Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

tisdag 9 december 2014

Drivbänken, hur det gick med sommarens tomatodling

Tidigare i år byggde min man en lång drivbänk till mig med skjutdörrar i glas. Vi hade fått gamla fönsterpartier från en inglasad balkong, med glidlister.
Du kan läsa mer om själva bygget här:
http://cattisocheira.blogspot.se/2014/03/ny-kalldrivbank-av-gamla-fonster-fran.html

Alla rutorna i bänken är vända mot söder och i somras blev det här mitt tomathus. Och tomater blev det, kan jag lova. Mängder. Jag skördade de sista i november, så vi hade en daglig skörd mellan juli-november.
Vattningen blev enkel tack vare den smala droppslangen som ligger i lådan. Sen köpte jag en enklare vattendator/timer, som jag kopplade på vattenutkastaren. Den ställdes in på 1 timmes droppbevattning på seneftermiddagen, varje dag. Kopplade även på en vattenspridare till resten av köksträdgården och på så sätt blev allt vattnat varje dag, helt automatiskt.
 
Längst fram i lådan är det lågt i tak, så där strödde jag ut lite Basilikafrön. Och de gillade den varma fuktiga miljön och växte med en rasande fart. Jorden täckte jag med färskt gräsklipp då och då. Bra näring och det gjorde att de tunga tomaterna inte låg direkt mot jorden.
Det blev snabbt varmt i lådan, så jag fick ha öppet varje dag. På kvällen stängde jag till igen för att behålla värmen därinne. 
Man får hålla sig till busktomater, eller låga sorter om man ska odla tomater i en sådan här  drivbänk, men det var bara kul att kunna prova många olika små sorter.
Barnens absoluta favorit var den lilla gula pärontomaten. Den hann nästan aldrig hamna på tallrikarna, utan åkte i munnarna direkt ute vid lådan.

Om man inte vill ha ett stort växthus, utan något nättare, kan jag varmt rekommendera att bygga en sådan här drivbänk.


Nästa år tänker jag sätta wire på väggen med lite distans och leda in de lite högre skotten därunder och sedan längs med. Spaljera dem helt enkelt. Tror det blir enklare att plocka blad då och det kommer att ge tomaterna max exponering för solen.

1 kommentar:

  1. Super bra och läckra lådor. Man vill ju kunna skörda tomater så länge som möjligt.
    Ses imorgon.
    Annika

    SvaraRadera