Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

fredag 21 september 2018

Bambu med aggressiva rötter

Bambu är en fantastiskt vacker växt. En av fördelarna är att den är städsegröna, den behåller alltså sina gröna blad även på vinterhalvåret. Den rasslar fint i vinden, och har ett lite exotiskt utseende.

Bergbambu, Fargesia, växer med en rotklump som inte sprider sig. Det blir bara en större rotklump. Förvisso blir den hård som cement, men klumpen är rakt under Bambun.

Sorter av Bambu som börjar på Sasa, Phyllostachys m m, sprider sig med utlöpare. Dvs. rötterna söker sig långt bort från moderplantan, för att där skjuta upp nya skott.

Dessa ska ALLTID planteras med ordentlig rotspärr, utan öppningar som rötterna kan leta sig igenom.
Detta är något som jag och Cattis ofta påpekar för kunder och ofta får vi svaret "Jamen vi vill att den ska sprida sig".
Kruxet är ju att den oftast inte sprider sig dit man hade tänkt sig, utan åt helt andra håll.

Jag vet, eftersom jag själv planterat en Phyllostachys nära tomtgränsen, som började poppa upp inne hos grannen efter några år.
Och grannfrun har gjort precis samma sak.
Bilden ovan visar grannfruns Bambu, som skjutit några vackra skott i vår carport. Inte så farligt tyckte jag, det är bara en liten rot som kommit nära kanten...


Min man började lyfta på några plattor för att enkelt dra bort roten. Det visade sig vara lite mer än EN liten rot. Och rätt så kraftiga sådana. Och det var inte bara rötter där det stack upp en liten Bambuplanta, utan det var längs hela carportens längd.Rötterna till denna Phyllostachys (som har en omkrets på 50 cm nere vid stammarna), sträckte sig alltså längs hela carporten och ca 1,5-2 meter in. En enorm växtkraft.

Nu var det ju bara sand under stenarna, så rötterna gick enkelt att ta bort.
Moderplantan grävdes upp, rötterna kortades in och den planterades om med rejäla rotspärrar. Sen la vi tillbaks plattorna igen. För både grannfrun och jag ville ha kvar Bambun, som är så otroligt fin.

Men jag vill med inlägget visa hur rötterna sprider sig, och inte ignorera rådet om rotspärr på just de sorter som sprider sig med utlöpare. 
Fråga gärna på plantskolan när du köper plantan, vilken typ av rotsystem den har.Bilden ovan visar en Bergbambu, Fargesia. Den har en rotklump och behöver ingen rotspärr.

Dessa gula stammarna med gröna ränder, tillhör en Phyllostachys som sprider sig med utlöpare. Ska alltså planteras med rotspärr.

4 kommentarer:

 1. Bra inlägg... Har precis planterat en Fargesia 'Red Dragon' och valt just för att den inte sprider sig och för de vackra röda stjälkarna.

  Men visa gärna hur ni skapar en bra rotspärr. De där sylvassa skotten tänker jag växer igenom det mesta med tiden. Så nyfiken - för det finns ju fler spridningsglada :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 2. Oi, dette er det viktig å vite. Slitsomt å oppdage dette for seint. Takk!

  SvaraRadera
 3. Good luck with your garden, your backyard looks like it is turning out lovely. Very nicely done. Thanks for the share, have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.

  World of Animals

  SvaraRadera
 4. Thank for providing good information for site,Thanks for your sharing.

  หนังออนไลน์

  SvaraRadera