Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

Veckans mest lästa inlägg!

fredag 30 augusti 2013

Entrékrukor

Igår shoppade jag lite nytt till mina krukor vid entrén och för första gången på länge valde jag en ny färgskala. Limegrönt och svart blev temat.

Det roliga med att använda sig av perenner i krukor, är att när de börjar se trista ut senare i höst, är det bara att plantera dem i trädgården och så lever de vidare där.
Till skillnad från sommarblommorna som ju bara dör.

Färgskalan blev svart, grönt och lime.
• I den lilla svarta krukan, Carex och Vinca Minor. 
• I den ljusgrå krukan: Pennisetum Setaceum "Rubrum".
• Plåtkrukan:
 Pennisetum Alopecuroides.
• Det vita fatet: Carex, Alunrot samt Clematis Alpina (frösådd planta från min trädgård).
En härlig färgskala som passar bra till vår grå och vita fasad. Det lilla rostiga bordet var en inflyttningspresent för 12 år sedan. Våra vänner köpte det i Budapest och släpade det hela vägen hem till oss. Fantastiska vänner!

Metallblommorna har hängt med i många år nu. Ett fynd från Sofiero Trädgårdsbutik. Försökte köpa liknande hos Tage Andersen i Köpenhamn för många år sedan, men damen i butiken ville inte sälja dem. Sen hittade jag liknande på Sofiero. För 39:-/st.
DET kostade de inte hos Tage.
Jag är ganska nöjd med min "nya" färgskala, fniss.

Det syns inte riktigt på bilden, men Clematis Alpinan har nästan svarta stammar. 

De svarta krukorna fick "Plättar i Luften". Enkelt och dekorativt.

tisdag 27 augusti 2013

En nyanlagd rabatt växer snabbt ihop till en enhet

Förra hösten anlade jag två nya rabatter och skapade en entré till min studio. Och i våras kompletterade jag med lite nya växter. Vi tog bort all gräsmatta och stensatte ytan med svart diabas.
Nu när augusti gör mot sitt slut har rabatterna verkligen växt ihop och det ser inte alls nyanlagt ut längre.

Ett tips när man anlägger en ny rabatt är att verkligen ta reda på vilken typ av jord man har, vilket väderstreck det är, om solen gassar hela dagen, om det regnar, om regnet når rabatten etc.

Den här rabatten är en av de torraste jag har. I alla fall ytan som är närmast husväggen. 
Den får sol både från öst, syd samt väst. Det är extremt skyddat med väggar, plank och portar och husets dränering gör att det är väldigt torrt. Men, jag ska tillägga att det är LERJORD, så när det väl regnar hålls fukten i jorden kvar länge.

Så här ser det ut nu och de här växterna trivs bra.


Stommen består av 5 st vintergröna bollar: Bollthuja, Lingontry och Benved. Som marktäckare växer murgröna. Fondvägg mot uteplatsen är en häckklippt Forstyhia.
På bilden syns även Miscanthus 'Morning Light', Blommande Alunrot och Ekorrhorn.
Lingontry i förgrunden. Den är vintergrön och klarade den blöta och vita vintern klanderfritt. Däremot var Ilex en besvikelse som tappade allt för många blad och frös ner.
Th. syns Forsythian och inne i rabatten växer Lammöron, Ruta (överblommad), bronsfänkål samt Verbena Bonariensis.
De fantastiska vipporna i mitten är Ekorrkorn.
Ett ett-årigt gräs som är helt fantastiskt vackert. Svårodlat dock. Inte för att det är svårt att få det att gro, det är svårt att lyckas behålla det innan det fått sina vippor.
 ALLA tror nämligen att det är ett stort ogräs, ser ut precis som Kvickrot nämligen.
Jag planterade 10 st på rad... Och fick behålla 4. Min mor ryckte upp ett "Vilket stort luk du har här, Eira", Cattis drog bort något när det var litet och under Trädgårdsrundan drog välvilliga människor upp ett par.
Den rostfria metallkanten är specialbeställd av en plåtslagare. Skiljer rabatt och gång åt på ett bra sätt.
Miscanthus 'Morning Light' får inga vippor i vårt land. Här syns Verbena Bonariensis och så skymtas några Afrikanska Margueriter. 
Sett från andra sidan, Forsythia-väggen är under uppbyggnad. Ska bli som ett "plank" i formen.
Och så här der det ut framför studion. En otroligt varm och solig framsida. Här står luften nästan still och det är nog zon 0 eller till och med zon -0 här.
Ekorrkornets vippor är fantastiska tillsammans med Alunrotens vippor.
De "gifter sig" så att säga.

