2014 blev jag kontaktad av ett par som precis skulle sätta spaden i jorden för att bygga sitt drömhus. De ville få en ritning på trädgården samtidigt som huset började byggas, för att kunna dra nytta av alla maskiner etc. som redan fanns på plats.
Det gjorde planeringen av marken runt huset betydligt enklare. För det var ju ingen idé att ösa ut fin matjord på ytor som ändå skulle vara hårdgjorda. Den behövdes bättre där det skulle bli rabatter. Och där det skulle vara hårdgjorda ytor, kunde det läggas ut korrekt bärlager. Dubbelt arbete och väldigt dyra och onödiga kostnader. Har man en trädgårdsritning klar direkt vid husbygget, kan man få rätt underlag på rätt plats direkt. Längst ner hittar ni ritningen över trädgården. Ägarna har gjort ett hästjobb med anläggningen, och det är idag en underbar trädgård som hela familjen kan njuta av. Ägarens Instagramkonto: @segerups_garden |
Sommaren 2019. Trädgården är fantastiskt vacker och i full blom. Klotrobinia, Stäppsalvia, Lammöron, Lavendel, Lampborstgräs och Miscanthus (Morning Light) omringar uteplatsen.
|
2014. Min vyritning av trädgården.
|
Spaljéer delar av ytan mellan rabatten och uteplatsen, men de är glesa mellan spjälorna å att man fortfarande kan se växterna. Dessa skapar en privat sfär på uteplatsen eftersom häcken mellan grannens tomt och denna inte är helt tät ännu.
|
När trädgården ritades samarbetade vi med grannen. Häcken (storbladiga Liguster) bestämdes i samförstånd. Grannen ville plantera de fina Silverpäronträden och berättade det för mig. Så de tog jag med i designen.
De blir ett vackert blickfång och det hade varit synd att dölja dem.
Jag ritade in ett i denna trädgården med (skymtas tv. i bild) för att göra det enhetligt.
|
Pergola med en mysig sittgrupp. Uteplatsen är stor, men delas av bl a med stora ursparningar i trädäcket där det finns planteringar. Här är det Bergbambu som delar av.
I förgrunden står en stor platsbyggd svart odlingslåda, fylld med Japanskt Blodgräs.
|
Den stora uteplatsen rumsindelas även av med hjälp av platsbyggda stora odlingslådor.
I denna växer Korallkornell, som klipps ned ofta för att få fram de nya röda stammarna, vilka blir ett vackert blickfång även på vintern. Som marktäckare i lådan växer städsegrön Lingontry. Notera den svarta dynlådan mot spaljéerna. Den smälter in i miljön och gör att det är enkelt att snabbt ta fram dynorna.
|
Rabatten framför uteplatsen sett från andra sidan.
Det fins två stora solsegel som enkelt går att justera så att man får skuggan där man vill ha den.
|
Vy sett från stenbänken.
|
Pergolan skapar skugga och en mysig ombonad plats för soffgruppen. I förgrunden, Hydrangea.
|
Matplats nr 2 och soldäck. Två matplatser?
– Ja, ibland vill man ha sol och ibland vill man ha skugga när man äter ute. Det beror helt på årstid och temperatur. Så har man två matplatser kan man snabbt välja det som passar bäst för stunden. Det gör även att det blir enkelt att duka långbord om man ska ha stor bjudning.
|
Perennrabatten framför spaljéerna i full blom.
|
Ritningen. Här kan man se indelningen av det stora trädäcket som sveper runt huset i söder- och västerläge. De stora solsegeln kan enkelt justeras så att skuggan hamnar där man vill ha dem. Ändringen som har blivit jmf. med ritningen, är att en friggebod byggts där köksträdgården är på ritningen (överst i bild). Och just nu anlägger de en köksträdgård där gräsmattan är.
Nyfiken på hur det blir? Följ deras trädgård på Instagram: @segerups_garden
|
Jätte bra blogg! Tack så mycket :)
SvaraRaderaTack snälla du :-D
Radera/Trevlig helg, Eira