Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

torsdag 24 november 2016

Så planterar du en en bokhäck – Häng med när Cattis beställer och planterar




Vårt mest lästa blogginlägg handlar om skötsel av Avenbok.
Det inlägget har lästs hela 150.000 gånger.


Du kan läsa inlägget här


Så häng med när Cattis beställer och planterar en bokhäck

Bok är inte samma växt som Avenbok, men planteringen är detsamma. Så ska du plantera en Avenbokhäck kan du följa våra tips. 

Här är Cattis story:
Efter ett år i vårt nya hus är trädgården nästan klar. Det som kommer sist på plats är vår häck. 

Vi har valt att plantera Rödbok, Fagus sylvatica. Det är den sortens bok som växter i våra svenska skogar. Den har en ljusgrön lövsprickning och med rätt klippning blir den tät. På hösten och vintern får den en vacker kopparfärg på sina löv.


Vi beställde vår häck från Tyskland, Baumschule Eggert

På måndagen fick jag ett mail som talade om att mina barrotade plantor var upptagna och packade. Sedan kunde jag följa beställningen hela vägen till Sverige. 

Plantorna var framme i Helsingborg på onsdag lunch och levererades hem till dörren.  




Givetvis kunde jag inte vänta utan så fort jag kom hem var jag tvungen att öppna en låda för att titta på min häck. 

Det var stora och fina plantor. De var ordentligt inpackade med fuktig halm runt rötterna och plast för att hålla fukten kvar. Plantorna var kraftiga och av mycket bra kvalitet. Jag hade beställt 100 - 150 cm höga plantor och det var ingen som var under 100 cm.

Att välja häck är inte lätt eftersom det finns massor av olika sorters häckar. Det man behöver ta reda på är vilken jordmån man har, läget och i vilken zon som man bor i. 
Därefter behöver man tänka på vilken funktion häcken ska ha. Ska den fungerar som insynsskydd, avdelare i trädgården, en berså eller kanske vindskydd.

Det finns sorter som blommar t ex syren, spirea, ölandstok eller rosor. Eller så önskar man kanske en städsegrön häck. Då kan lagerhägg, bredbladig liguster (delvis städsegrön), gran, idegran eller tuja vara lämpliga alternativ.


Men det finns några sorters växter som vi oftast tänker på som de traditionella häckväxterna: bok, avenbok, liguster, mispel, berberis, hagtorn och oxel. Man kan köpa häckplantor som barrotade, i kruka eller med jordklump. 






- En barrotad häckplanta köper man oftast i buntar om tio plantor. Rötterna är då inlindade i någon form av skydd. Den behöver snabbt komma ner i jorden. Dessa brukar finnas att köpa på våren eller hösten. Det är även den billigaste varianten av häck.

- En häckplanta som kommer i kruka kan planteras under hela säsongen. Det finns stora plantor att köpa när de är krukodlade. Vill man snabbt ha en ganska färdig och hög häck är detta ett alternativ, men dyrare än de barrotade.

- En häckplanta som säljs med jordklump är i princip en färdig häck. Runt jordklumpen finns ett nät. Detta nätet kan vara kvar om det är av ett organiskt material, plast eller metall. Ta bort nätet innan du planterar.


När man fått hem plantorna är det viktigt att de får vatten. Man kan gärna sätta dem i en stor balja med vatten i väntan på att de kommer ner i jorden.


Grundarbetet innan du planterar
Det är en stor investering att köpa häck och därför är det viktigt att göra ett bra grundarbete. Eftersom vi har ett helt nytt hus har vi beställt ny jord till vår tomt. Vi har valt att beställa harpad matjord. 
Jorden innehöll massor av liv i form av ogräs. Hela våren och sommaren har jag rensat och rensat, men det känns bra att det är fullt av liv i jorden. Jag kommer därför endast att jordförbättra med lite torv till min nya häck.

Ska man plantera en ny häck där man tagit bort en gammal häck är det väldigt viktigt att man tar hem ny bra jord till den nya häcken. 



Det är bra om man har förberett planteringsplatsen innan plantorna kommer.

Om man ska plantera barrotade plantor gräver man ett planteringsdike. 

Det bör vara 30 - 40 cm brett och 40 - 50 cm djupt. Det kan vara bra att spänna upp en lina som man kan följa när man planterar häcken. Den häcken som vi valt ska planteras tre till fyra per meter. Detta avståndet är olika för olika sorters häckväxter. 


Är det många plantor som ni ska plantera kan man lägga en tumstock bredvid diket för att kunna hålla koll på avståndet. Annars kan man göra en enkel mätpinne med rätt avstånd.