tisdag 20 augusti 2013

Skapa gigantiska krukor av pallkragar och en lastpall

Cattis och jag predikar alltid att man inte ska ska "plottra" för mycket med för små krukor, om man inte har tid att vattna hela sommaren.
Och för alla de som vill skapa mysiga avdelningar på sin stora uteplats, tipsar vi alltid om att bygga STORA krukor/lådor och plantera i dem. De kan fungera som avdelare och skapa rum på ett enkelt sätt.

Igår stötte jag på de här fiffiga "hemmabyggena".
På morgonen såg jag en drös svartmålade pallkragar på plats och en tjej som målade några till. På eftermiddagen såg det ut så här.

Underst en svartmålad EU-Pall. Sen tre st svartmålade pallkragar staplade på höjden. Jag misstänker att de har en masonitskiva eller liknande mellan EU-Pallen och understa pallkragen för att hålla jorden på plats.
Sen har de fyllt upp med jord och så planterat. Silverpil, Hortensior, Murgröna mm.
Det blev väldigt pampigt med två stycken vid entrén.
Tyvärr hade jag bara mobilen med mig, så bilderna är inte så bra. Men ni fattar idén tror jag.
 
Så enkelt!

tisdag 13 augusti 2013

Varför jag älskar Sofiero-Margueriter.

Sofiero-Margueriter har alltid en självklar plats i min trädgård. Så fort de säljs på våren köper jag massor och planterar i krukor, upphöjda bäddar etc. De blommar villigt från juni och ända fram tills frosten. Allt man behöver göra är att gödsla, vattna och knipsa vissna blommor.




BÖRJAN AV JUNI
I år planterade jag mina Sofiero-Margueriter i "trekantslådorna". Det såg lite pluttepfjuttigt ut i början, med 4 små klena plantor i var av de de STORA höga lådorna. Men det blev snabbt bättre.
JUNI
I med blåkorn och sen inte missa att vattna! Och så massor av jord så klart.
JUNI
På bara en vecka börjar de fylla ut lådan.
 
SLUTET AV JUNI
Det gäller att fortsätta gödsla, vattna samt knipsa vissna blommor för att förlänga blomningen.
MITTEN AV JULI
Nu fyller de verkligen upp lådorna och blomningen är fantastisk.
  
SLUTET AV JULI
Nu är det trångt. Det är en varm sommar, så vattenslangen får åka ner i lådorna varje kväll... Blåkorn lite då och då.
 
MITTEN AV AUGUSTI (idag)
Idag ser det ut så här i lådorna (alla bilder nedan). Blomningen bara fortsätter och fortsätter. Det börjar bli svårt att hinna knipsa av alla vissna blommor, men jag kämpar på. Jag fortsätter med blåkorn.
Blomningen kommer att avta lite nu... Men fortsätta ända tills frosten kommer, sen ger de upp. Ja, såvida jag inte krukar om dem och förvarar frostfritt, för Sofiero-Margueriten är en perenn, som inte tål frost.
Fast jag orkar nog inte gräva upp dem... Det får bli nya plantor nästa år.
Men visst är de fantastiska?


fredag 9 augusti 2013

Så hängde vi upp krukorna, vår variant av Living Wall

Det var många under Flower&Garden Show som var nyfikna på hur vi hade hängt upp krukorna i armeringsnätet, så här kommer lite närbilder och en snabb beskrivning. Det är superenkelt.

