Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

Veckans mest lästa inlägg!

torsdag 29 september 2022

Bygg dina egna jättekrukor till trädgården

Krukor är dyrt och ibland vill man ha dem på ett visst sätt. Jag och min man bygger våra egna krukor och det gör att man får dem precis som man vill ha dem. Här kommer en snabb beskrivning på hur vi gör.

Krukorna kan byggas som ett ytterfoder, som på bilden ovan. Eller kan man bygga dem med en botten, klä insidan med fiberduk och fylla på med jord. De har dock kortare hållbarhet eftersom fukten skyndar på träets åldrande. Här visar jag hur man bygger ett ytterfoder, som man kan ha runt om en vanlig ful plastkruka. Den har ingen botten och är rätt lätt att bygga.
Jag planterar ofta växten i stora svarta hinkar (som jag borrat hål i botten på). 
 
Vi bygger alltid av bra virke med rejäla dimensioner. Detta för att det ska bli hållbart och stadigt. Lådan består av 4 hörnstolpar och sen kläs sidorna med virke. Allt skruvas ihop med rostfria skruvar. Bygger du i otryckt virke kan du måla din låda direkt. Använder du tryckt virke, får du vänta ca 1 år innan du kan måla den.
I botten ses en lös ram, som vi sen ställer krukan med växten på. Detta för att det ska komma in luft under krukan (skydda trädäcket något) och för att göra det lite svårare för myror att bygga bo i krukan.När själva lådan är byggd, gör vi en toppram. Den består av 4 brädor, gersågade, som sedan skruvas fast. Nu är ytterfodret nästan klart. På bilden står ett fat på den lösa bottenramen. På detta ställer vi sedan krukan med växten. Fatet samlar upp en del överskottsvatten.
 

 
För att skydda både låda och trädäck, sätter vi klossar undertill, för att lyfta upp lådan lite. Nu är den klar och det är bara till att lyfta ned växten.

Här skymtar du innerkrukan i plast, som Lönnen är planterad i. Om lådan blev för hög jmf med innerkrukan kan du bara bygga en högre lös ram (den i botten), så lyfter den upp innerkrukan till rätt nivå.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar