Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

Veckans mest lästa inlägg!

torsdag 26 september 2013

Så lyckas du med Jätte-Verbena

Just nu gläds jag åt Jätteverbenorna! Jag har dem överallt, i alla rabatter.
De "svävar" högt över rabatterna och blommar välvilligt ända tills frosten kommer.

Jag har aldrig köpt en Jätteverbena, de frösår sig villigt i mina varmaste rabatter (söderläge nära huset) och på våren flyttar jag runt de små plantorna och sticker ner dem lite här och var.

Hemligheten med Verbenafrön är att de vill frysa innan de kan gro. Jag låter fröställningarna helt enkelt stå kvar hela vintern. De små plantorna visar sig sen i maj-juni och ser pluttefjuttiga ut, men i augusti/september ser de ut så här.

Det här funkar ju bäst om man bor i Södra Sverige. Bor du längre norrut, så låt dina plantor vissna ner och frysa. Spara sen frön (som har utsatts för vinterkyla) och så i krukor till våren. 

måndag 16 september 2013

Stort reportage om Eiras trädgård i söndagens HD (Helsingborgs Dagblad)

Igår (söndag) publicerade Helsingborgs dagblad ett stort reportage om min (Eiras) trädgård.
Du kan läsa det hela och se alla bilder här (även de som inte publicerades i tidningen)


De var här och fotograferade för drygt två veckor sedan och det var riktigt trevligt att få se ett reportage om trädgården som är gjort på sensommaren/hösten. Alla andra har alltid fotograferat i juni/juli, men trädgården är ju mer "mogen" vid den här perioden.
Dock hade jag hunnit skörda det mesta i köksträdgården, så det ser lite tomt ut i lådorna.


Reportaget handlar lite om att anpassa trädgården efter de förutsättningar man har fått. Hos oss innebar det dåligt dränerat och blöt, tung lerjord.
Om man jobbar MED jorden och inte mot den, kan man skapa den oas man drömmer om.


Jag kan ju inte plantera växter som älskar torka och lätta jordar, utan har fått använda mig av sorter som gillar mycket fukt och tung jord.

Och det är pga den dåliga dräneringen och jorden, som vi bygger så mycket "uppåt", dvs. i upphöjda bäddar. Och det är därför vi lägger så mycket trädäck. Gräsmattan är alltid sjöblöt. 
Kommunen har nämligen förbjudit dränering av tomterna på vårt område och ett par till (som alla anlades runt år 2000). Det är ett sk Dagvattenområde. 
Vattendroppen ska tas omhand där den faller. En vacker tanke, men det var ett h-vete att anlägga en trädgård på gammal lerig åkermark som sen dessutom packats ytterligare av alla tunga byggmaskiner under husbygget.
Vattendroppen togs inte alls omhand alls, utan stannade uppe på ytan och dränkte ALLT i sin väg.

Men nu har vi en hyfsat fungerande trädgård.

tisdag 10 september 2013

Nej, safta och sylta är inget för mig...

Just nu är jag rik. Rik på skörd! Det här är dagens skörd i tomatlandet (jo de växer på friland i en stor odlingslåda i köksträdgården). De pluttefjuttiga tomaterna är Vinbärstomater. Helt underbara är de. Det var Annika Christensen som tidigt i våras stack en fröpåse i min hand och sa: Prova att odla dessa, de är suveränt goda.
Och, hon har rätt. Hela familjen och barnens vänner frossar i tomater.
Fatet står på köksön och det är bara att äta.
Jag odlar mycket, men safta och sylta... Det är ju sådant mormor gör. Inte jag.
Men... Några små burkar Blåbärssylt med whisky kan man ju göra av blåbären...
... Och av alla gröna tomater kan man ju göra Gröna tomater-sylt med citron i... Det är ju så gott till ost och kex... Engagerar barnen i att skapa etiketter.
... Och av alla Squash kan man ju göra "amerikansk" Zucchini Relish. Den är försvinnande god till allt grillat... Och då får man ju användning för all lök som nu är klar...

Och hallonen är plockade och ska bli till sylt.
Men jag saftar och syltar verkligen inte... ;-)
Har du köksträdgård rekommenderar jag verkligen Lena Israelssons bok "Gourmetträdgården". Bra tips, bra recept! Testade Zucchini-plättarna och de var supergoda!

Och ja... Jag får kanske ta och "erkänna mig" till den saftande och syltande skaran...