Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

onsdag 22 augusti 2012

Olika typer av markbeläggning

Det finns många typer av markbeläggning och här tänkte vi visa några.

– Singel. Underbart snyggt och ganska lättskött om man inte glömmer bort att kratta, minst en gång i veckan. Jag bodde granne med en stor bondgård när jag var liten och där krattades alltid gårdsplanen på söndagarna. Anledning: Jo, för annars gror ogräsfröna och du får ingen vacker singelplan längre. 


– Plattsättning med stålkanter och gräsmatta
Denna snygga plattsättningen såg vi på Chelsea Flower Show 2009. För att få de raka kanterna mellan gräsmattan och plattorna har de använt sig av en böjbar stålkant. Annars skulle grässvålen växa upp på stenkanterna.
 
– Kullersten
Traditionell stensättning. Runda mjuka stenar läggs tätt tillsammans. Svårigheten med att lägga dessa är att de alla ska ligga på olika djup. Du vill ju inte ha en sten som sticker upp 4-5 cm högre än de andra för då blir det omöjligt att gå på dem, så det är lite trixigt att få det hela rätt. Men snyggt blir det. 
 
– Marktegel
Här ligger gammal "Höganäs marktegel". Trädgården är ritad av Ulla Molin. Snyggt men klurigt att få tag på. Bor du i Skåne kan du ibland hitta på Blocket.
Tänk på att inte lägga vanligt hustegel på marken, det kommer inte att hålla utan frysa sönder. 

– Naturstenplattor
Här har man lagt stora naturstenplattor som en trädgårdsgång med lite avstånd emellan.

– Ölandssten
En svensk kalksten med fossiler i. Finns i båda röda och grå nyanser. Numera kan man även köpa Ölandssten i tillsågade plattor. Då får man ett lite modernare utseende.
 
– Marktegel och flaskor
Här har ägaren lagt marktegel i kombination med upp- och nervända gröna glasflaskor.
Kul och annorlunda. Om du gör så här så var beredd på gliringar som: Har du druckit all den ölen hehe?

– Sjösten
Dessa kan vara användbara. Men används de på "fel" sätt kommer garanterat ogräset.
För ogräset kommer, var så säker! Vi har sett allt för många nyanlagda trädgårdar där ägaren trott de gjort entrésidan lättskött genom att ösa ut tonvis med sjösten och sen plantera två Buxbomklot och en Klotrobinia där i.
Hur kommer då ogräset dit? Jo med frö såklart. Och fröna gror utmärkt i markduken. Speciellt om det är en markduk som har filtkaraktär. Och när ogräsen väl växer i "stenarna" är det inget lätt jobb att rensa.

Bäst är det att använda sjösten på markytor där du går mycket. Så att stenen hela tiden rubbas och rör på sig. På så sätt får fröna sämre chans att gro. Använd inte heller en markduk med filtig yta utan en slät. Sen ska alla vissna löv plockas bort, för annars multnar de och trillar mellan stenarna och så blir de till jord. Och då har fröna världens bästa grogrund.

Var det någon som sa att det var lättskött med sjösten?
I köksträdgården ovan funkar det, eftersom här traskar både vuxna- och barnfötter dagligen.

– Marktegel i kombination med natursten
En snyggt anlagd gång av marktegel blir lite lekfull med hjälp av naturstenen. Man vill nästan hoppa hage.

– Trumlad betongsten
Finns i flera färgvarianter. Denna gultonade ger ett varmt och välkomnande intryck.
Och det är bara snyggt med den gröna mossan som kommer i skarvarna. En svängd gång skapar dessutom spänning jämfört med en rak gång. Vad väntar runt hörnet?


– Glaserade uteplattor/klinkers
Har du tur kan du hitta unika plattor. Kanske svårlagt på en stor yta, men som dekor någonstans eller som kantsten. Eller varför inte kombinera med stora betongplattor?

– Natursten
Här har natursten lagts glest och så har man planterat Hemtrevnad i springorna. Bilden är tagen i södra England, vi kan ju inte ha hemtrevnad utomhus men skulle t ex kunna ha Krypkotula istället.


– Naturstenplattor
En Engelsk variant på vår Ölandssten. Oregelbundna naturstenar lagda i betong. Här kommer inget ogräs i springorna.

– Kvadratiska Naturstenplattor
Här har man lagt plattorna tätt tätt, utan skarvar emellan.

– Pebble Mosaic
Småstensmosaiker är stort utomlands. I vanliga fall lägger man helt enkelt småsten i blöt betong och skapar mönster. Man kan göra en matta, persisk matta, en gång med slingrande mönster, en kompassros... Ja vad du vill.
Här har man använt en gummimatta med små små fack. Och i varje fack lägger du småsten av en viss färg och vips så har du din "Pebble Mosaic". (Sett på Chelsea Flower Show 2009.)

Närbild på Pebble Mosaic. Hmmm... Jag som har småbarn ser ju direkt problematiken med den här gummimattan. Små små fingrar som pillar upp de röda stenarna och pillar i andra... Hmmm... Vill du ha en fast installation tror jag ändå mer på den traditionella metoden: Lägg småstenen i blöt betong.

– Sandstensplattor
Ljust och snyggt! "The Cancer research garden" på Chelsea Flower Show 2009!

1 kommentar:

  1. Spændende med alle de typer belægning, jeg er mest til naturstenene, men det er interessant at se alle mulighederne :)
    Hilsen Alice

    SvaraRadera