Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

Veckans mest lästa inlägg!

onsdag 22 oktober 2014

Skapa effekt genom att formklippa träd

I "Ibsens" trädgård i Danmark hittade jag många kul formklippta träd och buskar.
Den här gigantiska Japanska Lönnen t ex. Den är klippt som ett stort parasoll. Anledningen till det var dels att den annars pendlade ner helt till marken och gjorde att inget ljus kom in undertill och inget ville växa där. Dels att de ville kunna se ut i trädgården från sittplatsen.
Fast egentligen klipper de inte den, utan går och smårycker och knipsar smågrenarna lite här och där, för att inte få en jämn kant.
En formklippt uppstammad liten Avenbok som tillåts få pendlande grenar. Alla som vill gå uppåt eller rakt ut klipps bort. Ursöt! 
Jag tror att det här är en Blodhassel, som de har stammat upp. Annars är ju Blodhassel en buske med många stammar, men det går så klart att göra så här med den. Litet sött träd.  
Den Japanska Lönnen sett från andra hållet. Hade de tillåtit den att pendla ner helt hade de inte fått utsikten i trädgården från matplasten. Och visst har den ett vackert lövverk?

tisdag 14 oktober 2014

Måla med stora penseldrag i rabatterna med hjälp av Hosta (ett besök i en dansk trädgård)

På en trädgårdsresa i Danmark i våras besökte vi en fantastisk trädgård. Den var stor,  över 4000 kvm och jag kommer att återkomma på bloggen till just denna trädgården. Det finns så mycket fint att visa.
Jag tänkte visa hur vackert det kan vara att "måla med stor pensel" i en rabatt och att inte vara rädd för mångfald. Dvs. använda mycket av samma växt.
Hosta (Funkia) är tacksam att använda i halvskuggiga till skuggiga rabatter. De täcker fint, det kväver ogräs och så finns det så många olika sorter att jobba med.
 
Det är vackert att blanda in brokbladiga varianter.
När man skapar en Hostarabatt, är det viktigt att läsa på lite innan om sorterna. För det finns de som blir 10 cm i diameter och höjd och det finns de som blir 100 cm. Så det gäller att hålla tungan rätt i mun och inte placera en pytteliten sort bredvid en stor sort. Den lilla kommer helt enkelt att försvinna.
 Blanda gärna in lite lökväxter bland Hostorna, så får du "oväntad" blomning. Vackert.
Allium har vackra lila bollar på höga stammar, men de har fula skräpiga blad som vissnar när blomman är som vackrast. Ett smart tips är att som här plantera den bland Hostorna, och på så sätt dölja de fula Alliumbladen. 
Det är vackert att blanda sorter och då kan man med fördel hålla sig till en färgton. Här har man valt de med en gul ton i bladen. De harmonierar fint. Den lilla uppstammade Syrenen (Syringa Pallibin) blir en vacker uppstickare.
Här ser man ett bra exempel på att det finns Hostor i olika storlekar. De minsta bildar en vacker kant och inramning till rabatten och sen blir de högre ju längre bak i rabatten de står planterade.

Trädgården tillhör familjen Ibsen på Jylland. Vi "trillade" över den och hade inte planerat in den på vårt resprogram, men fick ett tips när vi var i en annan trädgård. Och det var väl värt omvägen.

fredag 10 oktober 2014

Vad man kan göra med en smal passage mellan tomtgräns och hus

Det är många som har en smal passage mellan tomtgränsen och huset.
Här är ett fint exempel på hur snyggt och läckert det kan bli.
Cattis och jag var på ett trädgårdsuppdrag på den danska sidan och såg då den här fantastiskt snygga "baksidan".
Ett pinnastaket med massor av klätterväxter, såsom Blåregn, Bokharabinda, klätterrosor, murgröna m m. Sen växte det Hortensior, Nävor, Aklejor, Aster och t o m en liten Camelia i rabatten.
Ser ni hur Murgrönan svingar sig upp i grannen träd? Det är lummigt och vackert och ett fint exempel på att en smal passage inte behöver vara tråkig!

onsdag 8 oktober 2014

Japansk Lönn i kruka, går det?

Jomenvisst kan man ha en Japansk lönn i kruka. Och det bästa med att ha den i kruka är att man kan flytta runt på den, så att man verkligen hittar platsen där den trivs och där du själv kan se och njuta av den som mest.

Om du som jag bor i zon 1, funkar det att ha en Japansk lönn i kruka året om, om den står lite skyddat. Jag har haft denna i kruka i 10 år nu. Och den står alltid här, skyddat på vår ena uteplats. Den står planterad i en 15 liters platskruka, och har ett skyddande ytterfoder i form av en trälåda. De första åren lyft vi ur den (med den svarta plastkrukan kvar) och grävde ned den i köksträdgården (så att bara den svarta kanten på krukan stack upp) och täckte överst med vissna löv. Men, sen glömde vi bort det ett år, och Lönnen överlevde. Därefter har den stått här året runt...

Nyfiken på hur vi bygger ytterfodret/lådorna i trä? Läs här:
https://cattisocheira.blogspot.com/2022/09/bygg-dina-egna-jattekrukor-till.html

Men om du har din lönn i en liten kruka, eller inte bor i zon 1, bör den vinterförvaras.

Låt den stå ute hela hösten och när den har avmognat, dvs. tappat sina blad, bär du in den i ett förråd eller källare eller liknande och övervintrar den. Den klarar några minusgrader och den behöver inte ha mycket ljus, eftersom bladen har trillat. Men den vill inte ha hård tjäle.
När det börjar bli lite ljusare och varmare ute och plusgrader även på nätterna, är det dags att väcka den igen och låta den komma ut i ljuset och ge den vatten och näring.



Den här skönheten stod i en väldigt liten kruka, som jag glömde ta in en vinter när det blev riktigt kallt (-18 grader). Hela rotklumpen frös och tyvärr dog den. Hade jag satt den i förrådet i tid, hade den överlevt. Man lär sig av sina misstag.




 

tisdag 7 oktober 2014

Dags att samla ihop allt trädgårdspynt

Hösten gör sig påmind och idag samlade jag in alla vaser, ljusstakar och annat löst som lätt flyger omkring när det blåser upp.
Möblerna får vara ute ett par veckor till. Det är fortfarande varma soliga dagar på gång och då vill vi kunna njuta en stund i trädgården.
Lövsugen plockas fram och så "dammsuges" trädäcken så att det inte ligger blöta löv och skadar däcken i höst/vinter.
Jag tar även fram Ogräsättikan och rollar på alla ställen som trädäcken blivit gröna. Outspädd 12% ogräsättika är otroligt effektivt mot de gröna algerna som gärna växer på trädäcken här i Skåne.
Och nu de här varma höstdagarna är det perfekt tid att "rolla" på det (akta växterna så att de inte får stänk på bladen dock).

Höstens sista klippning av gräsmattan?!

Idag var det troligtvis sista klippningen av gräsmattan. Det kan ev. bli en till.

För att gräsmattan ska klara vintern på bästa sätt, har jag alltid högsta klipphöjden på gräsklipparen, just de sista klippningarna. Det gör att gräset klarar vintern lite bättre.

Hela hösten har gräsklipp fått ligga kvar och ge näring, men nu samlar jag ihop allt.
Samla även ihop så mycket vissna löv som möjligt. Annars kan det bli högar av gräsklipp och gamla löv som ligger och ruttnar och det blir mögligt undertill.
Och mögel- och svampsjukdomar vill du inte ha i gräsmattan.

Så håll mattan så fri från löv och gräsklipp som möjligt tills snön kommer, så klarar den sig bäst.