Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
.
.
.
.

fredag 21 september 2018

Bambu med aggressiva rötter

Bambu är en fantastiskt vacker växt. En av fördelarna är att den är städsegröna, den behåller alltså sina gröna blad även på vinterhalvåret. Den rasslar fint i vinden, och har ett lite exotiskt utseende.

Jag vet, eftersom jag själv planterat en Phyllostachys nära tomtgränsen, som började poppa upp inne hos grannen efter några år.
Och grannfrun har gjort precis samma sak.
Bilden ovan visar grannfruns Bambu, som skjutit några vackra skott i vår carport. Inte så farligt tyckte jag, det är bara en liten rot som kommit nära kanten...


Min man började lyfta på några plattor för att enkelt dra bort roten. Det visade sig vara lite mer än EN liten rot. Och rätt så kraftiga sådana. Och det var inte bara rötter där det stack upp en liten Bambuplanta, utan det var längs hela carportens längd.Rötterna till denna Phyllostachys (som har en omkrets på 50 cm nere vid stammarna), sträckte sig alltså längs hela carporten och ca 1,5-2 meter in. En enorm växtkraft.

Nu var det ju bara sand under stenarna, så rötterna gick enkelt att ta bort.
Moderplantan grävdes upp, rötterna kortades in och den planterades om med rejäla rotspärrar. Sen la vi tillbaks plattorna igen. För både grannfrun och jag ville ha kvar Bambun, som är så otroligt fin.

Men jag vill med inlägget visa hur rötterna sprider sig, och inte ignorera rådet om rotspärr på just de sorter som sprider sig med utlöpare. 
Fråga gärna på plantskolan när du köper plantan, vilken typ av rotsystem den har.Bilden ovan visar en Bergbambu, Fargesia. Den har en rotklump och behöver ingen rotspärr.

Dessa gula stammarna med gröna ränder, tillhör en Phyllostachys som sprider sig med utlöpare. Ska alltså planteras med rotspärr.

10 kommentarer:

 1. Bra inlägg... Har precis planterat en Fargesia 'Red Dragon' och valt just för att den inte sprider sig och för de vackra röda stjälkarna.

  Men visa gärna hur ni skapar en bra rotspärr. De där sylvassa skotten tänker jag växer igenom det mesta med tiden. Så nyfiken - för det finns ju fler spridningsglada :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   såg inte din kommentar fören nu. Ledsen för sent svar.
   det som funkar är en djup plåtkant som går ner en60-80 cm runt om plantan. den ska vara ihopsvetsad i kanterna så att det inte finns någon öppning på sidorna.
   Kanten ska sticka upp lite ovan jord. Botten ska vara öppen. Sidorna ska vara svagt utåtlutande.
   Detta gör att rötterna stöter mot plåtkanten och söker sig uppåt. När de når ytan, ser du dem enkelt och kan klippa bort dem.

   Radera
  2. I just detta fallet använde vi en stor (100 cm i diameter) tjock svart murarbalja. Det borrades massor av dräneringshål i botten och sen sänktes den ned i hålet. Kanten stack upp lite ovan jordytan. Sen planterade vi tillbaks bambun i baljan.

   Radera
 2. Oi, dette er det viktig å vite. Slitsomt å oppdage dette for seint. Takk!

  SvaraRadera
 3. Good luck with your garden, your backyard looks like it is turning out lovely. Very nicely done. Thanks for the share, have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.

  World of Animals

  SvaraRadera
 4. Thank for providing good information for site,Thanks for your sharing.

  หนังออนไลน์

  SvaraRadera
 5. Hej! Vilken bra information. Vi har en bergbambu (den ser iaf ut som på er bild). Den är förvisso jättefin men står helt felplacerad i trädgården (precis där vi vill kunna gå). Den har en omkrets på en meter och i höstas klippte jag ner den så gott det gick. Har du tips på hur vi får bort den massiva rotklumpen? Och behöver vi göra något för att förhindra att den kommer upp igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   vad kul att du gillade inlägget.
   Bergbambu bildar en rotklump och sprider sig inte med utlöpare.

   MEN, det är nog den svåraste rotklump som finns att få bort. Har den hunnit växa sig stor och stått ett antal år på samma plats, är det nästintill omöjligt att få bort den.

   Jag har hört om folk som försökt med yxa, såg, grävt runtomkring klumpen och lagt kedjor runt och dragit med traktor... Det har varit blod, svett och tårar för att lyckas.
   Klipper du bara ner den kommer den upp igen.

   Mitt råd när det gäller Bergbambu är: Kan den stå kvar, låt den göra det ;-)
   Gör en svängd gång runt den istället. Det kan bli en spännande och snygg gång året om, eftersom Bambun är grön. Kan bli riktigt snyggt.

   Man skulle kunna försöka kapa ner allt så långt det bara går, ev bränna stumparna, och sen täcka ytan med tjock helsvart markduk. Det behöver vara täckt i 2 år.
   Då dör det.

   Lycka till, Eira

   Radera