Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

Veckans mest lästa inlägg!

onsdag 8 oktober 2014

Japansk Lönn i kruka, går det?

Jomenvisst kan man ha en Japansk lönn i kruka. Och det bästa med att ha den i kruka är att man kan flytta runt på den, så att man verkligen hittar platsen där den trivs och där du själv kan se och njuta av den som mest.

Om du som jag bor i zon 1, funkar det att ha en Japansk lönn i kruka året om, om den står lite skyddat. Jag har haft denna i kruka i 10 år nu. Och den står alltid här, skyddat på vår ena uteplats. Den står planterad i en 15 liters platskruka, och har ett skyddande ytterfoder i form av en trälåda. De första åren lyft vi ur den (med den svarta plastkrukan kvar) och grävde ned den i köksträdgården (så att bara den svarta kanten på krukan stack upp) och täckte överst med vissna löv. Men, sen glömde vi bort det ett år, och Lönnen överlevde. Därefter har den stått här året runt...

Nyfiken på hur vi bygger ytterfodret/lådorna i trä? Läs här:
https://cattisocheira.blogspot.com/2022/09/bygg-dina-egna-jattekrukor-till.html

Men om du har din lönn i en liten kruka, eller inte bor i zon 1, bör den vinterförvaras.

Låt den stå ute hela hösten och när den har avmognat, dvs. tappat sina blad, bär du in den i ett förråd eller källare eller liknande och övervintrar den. Den klarar några minusgrader och den behöver inte ha mycket ljus, eftersom bladen har trillat. Men den vill inte ha hård tjäle.
När det börjar bli lite ljusare och varmare ute och plusgrader även på nätterna, är det dags att väcka den igen och låta den komma ut i ljuset och ge den vatten och näring.



Den här skönheten stod i en väldigt liten kruka, som jag glömde ta in en vinter när det blev riktigt kallt (-18 grader). Hela rotklumpen frös och tyvärr dog den. Hade jag satt den i förrådet i tid, hade den överlevt. Man lär sig av sina misstag.




 

2 kommentarer:

  1. Har du testat att ha den ute under vintern? Jag har min i en riktigt stor kruka och funderar över om det skulle kunna gå. Ser att en del faktiskt har det här i Blekinge och det verkar funka. Det är krukor som tål vinterkyla med stor jordvolym. Merja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      tror också at det kan funka faktiskt. Den klarar upp till Zon 3 när den står planterad i jorden och då klarar den Zon 1-2 i kruka. Men min är så liten, så den får åka in i förrådet i vinter.
      Kram, Eira

      Radera