Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

Veckans mest lästa inlägg!

söndag 30 november 2014

Designtips 2. Bygg upphöjda bäddar och skapa härlig ombonad uteplats.

Ett enkelt sätt att skapa rumsindelning av en uteplats är att bygga upphöjda lådor i olika format. Om de ska stå på ett trädäck eller stensatt uteplats måste du bygga en botten. Insidan klär du med fiberduk. Ska de stå direkt på marken, behöver du ingen botten. Bilderna här är ett bra exempel. Det är från Cattis och min visningsträdgård på Sofiero i somras. Alla växter är planterade i lådor. Inget växer "i marken".
För att få den där "designade" stilen kan du med fördel hålla dig till bara ett par olika växter, och det är bra att hålla sig till en färgskala. Så blir det inte så plottrigt. Här är Ormbunkar i lådan och bakom låga Rhododendron. Ser ni mitt lilla bord, som fick följa med till Sofiero?
Måla sedan lådorna i en färg som passar till din trädgård och till ditt hus. Det blir oftast snyggast. Det är snyggt att plantera träd i någon låda och sen ha låga växter nertill.
Lådorna kan variera i höjd och bredd. Bakom soffan har vi högsmala lådor. I lådan till höger växer Molinia och bakom soffan växer Forsythia och Physocarpus Diabolo 'Little Devil'.
Lådorna kan du bygga av spillvirke. Lycka till!

fredag 28 november 2014

Tips hur du på ett enkelt sätt gör din trädgård mer "designad"

Som trädgårdsdesigner får jag ofta frågan hur man gör för att få den där "coola och designade" stilen. Och, oftast är det med hjälp av små enkla knep. Och oftast med hjälp av lite brädor, skruv och färg.
Som de här små röda borden. De byggde min man av spillvirke och så målade jag dem röda. När vi är många gäster, flyttas borden till soffgruppen och så lägger vi på en kudde och vips, har borden förvandlats till pallar. Enkelt, praktiskt, snyggt och billigt.
Blåregn är en klätterväxt som kan stammas upp till ett litet träd. Men, det tar otroligt många år för den att skapa en stam som är stabil nog att hålla upp kronan, så den behöver stöd. Länge. Måla stödet, så blir det genast lite snyggare.
Dekorera en tråkig vägg. En garagevägg, förrådsvägg eller friggebodsvägg kan lätt se lite trist ut. Utnyttja ytan till någon snygg dekor. Jag har satt björkstammar mot väggen. Hade turen att få några som vält under en höststorm. De kapades till rätt längder och skruvades sen fast i trädäcket samt under studions takskägg. Lite pyssel vad det, men värt mödan.
Snygga krukor är dyrt. Men, terracottakrukor har man oftast. Måla dem i snygga färger. Jo, det flagnar efter något år, men då är det bara att måla om dem igen. Ett enkelt sätt att snabbt förrändra.

torsdag 27 november 2014

Grönaste november

I år är det verkligen den grönaste november som jag har varit med om. Och det skapar nya kombinationer i trädgården. Gröna Miscanthusgräs i kombination med de kala trädgrenarna. Vackert! Trädgårdsåret har verkligen blivit långt i år.
Så här ser det ut i dag på "nya uteplatsen", den 27 november  Jag har inte plockat in möblerna ännu, det är ju så fint ännu och jag vill njuta de här sista veckorna.
Detta är ju min utsikt från mitt kontor/min studio!
Alunrot behåller oftast sina blad under vintern – här i Skåne – och i kombination med vintergrön Carex, blir det inte så tråkigt i odlingslådan. 
Bambu och Benved är båda vintergröna och tacksamma att kombinera.
I den här lådan växer vintergrön Carex tillsammans med Korallkornell. Kornellen har tappat bladen, men vad gör väl det när stammarna lyser så fantastiskt röda. 
Säsongsväxten Gaura, är frodigt grön i trekantslådorna. De vissna stammarna längst bak är Dahlia, som ska upp om några veckor.
Trots att det är den 27 november, har uteplatsen kvar sin charm. Trädäcket har börjat få gröna alger, ett vanligt problem här i Skåne, men det är bara att rolla det med ogräsättika till våren, så försvinner det på ett kick.

