalby och en journalist som ville göra en stor artikel om Cattis och mig, på tråden...
Så nu ska jag aldrig mer screena samtal!!!!


torsdag 4 juli 2013

Blommande Tulpanträd

I Skåne blommar nu Tulpanträden.
Fick de här bedårande bilderna av en vän som är lycklig ägare till ett träd.
Visst är de sagolika?

Foto: Annette Lindholm
Förutom de fyrflikade vackra bladen får Tulpanträden blekt gulgröna blommor. Men först efter ca 15 år. Det vill ha väldränerad lerhaltig jord och klarar sig bäst i zon 1. Det kan överleva i någon zon högre om det står vindskyddat. 

Foto: Annette Lindholm
Tulpanträd blir stora med tiden. De kan bli ända upp till 60 meter höga. Fast det tar ju eoner av tid.
I Ängelholm, längs med å-promenaden vid Nya Kungsgården, finns ett gammalt Tulpanträd som är riktigt stort. Man måste höja huvudet ordentligt för att ens se att det är ett Tulpanträd. Jag ska till Ängelholm om några dagar och ska då ut på spaning och se om det blommar.

måndag 1 juli 2013

Min phyllostachys aureosulcata spectabilis gör ett gästframträdande hos grannen

Min fantastiskt vackra Bambu: Phyllostachys aureosulcata spectabilis har under de senaste 10 åren producerat totalt 13 tunna spinkiga gula stammar med gröna ränder. Jag är stolt och glad över den och jublar varje år som den överlever.

För tre veckor sedan visade grannfrun mig ett skott som var på väg upp på hennes sida häcken... Det såg ut som ett bambuskott... MEN... Det var ju så enormt kraftigt. 

– Kan omöjligt vara från min Bambu, hävdade jag sturskt. För min växer ju knappt någonting alls...

Men nu... Nu har skottet vuxit till sig och kolla in hur det ser ut idag (förlåt den dåliga bildkvaliten, hade bara mobilen med mig):
Ja, jag kan ju inte lirka mig ur det här... För visst är det min Bambu. Men ett gigantiskt tjockt och kraftigt skott... Grannfruns hand visar tjockleken...
Och högt hade det hunnit bli... Häcken är 2,5-3 meter hög och skottet är nu lika högt som grannens hus, dvs. 4,5 meter högt.
Skottet sett från min sida häcken. Till höger om den svartbladiga Smällspirean står "mamman", dvs min Phyllostachys 'aureosulcata spectabilis'.
Här tyckte min Bambu att det var en otroligt fin plats att växa på... Och den passar faktiskt in, för lite längre ner i singeln har grannen precis planterat en annan sort av Phyllostachys.
– Bara säg till, så tar jag bort den, sa jag.
– Nej, svarade mina trädgårdsälskande grannar. Låt bli den!
Alla sidoarmar som nu vecklar ut sig kommer att vara helt lövfyllda inom 2 veckors tid.

Vilken växtkraft!