Armeringsnätet fästes ordentligt i reglarna. Sen tog vi grov ståltråd och fäste den ena änden. Sen höll vi upp krukan som skulle monteras och måttade så att den hamnade rätt och snurrade fast den andra änden.
Det viktigaste är att botten på krukan inte svingar (som en gunga) utan har stöd mot armeringsnätet. Då hänger de stabilt och klarade enkelt 15 m/s (första natten blåste det ordentligt).
När det är dags att vattna, vinklar man enkelt upp krukan så att den blir vågrätt och sen vattnar man enkelt. Vattnar man när krukan är i det här vinklade läget, rinner vattnet (och jord) ut.

Bara att fylla på med fler krukor. Samma sort, udda, gamla, blandade roliga färger... Smaken som avgör (och vad man har hemma).
Ett enkelt och billigt sätt att skapa sin egen "living wall". Fast lite krångligare att vattna.
Det finns ju färdiga system för Living Walls med vattenmagasin etc. Men de är tyvärr snordyra.

måndag 5 augusti 2013

Att styla och pimpa sin trädgård...

Att styla och pimpa sin trädgård är inte för alla. Dvs. alla gillar det inte. En del vill att en trädgård ska se ut som en trädgård. Andra älskar det. 
Själv tillhör jag sen sistnämnda och stylar och fixar i all oändlighet. 
Men det ska vara en funktion med det hela, annars kan det vara tycker jag. Då blir det bara utställningsträdgård och det är inget för mig. 

Min familjs trädgård är skapad för att samtliga medlemmar i familjen, inklusive släkt, vänner, barnens kompisar etc. ska trivas och få ta plats. Det ska finnas plats för alla för både lek och avslappning, odling, hemliga platser etc. och vi har egentligen bara två regler: 
- Man får inte gå i rabatterna  
- Man får inte kasta sten i dammen. 
Detta accepterar t o m 2-åringar!

Jag och min man får ofta frågan: Hur orkar ni dra fram dynor och kuddar och filtar hela tiden? Men det ser inte vi som ett problem, vi sitter hellre på mysiga kuddar och låter våra gäster ha det underbart, än att sitta utan och få sittskav... Om man löser det hela med snabb och enkel förvaring, tar det faktiskt bara en minut att ta fram och plocka undan textilerna.
Filten och kuddarna i utesängen lägger vi snabbt i dynlådan som står bakom sängen. Mattan ligger ute hela säsongen.
Uteköket används dagligen, och det står alltid några glas redo. De tar inte skada av lite regn och det gör inte en flaska "Gammel Dansk" heller. 
Att styla med krukor med blommande säsongsväxter som plockar upp färgtonerna i omgivningen är ett enkelt knep att få det att se extra ombonat ut. Här står två Campanula i gamla fyndkrukor.
Barnens "lektält" är en sänghimmel i syntettyg från IKEA. Det hänger uppe hela säsongen. Syntettyger möglar inte och tar inte skada av lite regn.
Att pynta utebordet är en enkel åtgärd. Bara att plocka vad som finns i trädgården och så ner med det  i lite olika krukor och vaser. 


Ser ni dynlåda nr två? Den står bakom huggkubben. Där i lägger vi matstolarnas dynor.  Vi brukar slänga en filt och en kudde över dynlådan (de ligger i lådan med) så ser den inte så trist ut. De dagar som seglet är uppe låter vi alla dynor därunder vara kvar ute hela natten. Seglet fångar upp daggen.
Lite belysning är ju så klart stämningshöjande. Den här ljuskronan gjorde jag enkelt av gamla jul-ljusslingor och en gammal rockring. Ljusslingan är i LED, så den drar dessutom minimalt med ström. 
De här kuddarna och filtarna slänger vi in i min studio, som ligger i anslutning till den här uteplatsen. Jag kan lova att det är 100 gånger skönare att ligga i den här upphöjda utesängen MED dynorna än utan. Väl värt den extra minuten det tar att bära dem de 9 metrarna till studion.