Vintergrön Yucca och Bambu lyser upp. Yuccorna – som är vintergröna – ska få ett mer skyddat läge snart, under takskägget i söderläge. Då klarar de vintern bättre.
De höga Miscanthusgräsen 'Gracillimus' har fortfarande kvar sin gröna färg. Och säsongsväxten 'Gaura' är frodig och grön. Calamagrostis 'Overdam' har dock blivit halmgul. Men det är vackert även det.



Thuja och Benved och Lingontry är vintergröna och Miscanthusgräset 'Morning Light, har fortfarande inte skiftat färg. T o m Forsythian har några blad kvar.
Konstigt väder. I går hängde jag ut en julslinga och det var 10 grader varmt...

onsdag 19 november 2014

På resa i Silkeborg

I våras reste Cattis och jag till Danmark och tittade på trädgårdar tillsammans med våra trädgårdsintresserade väninnor. Vi besökte bl a Inger och Jørn i Silkeborg, som hade 
Öppen Trädgård just då.

Här kommer lite bilder på det som fångade min kameralins. Och visst är det härligt med vårbilder nu... Nu när allt vissnar ner kan man ju drömma om det som komma skall.

Inger och Jørn bloggar på: http://havetid.blogspot.se

Syringa Pallibin (uppstammad mini-Syren), Strutbräken och så en klättrande Clematis.
Kolla in vilken rolig uppfart! Mossa och torktåliga stenpartiväxter blandade med kullerstenar. En uppfart att bli glad över. 
Mycket vintergrönt. Hasselört, Murgröna, Thuja, Taxus, Buxbom m m. 

Underbar liten sittplats med färger som tilltalar mig. Cerise Rhododendron i kombination med det gröna och ljusgrå ger en härligt färgsprakande miljö. 
De små uppstammade Syrenträden (Syringa Pallibin) återkommer på flera platser i trädgården. Gillar hur den regntunga Pionen vilar på Buxbomen.
Ljust rosa Rhododendron i kombination med Strutbräken, visade sig vara jättesnyggt ihop.



måndag 17 november 2014

Vackert i höstkrukan

Även om det är höstrusk just nu, kan man ha det lite fint och färgglatt i krukorna!
En snäll vän kom hit en dag med två lådor växter. De var bara till mig att "leka med". Och oj vad kul jag hade. Bara att arrangera och plantera. I fatet vid entrén blev det Cyklamen, taklök och lite annat smått.


En liten hjälpreda hade jag, som skapade egna arrangemang.
Rött och grönt i de två krukorna på hjul (från IKEA). Carex, Alunrot, Ljung m m.
Färgerna matchar min "bulb" perfekt i färgerna. Den har min far, keramiker Kaj Fogelberg, gjort.
 
I den fyrkantiga svarta krukan växer Timjan. 
En kruka hamnade i rabatten, bland mina Novemberaster.
Cyklamen, Lammöron, Ljung och Blåsvingel.
Det är kul att skapa krukarrangemang, när man har två lådor fulla med växter att välja från.




onsdag 5 november 2014

Miscanthus 'Morning Light' med mycket ovanliga vippor.

Det är fortfarande meteorologisk sommar enligt SMHI, här i Skåne och det har gjort att min Miscanthus 'Morning Light' blommar. Det är väldigt ovanligt att den blommar i Sverige, eftersom den har en så pass sen blomning att den inte hinner blomma innan det blir för kallt.
Den behåller även sin fina gröna färg betydligt längre än andra Miscanthusgräs, vilket gör den till min personliga favorit.
Jag ritar oftast in den i de trädgårdar som jag designar.
Här ses Miscanthus 'Gracillimus' som har fått sin höstfärg nu. I bakgrunden syns 'Morning Light' och ni ser skillnaden. 'Gracillimus' är även den en favorit, som blir riktigt hög och har ett friskt grönt bladverk hela sommaren.  
Här syns 'Gracillimus' som den ser ut i augusti. Klart odlingsvärd den med.