Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

torsdag 14 juni 2012

Min nya köksträdgård och lite avslöjanden!

Jag har blivit med köksträdgård och det är fantastiskt kul... OCH frustrerande! Så underbart att kunna odla mina egna potatisar, sallad, morötter, sparris etc.
Och så otroligt enerverande när jag inser att jag har fått Knäpparlarver! Dessa små gula förbannade larver som lever i jorden och äter gångar i potatisen och äter salladens rötter etc.
Jag visste inte vad det var först. Förstod ingenting. Ny jord, inköpt på bästa stället! Markduk under lådorna. Så slog jag lite i Karin Berglunds fantastiska bok och hittade dem. "Inte så trevliga" var rubriken. Redan då anade jag oråd. De lever av rötter och rotfrukter... Nääääeeeejjjj vrålade jag då. De lever vanligtvis av gräsrötter och när man odlar upp mark som tidigare varit gräs har de ju inget att äta och söker sig då till grödorna.
Hittills har de ställt till med mest skada på salladen. De älskar rötterna till den rödbladiga sorten och kaläter dem helt tills bladrosetten ligger löst på toppen av jorden.
Problemet försvinner efter 1-3 år står det vidare i boken.
Nåväl, jag är glad för att att min man byggt alla odlingsbäddar till mig. I tältet växer busktomater (hoppas inte larverna äter på de rötterna).

Blasten på potatisen växer i alla fall. Ska skörda tidigt, eftersom de då oftast inte hunnit skada potatisen. Längst ner till vänster i bild syns mitt planteringsbord och kompost.


OK. Här är den nakna sanningen. Alla andra bloggar har fantastiska bilder på urtjusiga planteringshörnor med vackra matchande krukor och pynt. Så här ser det ut hos mig. Fullt med pryttlar. Men det är för att det här är min arbetshörna. Jag har inte ändrat någonting, gick bara ut och tog en ögonblicksbild. Jag har precis grävt upp gräs, det ligger i skottkärran. Till vänster ligger upp-och-ner-vänd grässvål och förmultnar. Komposten är full. Krukor i en total oreda på arbetsbordet. Den tjocka ekstocken ska det bli något fint av, någongång... men jag vet inte vad.
Ett annat avslöjande! Det här kallar vi mellangåden. Bakom staketet döljer sig köksträdgården, men i mellangården vet vi inte riktigt vad vi ska göra. Just nu är det lekyta till barnen, men vi vill göra något roligt av det. Idéer någon?
Vi har lounge och pergola, utekök, ute-sovrum, matrum och snart uteplats nr 2 redan... Så det kan ni räkna bort. En djungel till barnen kanske (3 och 5 år gamla)?


Här syns placeringen av mellangården. Till höger om den grå spaljéen är vår runda gräsmatta och längst till höger anar man pergolan och uteplats etc. Till vänster är köksträdgården. Sen är det mellangården. Bakom mellangården syns en del av taket till min ateljé. Där anlägger vi uteplats nr 2 och ateljéträdgården just nu. Men mellangården, idéer någon? 
Den runda gräsmattan med vår fina Trollpil i mitten.

7 kommentarer:

 1. Du har ju barn...då är det väl inga problem att hitta på kul grejor till dom. Du vet ju att det ska böjas i tid.....
  Djungel t.ex. lät ju jättebra och varför inte varsin liten rabatt där dom får odla precis vad dom vill. Sånt som växer fort t.ex. rädisor och sen så snabbväxande blommor direkt i jorden m.m. m.m. Dom kanske är väl unga just nu, men det tar bara några år så tycker dom säkert att det är roligt. En rolig - alltså inte en vanlig trist - lekstuga eller klätterstuga vore också trevligt. Du har ju så bra idéer för övrigt så du kommer säkert på någor bra!

  SvaraRadera
 2. Wow, du har ju den perfekta ytan att ställa den obligatoriska studsmattan på! Mina barn är lika gamla som dina och tjatar varje dag om en egen "hoppa". Men enda stället jag har att sätta den är mitt på gräsmattan och jag tycker ju de är så fula. Men många föräldrar jag pratar med säger att det är den roligaste sak de nånsin skaffat till sina barn, så jag är så kluven... Trist med larver och annat otyg! Men du är inte ensam, läs mitt inlägg från igår så får du se... Kram Hanna

  SvaraRadera
 3. Jag tycker det är jättehärligt att se din arbetshörna, utan allt piff och matchande krukor! Jag tror att de flesta faktiskt har det så men gärna röjer och fixar innan de fotar för inte kan man väl arbeta bland vita, fladdrande tyllgardiner etc? Och dina ursnygga odlingslådor uppväger mer än väl lite gräshögar.

  SvaraRadera
 4. Aldrig får man vara riktigt glad... knäpparlarver är bläh! Hoppas att de inte gillar alla dina grödor.

  Ett sånt trevligt "problem" ni har med en trädgårdsrum som inte har någon funktion ännu! Här kan du ju spåna... jag hade byggt ett fristående växthus/orangeri.

  Kram

  SvaraRadera
 5. Fint med dina odlingslådor och gruset i mellen. På mellangården hade jag oxå gjort ett växthus, men om man har barn så varför inte gräva ner en studsmatta som de gjort i tidningen "Fixa Sommar" Om nu barnen behöver en lekplats... Kram Pia

  SvaraRadera
 6. Jag tycker du ska låta din man och dina barn ha kvar möjligheten att träna hockey och fotboll på den lilla plätten. :)

  SvaraRadera
 7. Tack för alla riktigt bra idéer!!!
  Det blir väl som maken vill, en lekhörna än så länge. Och sen i framtiden kanske ett växthus/orangeri... Det hade varit en dröm som gått i uppfyllelse. Men då blir det bygglov och hela baletten, min ateljé/studio är nämligen precis 15 kvm ;-)

  Kram på er, Eira

  SvaraRadera