Även denna lilla kökshörna är från Chelsea. Man behöver inte ha så stor köksträdgård. Det räcker med en liten liten hörna för att man ska kunna odla sallad och bönor och ärtor. |
En klassisk köksträdgård i Aylesford, England. Flätat pilstaket ramar in köksträdgården på den ena sidan och en gammal mur på den andra. Enkla träreglar avgränsar odlingsytan. Barkflis på gångytan. |
Svensk köksträdgård med odlingslådor i rostfri plåt. Marktegel och barkflis mellan lådorna. |
En annan variant, en cirkelformad odlingsyta. Trumlad byasten har använts och lagts i ett vackert mönster runt cirkeln. |
Odlingslådor (väldigt enkelt att bygga för hemmasnickaren) fulla med grönsaker, vilka är redo för skörd. Vackert och gott. |
Här kombineras pallkragar med odling på friland. Sparris, rödbetor, kryddor etc. |
Sett på Chelsea: En "Living Wall" full med sallad. Otroligt enkelt att skörda och snyggt som attans. Här finns sallad till en stor familj eller varför inte dela med dig till grannarna? |
Odling på friland. Barnen skördar vinbär och de flesta hamnar nog direkt i magen, men vad gör väl det? |
Belöningen! |
Enkelt klätterstöd. "Risiga" kvistar typ Björk har stuckits ner i jorden och flätats ihop till en "kokong". Snyggt och enkelt. West Dean, England. |
Trädgårdskonst i köksträdgården. Så snyggt det är när man varvar rödbladiga grönsaker med grönbladiga. Röd barkflis i gångarna och gråmålade odlingslådor. Chelsea 2009. |
Detta är konstigt; Jag anser mig vara hyfsad på att odla vackra växer, vare sig det är anueller, perenner, buskar eller träd. Har ju hållit på i 40 år och så läser jag en massa, så något har ju fastnat. Men...så fort jag försöker mig på att odla grönsaker så går det åt h....e!!!
SvaraRaderaJag harskulle kunna beätta många nekdoter om mina försök, men det senaste är att när jag får c:a 7-8 år sen skulle odla potatis så fick jag bladmögel på den. OK, det var bara att lägga ner potatisodlingen. Trist!
Men i alla år har jag i Stockholm haft tomater i krukor (även chili och paprika och det har funkat bra). Alltså så försökte jag här på Gotland också. Då fick jag potatisbladmögel på tomaterna (dom är ju släkt)och likaså året efter, så nu ligger det matnyttiga nere igen!!
Fina köksland! Det är en bra trend och hoppas att den blir mer än en trend. Trots allt är det ju ett grundläggande behov att äta! och då ligger det ju nära till hands att odla sin egen mat. Vi får snarare hoppas att trenden de senaste 60-70 åren att INTE odla sin mat här i norra Europa har försvunnit och vi är tillbaka i de rätta hjulspåren igen. Själv håller jag på att filura på mina murade odlingsbänkar som ska ersätta pallkragarna.
SvaraRaderakram
Åh! vad kul inlägg. Gillar att se olika sätt att ha köksträdgård på. Kram Pia
SvaraRaderaMånga vackra bilder, vilken inspirationskick! Jag hoppas detta blir mer än en trend. Kram Hanna
SvaraRaderaHärligt inspirerande inlägg!
SvaraRadera