Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

torsdag 8 mars 2012

Barn i trädgården. Skapa en trädgård som barnen trivs i!

Det finns många kul saker som du kan göra för barnen i din trädgård. UTAN att dra in färgglada plastsaker eller gigantiska studsmattor! Den hyfsat händige kan enkelt bygga allt själv och kan du inte det kan du köpa mycket och sen sätta din egen prägel på det med hjälp av färg. Sen gäller det att inspirera barnen att ha kul i trädgården. Låt dem vara med och gräva lite, så fröer, smaka på sommarens bär och grönsaker, gå på ödle- eller grodjakt i skymningen etc.
En liten vinbärstjuv smyger runt i rabatterna. De smakar ljuvligt! Visa barnen vilka bär som är ätbara och vilka som inte är det! De lär sig blixtsnabbt!


Skapa sittytor till barnen, anpassade efter deras storlek!
Det finns sjukt mycket utemöbler till vuxna... Men till barnen lämnar det mycket över att önska. Antingen får man köpa ett "picknick-bord" eller är det solstolar med (rejäl klämrisk) eller grälla plaststolar som tillverkas i barnstorlek.

För att skapa en mysig plats till barnen vid de vuxnas "loungeavdelning" tog jag helt sonika bort glasskivan på det tillhörande soffbordet och vips blev det helt rätt sitthöjd för barnen. Jag kompletterade det med IKEAs billigaste spjälsängsmadrass och ett "dra-på-lakan" för just spjälsängar. De kan kladda hur mycket de vill, jag har fler lakan. Och det är bara att köra dem i 90° så blir de rena igen. Och barnen... de älskar sin "lounge-del".
På bilden ovan är det den med den vita sittdynan som är barnens sittyta.
En chipspåseflagga och vips har bygget förvandlats till ett hemligt piratskepp! Att man dessutom kan krypa under sittytan och på så sätt "gå under däck" gör det hela bara med levande.
Fast dagen efter var bygget ett hus och det lektes mamma, pappa, barn här istället.


Den här vackra kiosken har min man byggt och jag har dekormålat den. En given succé för alla barn som kommer på besök. Den är placerad på "barnens trädäck", vilket är en separat liten uteplats i trädgården. Bord och stolar skapar den rätta cafékänslan.
Barnen på bilden har här gjort "naturgodis" som de har till försäljning. Goda bär dekorerade med vackra blommor och blad.


Har du ett stort träd kan du vara lycklig. Det bjuder på massor av lek-kul för barnen. Här hänger en trapets. Kostar inte många kronor i leksaksaffären.

En sandlåda är kul! Se dock till att ha ordentligt lock så så att det inte blir en stor lyx-toalett för grannens katter. Det är kul att flytta sand bort till utekiosken har jag märkt och fylla den i glas och låtsas att det är glass. Helt OK, det är bara bra för gräsmattan!

Romerska ringar upphängda i ett träd. Har du inget träd kan du bygga en stabil pergola och hänga upp repstege, ringar, trapets, lianer etc. Det går bra det med.

Ett klätterträd är ju hur kul som helst när man är liten.


Enkelt, överblivna plattor har grävts ner som en mini-hoppa-hage i gräsmattan. Ge barnen ute-kritor och låt dem färglägga dem själva.

Vatten! Det finns väl inget så kul som att få leka med vatten när man är liten? Det räcker med ett litet kärl med vatten, några barnvattenkannor och så är leken i full gång. Visa gärna vad som behöver vattnas så att de inte dränker lavendeln med vatten varje gång.

12 kommentarer:

 1. Så många bra tips! Den lilla affären är ju hur fin som helst, och jag gillar verkligen idén med hoppa-hagen. Tack för inspirationen! Kram Hanna

  SvaraRadera
 2. Ja affären är riktigt bra! Jag kom hem från en Barcelona-resa och så hade mannen och dottern byggt den! Sen målade jag den och dekorerade! Den används flitigt kan jag säga! Mycket lek-värde!
  Tack för dina fina ord :-D

  /Eira

  SvaraRadera
 3. Såna här inlägg gillar jag, har tre grabbar och fullt sjå att hålla dem kvar i trädgården! Jättesöt kiosk! Och klätterträd måste nog vara det bästa man kan ha!

  SvaraRadera
 4. Helt underbart att se!
  skall bli kul till sommaren.
  Ha en skön helg
  Annika

  SvaraRadera
 5. bra tips!
  har en del träd, men inget gunghängarträd. det saknar jag!

  SvaraRadera
 6. Vilken inspirerande och fin blogg ni har! Jag lägger mig som följare direkt:)

  Hälsningar,
  Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maria,
   tack för snälla ord :-D Välkommen som "följare",
   /Eira

   Radera
 7. Härliga ideer.
  Jag länkade den här bloggposten till min finska trädgårdsblogg med ideer för barn i trädgården.
  http://karolinanpuutarha.blogspot.fi/2014/06/pikku-puutarhureiden-touhuja.html

  SvaraRadera
 8. Hej, så många fina ideer.
  Jag länkar denna blogg post i min finska trädgårdsblogg /Karolinas trädgård.
  vi har en länksamling för ideer för barn&trädgård.


  http://karolinanpuutarha.blogspot.fi/2014/06/pikku-puutarhureiden-touhuja.html

  SvaraRadera
 9. Hej, vad fint ni har gjort det. Hur byggde ni kiosken, har lovat barnen att bygga en kiosk och er ser så himla fin ut.

  /sandra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sandra,
   i tidningen Hus&Hem nr 7 2014 (du kan säkert beställa den från förlaget) finns en stort artikel om vår trädgård och allt kul so vi har byggt till barnen och där har de även tagit fram en byggritning på vår kiosk. Lycka till, Eira

   Radera
  2. Hej!

   Ritning finns även på deras hemsida:
   http://www.husohem.se/Fixa/Gor-det-sjalv/Bygg-en-lekaffar-till-barnen/

   Tack för bra inspiration!

   Henrik

   Radera