Här inne lägger vi snabbt in dynorna/fårskinnen/kuddarna. Lägg märke till att soffbordet har pynt med. Det står alltid något fint på bordet under sommartid. Vi gillar när det är inbjudande att slå sig ner, antingen med en bok, en tidning eller ett glas vin. Vissa dagar ligger det blöta handdukar här, när barnen har invaderat den uppblåsbara poolen. Härligt. Alla får ta plats.
Det här är den enda platsen som inte har dynor/kuddar. Stolarna är superbekväma även utan dynor.
Annars är den här lilla uteplatsen ett bra exempel på att en smal baksida mellan två huskroppar (3 meter) kan bli en underbar och ombonad uteplats. Inte för att vi behövde fler uteplatser, men helt enkelt för att det är en stilla plats där det aldrig blåser. Kl 15 blir det skugga här och varma dagar kan det vara eftertraktat.
Ett stylingtips är att som här spara ur små avsnitt i trädäcket och plantera i dem. Det gör att en stor uteplats inte upplevs som så kal och enformig.
Här syns lektältet igen.
Slutsatsen är att vi gärna lägger några extra minuter/dag till att ta fram och plocka in textilierna i trädgården. När det är en sådan här sommar som i år, lever vi mer utomhus än inomhus och varför ska man inte ha det bekvämt då? Men det är som sagt inte för alla.

Och det är ju det som är det härliga med trädgård, att alla får göra precis som de själva vill i sin egen trädgård!

söndag 4 augusti 2013

Klätterstöd i köksträdgården

Just nu svämmar min egen köksträdgård över av allt ätbart och det är helt underbart! 
Tänkte dela med mig av lite fina klätterstöd och spaljeringsidéer som Cattis och jag såg i England. Vi besökte bl a en universitetsköksträdgård som var helt fantastisk!
Kolla in de här fantastiska små miniväxthusen som effektivt skyddar från flygande oönskade insekter. T ex gillar ju kålfjärilen att lägga ägg på bladen och sen får man små gröna larver som kaläter allt på nolltid! De här små plexiglashusen är supersnygga. Någon som vet var man får tag på dem?
Hallonraderna hålls hårt efter. EN planta/pinne och så wiretråd som håller dem på plats. Så enkelt att plocka hallonen sen.
Ett snyggt stöd till t ex ärtor och bönor. Skapat av ris som huggits ner tidigt på våren. Enkelt och så smart!
Traditionell uppbindning mot en mur. Snyggt!
Här ser vi de snygga miniväxthusen igen från en annan vinkel.
Rabarberodling med "Rhubarb Forcers" i terracotta. Tidigt på våren, precis när man ser den första knoppen titta upp ur jorden, täcker man den med en sådan här kruka och driver på så sätt fram rabarbern i mörker. Rabarbern söker såklart efter ljuset och skyndar sig att växa fort uppåt, med resultatet att stammarna blir späda och mjälla... och så klart sagolikt goda.
En annorlunda och kul spaljering av Äppleträd!
Lägg märke till hur stor cirkeln är med bar jord undertill! Det är något som Cattis och jag predikar om, om och om igen! När du planterar något i gräsmattan ska gräsmattan bort! Allt för ofta ser vi att man har skapat en cirkel på 50 cm diameter i gräsmattan och sen planterat ett träd däri, och sen undrar varför trädet inte växer.
Gräs stjäl näring och vatten! Det ska vara en rejäl yta med "bar jord" den första tiden för att trädet ska ha en chans att växa. Med tiden kan du plantera marktäckare etc. men gräsmattan ska inte krypa nära stammen på många år! Detta gäller ALL plantering i gräsmatta! Bort med det gröna ludna "sattyget".

Samma spaljering när trädet blommar! Så snyggt!
Bor du i de varmaste delarna av landet och har en solig södervägg kan du spaljera ett Fikonträd så här.

Sparrisstöd. När sparrisen får sina vippor sprider de gärna ut sig och blir till en yvig buske som lätt tar över hela köksträdgården. Snyggt, men det blir svårt att få ljus till den andra odlingen. De här enkla stöden gör att de växer upp och hålls på plats direkt. Jag har själv testat och det funkar perfekt! Fick dock inte till det så här snyggt! Ska öva lite nästa år.