Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

Veckans mest lästa inlägg!

onsdag 5 oktober 2022

DIY! Bygg en svängbar vägg utomhus

 

I vår pergola har vi en vägg där man kan vrida på spjälorna. Som en slags vertikal persienn i trä. Man kan stänga ute solen, blåsten och kalldrag. Men även vinkla spjälorna individuellt, någon vill kanske få in sol medans den som sitter bredvid inte vill ha sol.
 
Vi har även byggt en lägre variant vid våra solstolar och det är bygget av denna som visas på bilderna.

 


Först grävde vi ned plintar och satte fast  lodräta reglar i plintarna. Vi skruvade även fast en 100x100 mm stolpe nederst för att ge stadga.

Reglarna som ska vara överst och underst och som de svängbara brädorna sedan fästes mot, ska inte skruvas fast i detta läget. Men de ska kapas på rätt längd. På bilden vilar de bara på stolparna respektive den vågräta stolpen.

De svängbara brädorna är eg. reglar. Vi har använt oss av 45x145 mm reglar. Jag kommer nedan att skriva brädor, bara för att särskilja dem från topp- och bottenregeln i texten. Men det är alltså reglar.
 

Topp- och bottenregel

Märk ut på en av topp- bottenreglarna var centerpunkten för varje svängbar bräda ska hamna. Mät hur bred en svängbar bräda är och tänk på att lägga på någon cm på varje sida till nästa bräda så att de inte slår i varandra. När du är säker på att dina markeringar hamnat rätt, gör du exakt likadant på den andra regeln.

När du har mätt färdigt är det dags att borra hålen. Vi har använt vagnbultar som brädorna snurrar runt. Vagnbulten ska alltså gå rakt igenom regeln och ned i toppen av en svängbar bräda. Så välj korrekt längd. Använd ett borr som passar till vagnbultarna. Sen borrar du rakt igenom regeln.

Efter att du borrat första hålet, kolla så att bulten passar innan du borrar alla de andra hålen. Alternativt testa först på en bit regel som inte ska användas.
 

När alla hålen är borrade i både topp- och bottenregeln, är det dags att såga till de svängbara brädorna så att alla har exakt samma höjd. Därefter mäter du ut den exakta mitten i båda ändarna och borrar ett hål (samma borr som du hade på reglarna) i båda kortändarna. Har du många brädor kan det vara en idé att göra en mall så att du snabbt kan märka ut mitten på alla brädorna.

Nåja, det blev nästan i mitten...

OM du ska måla din vägg, är det en bra idé att måla alla delarna nu. Grunda noga och stryk sedan 1-2 lager av färg. Det är svårt att komma åt och måla ändträet när väggen är färdigmonterad. Var speciellt noga med just ändträet, för det är där fukt lätt tar sig in i virket.


Nu kommer de trixiga momenten. Man behöver vara två personer för att detta gå smidigt. 
I bottenregeln ska vagnbultarna träs igenom alla hål (glöm inte brickan) från undersidan och därefter kan bottenregeln fästas mot den vågräta bottenstolpen. Nu sticker alla vagnbultarna upp så här.  
 

Nu är det dags att trä på alla svängbara brädor. 

 

Därefter sätter du i alla vagnbultar i toppbrädan och prickar in hålet i varje svängbar brädas topp.

Detta är ett frustrerande arbete och det går lättare om man är flera personer. När alla svängbara brädor är på plats och det går att svänga på allihop, är det bara att skruva fast toppbrädan i de lodräta ytterstolparna.


Nu är väggen klar! Är det dragigt kan man stänga väggen och vill man få in lite vind kan den vara öppen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar