Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

tisdag 14 oktober 2014

Måla med stora penseldrag i rabatterna med hjälp av Hosta (ett besök i en dansk trädgård)

På en trädgårdsresa i Danmark i våras besökte vi en fantastisk trädgård. Den var stor,  över 4000 kvm och jag kommer att återkomma på bloggen till just denna trädgården. Det finns så mycket fint att visa.
Jag tänkte visa hur vackert det kan vara att "måla med stor pensel" i en rabatt och att inte vara rädd för mångfald. Dvs. använda mycket av samma växt.
Hosta (Funkia) är tacksam att använda i halvskuggiga till skuggiga rabatter. De täcker fint, det kväver ogräs och så finns det så många olika sorter att jobba med.
 
Det är vackert att blanda in brokbladiga varianter.
När man skapar en Hostarabatt, är det viktigt att läsa på lite innan om sorterna. För det finns de som blir 10 cm i diameter och höjd och det finns de som blir 100 cm. Så det gäller att hålla tungan rätt i mun och inte placera en pytteliten sort bredvid en stor sort. Den lilla kommer helt enkelt att försvinna.
 Blanda gärna in lite lökväxter bland Hostorna, så får du "oväntad" blomning. Vackert.
Allium har vackra lila bollar på höga stammar, men de har fula skräpiga blad som vissnar när blomman är som vackrast. Ett smart tips är att som här plantera den bland Hostorna, och på så sätt dölja de fula Alliumbladen. 
Det är vackert att blanda sorter och då kan man med fördel hålla sig till en färgton. Här har man valt de med en gul ton i bladen. De harmonierar fint. Den lilla uppstammade Syrenen (Syringa Pallibin) blir en vacker uppstickare.
Här ser man ett bra exempel på att det finns Hostor i olika storlekar. De minsta bildar en vacker kant och inramning till rabatten och sen blir de högre ju längre bak i rabatten de står planterade.

Trädgården tillhör familjen Ibsen på Jylland. Vi "trillade" över den och hade inte planerat in den på vårt resprogram, men fick ett tips när vi var i en annan trädgård. Och det var väl värt omvägen.

2 kommentarer:

 1. Verkligen värt en omväg Eira.
  Jag får nog öka upp mina hostor nästa år.
  Ha det
  Annika

  SvaraRadera
 2. Hosta är verkligen en tacksam sort. Har en kraftigväxande i vår trädgård, som breder ut sig över större ytor. Och så enkel och fin att kombinera med annat!
  /Eva, Tinibelli

  SvaraRadera