Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

torsdag 15 maj 2014

Rumsindelning av uteplats

Några av mina mest lästa bloggposter är de som handlar om att rumsindela trädgården eller uteplatsen. Och när Cattis och jag ritar trädgårdar frågar många om just: Hur gör vi uteplatsen mysigare?

– Tänk golv, väggar och tak! 
– Tänk på hur du möblerar inomhus och flytta ut de tankarna.
– Det viktigaste är att skapa väggar och tak. Har man bara golv, dvs. ett gigantiskt stort trädäck som möter en gigantiskt stor gräsmatta, har man bara skapat en öde golvyta. Det finns inget mysigt med bara golvytor. 
Väggar skapar du genom att utnyttja befintliga husväggar, bygga spaljéer eller skärmväggar, bygga stora planteringslådor och plantera i dem, eller ta upp "hål" i trädäcket och plantera buskar etc där i.

Jag tänkte visa några exempel från min egen nyaste uteplats.
På bilden ovan har jag utnyttjat studion/friggebodens vägg. För att skapa spänning har vi satt dit vita björkstammar mot den grå väggen. Spotlights lyser upp på kvällen och skapar en härlig stämning.
Sittgruppen kommer från IKEA. De små röda borden (som även kan användas som sittpallar) har min man byggt. Bakom gruppen finns ett hål i trädäcket där Bambu står planterad. Detta skapar ytterligare en vägg och gör att det här blir ett litet intimt rum, trots att det är på ett 90 kvm stort trädäck.
I bakgrunden skymtar våra platsbyggda fyrkantiga avdelare, som markerar den andra sittgruppens "rum".
På så här stora ytor är det viktigt att inte "plottra". Inga små mesiga krukor, utan stora rejäla är det som gäller. Tänk stort och tänk sen större! Här har jag planterat ett träd i ett gammalt tvättbalja i koppar. Träd i krukor skapar nästa viktiga del:
- Tak. Trädkronorna skapar höjd och ger just en tak-känsla. Tänk på att alla krukor du planterar i ska ha dräneringshål i botten!
Var inte rädd för att möblera lite spännande. Stora rejäla krukor bakom soffan skapar spänning om soffan står med öppen rygg, dvs. du kan se soffans rygg från en annan vinkel.
Det blir även snyggt från andra vinkeln när det finns växter bakom soffan som sticker upp. Det gör att det blir "väggar" bakom soffan och på så sätt "väggar".
Här kommer Miscanthusgräset att växa sig högt i sommar och skapa en vacker bakgrund till fåtöljen.
 
Glöm inte bort att utnyttja befintliga solida väggar, som husväggarna. Matcha möbler som passar till husets fasad och sätt stora krukor med växter intill. Glöm bort allt vad små krukor heter. Det blir bara plottrigt och du får springa med vattenkannan stup i kvarten.
Krukorna från IKEA. Bänken har jag målat.
De platsbyggda krukorna bakom soffan skapar rumskänsla. Ta bort dem och det hade varit en liten öde soffa på ett stort trädäck.
Så, det var Trädgårdsdesigners tips för idag hur du skapar en ombonad uteplats ;-)

Häromdagen läste jag ett inlägg på Facebook, där ett gäng trädgårdsälskare var "upprörda" över modet att skapa "rum" i trädgården. De kunde inte förstå vitsen med det och tyckte att "Låt en trädgård få vara en trädgård".
Jag säger: Låt alla få göra den trädgård de vill ha! Det finns väl inget rätt eller fel?! Det är ägarens behov och vad ägaren gillar som ska styra trädgårdens utseende och funktion. Inte vad andra tycker! Tycker jag!

I kväll ska Cattis och jag och hjälpa till att inreda en stor nybyggd bostadsrättsterrass.
Och vi kommer att tänka mycket på vintergrönt, väggar, tak, golv och hur man möblerar… Och så färgsättning så klart. För det är ägarens önskan. Det är vad de vill ha, och det är det de ska få! På bästa tänkbara sätt!


Må så gott

1 kommentar:

  1. Bra att ni slår ett slag för stora krukor, det är bara på de riktiga större plantskolorna man hittar sånt tycker jag, eller så får man snickra själv, men det blir så mycket bättre, tom innan växterna har tagit fart. Lite rätt tycker jag att de har, lättskötta designade trädgårdar blir lätt livlösa och stela, som växter fast i betong, toppympade träd som aldrig kommer växa en cm ur formen, formklippta klot och perenner omringade av grus och hårda kanter. Istället för att låta husets inredning och ideal läcka ut kan man ju låta trädgården läcka in, och plantera träd i trapphuset =) Tycker att det finns en viss beröringsskräck i alla dessa gigantiska trädäck. Kul ändå att det är så många fler som ser möjligheter utomhus, hur man än väljer att lösa det.

    SvaraRadera