Tänk på att plantera plantorna på samma djup som de har vuxit tidigare. Rothalsen ska alltså hamna rätt.





Det underlättar om man är två. Min snälle pappa hjälpte mig och det kostade fika och lite lunch. Men solen sken och vi fick en fin dag tillsammans.







Här är snart hela raden färdigplanterad.



Efter planteringen är det viktigt att plantorna får vatten. Här har vi precis vattnat. 

Stötta plantorna

Nu återstår det att binda upp alla plantorna.
Detta gör man tills de utvecklat sitt rotsystem. Innan dess kan de blåsa ur läge och växa snett. 
För att få en rak och fin huvudstam, kan man sätta en hög bambupinne till varje planta. Sen binder man upp huvudstammen mot bambupinnen, så att den blir så rak som möjligt.

Det som är viktigt när man binder upp sin häck är att inte använda metalltråd eller nylonband. Dessa kommer att växa in i plantan när den växer och försvaga den. Den kan till och med knäckas på dessa ställen. Det är bättre att välja snören som är nedbrytbara som jutesnöre. Tänk på att då och då kontrollera och ev. justera uppbindningen.


Extra tips om skötsel

Många som vi är hemma hos som frågar om varför deras häck inte växter som den ska. En av de vanligaste orsakerna är att man låtit gräsmattan växa in under häcken. Under en häck ska de vara fritt från gräs och ogräs. Detta eftersom dessa tar upp den mesta näringen i jorden och häcken får inte någon chans att ta sig ordentligt.

Redan vid planteringen ska vissa sorters växter beskäras för att kunna växa upp till en tät och fin häck. Häckar som har en huvudstam ska man inte klippa toppen på, men alla sidogrenar kan man klippa tre till fyra knoppar ut från huvudstammen. Då kommer man att få en tät och fin häck.


Glöm inte att vattna din nyplanterade häck vid behov. Vid höstplantering har du fördelen att vädret oftast sköter detta. Vid vårplantering måste du dock hålla stenhård koll på att plantorna får tillräckligt med vatten.





9 kommentarer:

  1. Ska bokhäck klippas i JAS precis som avenbok? Tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      nej Boken är ingen blödare, som Avenbok är.

      De svenska namnen (Bok) gör att man tror att de tillhör samma släkte, men det gör de alltså inte. Bok tillhör gruppen Fagus (Boksläktet) och Avenbok tillhör Carpinus (Björksläktet).

      Boken är alltså inte så känslig när det gäller klipptid på året. MEN, med det sagt, mår de flesta träd och buskar bäst av att klippas under JAS de med. Det är varmt, oftast torrt och såren läker snabbt.

      Lycka till och ha en fin sommar, Eira

      Radera
    2. Ok! Tack för ditt svar! Ska bokhäcken klippas kraftigt för att stimulera tillväxt och på sikt få en tät och fin häck? Häcken är ca 2 år och planterad i Lund. Tack på förhand!

      Radera
    3. Hej,
      klipp den så här:
      Häckar som har en huvudstam ska man först klippa toppen på när den nått den höjd man vill att den ska ha, men alla sidogrenar kan man klippa tre till fyra knoppar/blad ut från huvudstammen. Då kommer man att få en tät och fin häck.

      Lycka till, Eira

      Radera
  2. Hej. Vi behöver fylla på ca 10 VM jord kring avenbokhäcken. Tåler rothslsfn detta?

    Vh karsten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Karsten,
      mitt spontana svar är nej.
      Inga träd (Avenbok är ett träd) med en genomgående stam gillar att få jord runt stammen. För om jorden ligger kvar där under en längre tid, kommer barken att ruttna och då blir det samma effekt som att ringbarka det. Och med tiden kommer det att dö.
      Om jorden snabbt packas ihop och sjunker undan, kan det klara sig, men som sagt, jag skulle aldrig rekommendera någon att göra det.

      /Eira

      Radera
  3. Hej! Hur höga växtstöd behöver man till barrotadeplantor som är 100/125 cm?

    SvaraRadera
    Svar
    1. De behöver vara lika höga som den förväntade höjden på häcken. Dvs så att du kan binda upp plantorna rakt hela vägen efterhand som de växer.

      Radera
  4. Hur nära ett staket kan man placera avenboken? Sedan har vi också en stödmur - hur nära den ska man plantera? Det är dock bara mur på ena sidan så man kommer åt häcken fullt ut på ena sidan.

    SvaraRadera