Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

tisdag 21 juni 2016

Inte så krångligt med damm

Det är 15 år sedan vi anlade vår damm. Den är inte så stor, 3 kvm vattenyta. Den är inte så djup heller, i mitten gjorde vi en sk djuphåla på ca 50 cm djup.

Därefter har vi tömt den endast 2 gånger.
En gång hade Hägern som håller till i grannskapet hackat ett hål på dammduken.

Den andra gången var under året som vi kallar för "den stora grod-döden".
Det hade blivit vår och alla grodor och djur hade vaknat efter vinterdvalan och började leta mat. Då kom en riktig köldknäpp, med 15 minusgrader i två veckor. När allt till slut töade, hade alla grodor dött och låg och ruttnade i dammen. Vi fick tömma den och håvade säkert upp minst 100 grodlik.

Men förutom de två händelserna, har vi aldrig rensat dammen, tömt den eller bytt allt vatten.

Den är ett eget litet fungerande eko-system nu. Massor av dy på bottnen, mängder av djur och vattenväxter. Aldrig alger, aldrig stopp i pumpen. Men så var det inte i de första åren.

De första åren gjorde vi allt "by the book". Pump efter vattenmängden, vattenfilter med UV-lampa, vi rensade den varje vår.
Men, vi hade ständigt problem med dammen. Det blev stopp i filtret var tredje vecka, pumpen fylldes med gegga och fick rensas och spolas ren 5-6 gånger på sommaren. Massor av meck helt enkelt.
 
När pumpen slutligen la av efter ca 6-7 år år, köpte vi en ny. Större. Som eg. var avsedd för dammar med mer vatten. Det var en Hozelock Aquaforce. Och jisses vilket bra tryck det blev i bäcken (det går en grov armerad slang från pumpen och upp i rabatten, som sen släpper ut vattnet till en liten bäck, ner mot dammen igen.

Men, när vi kopplade in filtret rann vattnet så sakta.
Så vi kopplade helt enkelt förbi filtret, för vi gillade när det blev lite porlande i bäcken.
Vi var införstådda med att utan filter, skulle det säkert bli ännu mer alger i dammen...

Men, det blev inte några alger. Och nu efter 8-9 år, går samma pump utan filter.
Det blir aldrig stopp i den. Har tagit upp den och spolat av den kanske 3-4 gånger. TOTALT!
Vattnet är fint, fiskarna, grodorna och alla andra djur, trivs som bara den. Näckrosorna kommer varje år (de planterade jag in för 11-12 år sedan).
Jag använder aldrig några medel i dammen. Inga medel som ska göra vattnet klart, ta bort trådalger el dyl. Fiskarna (4-5 st) matas inte heller. De hittar all sin mat i dammen.

Så efter att ha installerat en större, tåligare pump, som inte är så känslig för partiklar eller för att slammas igen, sköter allt sig själv.

Nu bor vi ju i Skåne, men dammen har fryst ordentligt vissa vintrar, varit helt täckt av is och snö. Då stänger vi av pumpen. Men så fort allt töat igen startar vi den.

Så vi gör allt "fel". Egentligen. Enligt alla dammexperter. Men vi har nu en självgående damm, med ett rikt växt- och djurliv. OCH... Den är helt giftfri.




1 kommentar:

  1. Att "göra fel" kan vara det rätta ibland. Det är er damm ett levande bevis på :)
    Vår dam är ännu tom på vatten (ej klar) så än så länge har vi inte dykt på några alg problem. Skönt att höra att det inte behöver vara så krångligt. Tack :)

    SvaraRadera