Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

tisdag 22 april 2014

Gröna alger på trädäcket. Nu har jag hittat en bra lösning!

Här i Skåne har vi stort problem med att våra trädäck blir helgröna under vinterhalvåret. Den varma vintern gynnar algtillväxten och trädäcket blir snorhalt när det är vått. Och snyggt, det är det ju inte.

Vi har testat det mesta för att få det rent. Skrubbat det med kvast och vatten, skrubbat med grönsåpa, skrubbat med diskmedel, algtvätt, specialtvätt för ädelträ... Vi har högtryckstvättat det mängder av gånger, vilket bara resulterat i att ytan luckrats upp och algerna fäst ännu lättare.

GrönFri är det som har funkat bäst. MEN, det håller bara två månader på vårt trädäck och en dunk på 5 liter kostar ca 750-850:-... Förra året använde vi upp tre dunkar! 
Inte hållbart i längden.

Så här såg däcket ut i förra veckan... Grönt och fult.
3 dagar efter behandling ser det ut så här...
Vad har jag då gjort?
Jo, jag rollade på Ogräsättika, 12%. Jag hällde i hela dunken (5 liter) i en 10 liters spann, fäste en målarroller på ett långt skaft och sen rollade jag hela däcket med ogräsättikan.
Det är biologiskt nedbrytbart (undvik att få det på växter) och det gick snabbt att rolla över alla träytor.
Ogräsättika 12% på 5 liters dunk kostar 89:- på Biltema och det var faktiskt mycket effektivare än dyra Grönfri.
 
Här slarvade jag och rollade RUNT en kruka (den gröna fyrkantiga ytan)... Och man ser tydligt hur grönt däcket var bara tre dagar tidigare.

Nackdelen är ju att det luktar ättika. Det tog ca 3 dagar (utan regn) innan lukten helt försvann... Men det gör mig ingenting. Nu blir det till att handla in mer, jag måste fixa till där jag slarvade ;-)

6 kommentarer:

 1. Vilket bra tips! Tack det ska jag komma ihåg!

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt bra tips - vi har ju också haft mild vinter och fått en massa alger både här och där. Så nu ska jag genast be gubben min att rolla med ogräsättika! Smart!!
  En annan sak som också drabbat oss i år är att vi fått enormt med mossa i gräsmattan på grund av klimatet, men.....det lider vi inte av på samma sätt. Det brukar lösa sig när det varit en torrperiod och man har gödslat. Har dock inte hunnit med att gödsla gräsmattan ännu i år - och dessutom vet jag inte om jag verkligen ska göra det. Vi ska inte ha någon "golfgreen" här, dessutom så växer vårt gräs så enormt mycket i år beroende på att jag strollade förra året. Jag har redan varit tvungen att klippa två (!) gånger och det är snart dags för den 3:e!
  Susie

  SvaraRadera
 3. Toppen. Tack för tipset. Jag brukar visserligen såpskura (med kallt vatten) vårt trädäck med gott resultat, men att bara rolla över ogräsättika är ju snäppet enklare. Kanske får det bli en tripp till Biltema i veckan.

  Vill också berömma er för fina bilder och mycket inspiration!

  Hälsar Tamara

  SvaraRadera
 4. Ska man spola rent med vatten efteråt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena,
   nej det behövs inte.
   Lycka till, Eira

   Radera
  2. Jag har också provat, det blev kanonfint efter ca 1 vecka.
   Madelaine

   Radera