Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
.
.
.
.

fredag 23 november 2012

Dags att tänka på trädgårdens struktur

Nu när vintern gör sitt antåg avslöjas trädgårdens struktur. Finns det vintergrönt, höjd, väggar, något intressant att titta på, eller är den bara anskrämligt trist och du vill inte ens titta på eländet?

Ibland hör vi: Äh, jag är ändå inte i trädgården på vintern så det kvittar hur den ser ut då, bara den är snygg i sommar...
Men, tänk nu efter säger vi då... Du har stora glasade partier ut mot trädgården, så nästan halva året ska du stirra ut på en trist yta? Och entrésidan ser du ju varje dag och dina grannar och förbipasserande. Så även om trädgården inte används aktivt under det kalla halvåret, finns den ju där och syns. Så varför inte satsa på lite fin struktur som är vacker året om?
Bilden ovan visar 2 st Bergbambu (vintergröna), ormbunkar (milda vintrar är de halvgröna), Vinca Minor och Murgröna (vintergröna).
Allt behöver inte vara vintergrönt, utan satsa på struktur och former och lite höjder. Har du bara perenner i din trädgård blir den ganska trist halva året när de har vissnat ner. Här står Elefantgräsets vissna stammar kvar, en häck av formklippt Bergbambu, några grova bambustörar skapar spänning och i bakgrunden skymtar formklippt Norsk Brudspirea.

De svart/röda grenarna tillhör en Physocarpus Diabolo. Vacker även utan blad. Det finns många buskar som har vackert färgade grenar och de kommer till sin rätt under vintern. Bambun med gula stammar är en Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis. Bambun längst bak är en Phyllostachys Nigra. Till skillnad från Bergbambun rullar Phyllostahys blad inte ihop sig vid kallt väder, utan ser alltid lika fina ut.
Bergenian är vintergrön. Och som marktäckare är den fantastisk. Här växer den tillsammans med Vinca Minor och murgröna. Elefantgräsets vissna rör skapar höjd. Klipp dem inte förrän sent på våren när du ser de nya skotten skjuta upp. Annars riskerar du att vatten rinner ner till roten genom de avklippta rören och om det sen fryser kan roten sprängas sönder. Alternativt ruttna (här i Skåne). 
Att ha vintergrönt vid entrén gör att det ser fint ut året om. Bollthuja, formklippt Klätterbenved och Buxbomklot. Bladen har helt trillat av Skäggbusken som nu blir mer skulptural.
Formklippt bambu är fin året om.
Du vet väl att du som bor på sydligare breddgrader och inte har tjäle ännu, kan fortfarande plantera. Och många plantskolor har REA nu, så skynda fynda! Nu ser du vad som saknas i din trädgård och det som du planterar redan nu får en tidig start nästa vår.
Den formklippta Klätterbenveden syns bäst under det kalla halvåret. Den lyser verkligen upp och det blir fin kontrast till Avenbokhäckens kopparfärgade löv.

23 november och Höstkragen blommar för fullt! Härligt med något som blommar så här sent. Murgröna slingrar sig upp längs klätterstöden. Lavendeln som syns i bakgrunden har en fin silvrig färg under vinterhalvåret. 
När man har 10 plusgrader i november är det mycket som lever vidare. Det Nyzeeländska linet och palmen fortsätter att frodas på uteplatsen. Det gör tyvärr även grönalgerna på trädäcket.
Buskar skapar form även utan blad. Rosenspireans har nästan helt fallit av, Kärleksörtens blommor brukar torka och stå kvar hela vintern. Daggkåpan vissnar till slut ner helt och lämnar kvar skräpiga bruna löv, men de skyddar nästa års knoppar så låt dem vara kvar. 
Här syns den formklippta norska brudspirean bättre. Den blir tät och nästan ogenomsiktlig och när det faller lite snö ligger det vackert kvar på toppen. Murgröna täcker effektivt in marken.
Så titta på din trädgård nu, för det är nu du ser strukturen och vad du saknar. Låt den inte vara trist halva året, det är ganska enkelt att skapa en trädgård som är intressant året om. 

torsdag 22 november 2012

Världens bästa svärmor

Jag har nog världens bästa svärmor!
En grå mulen november-tisdag (denna tisdagen) satt jag med en febrig och hängig treåring och kollade på Barnkanalen, då svärmor tittade förbi. Med sig hade hon en present! En sån där "mitt-i-veckan-present-bara-för-att-hon-sett-dem-och-tyckte-de-passade-hos-mig".

Det var de här gigantiska vinglas-vaserna. Helt underbara!
Vilken svärmor! Och vilken present! Så användbara: man kan ha blockljus i dem, till våren sätter man vårlökar, påskliljor, murgröna, midsommarblomster, plättar-i-luften, fylla dem med kräftor, räkor, dillkronor och citron, julgranskulor, hemmagjorda kolor, knäck  etc.
Och säkert kommer någon lustigkurre att under en fest fylla dem med rödvin och säga att "Äntligen har jag hittat ett glas värdigt mig".

Vilken present! Tack världens bästa svärmor!

Ps. Hon köpte dem på Night & Day i Helsingborg,

tisdag 20 november 2012

Årets trendigaste tantblomma – Julstjärnan

Årets trendigaste julblomma är Julstjärnan! Och man kan göra massor av kul med just julstärnan! Glöm bort den tråkiga gamla "julgruppen" och skapa moderna arrangemang istället.
Här ovan har man använt sig av en svart ljuskrona, placerat fem små julstjärnor i mitten och sen stuckit in kvistar och svartmålade pinnar kors och tvärs. Enkelt och snyggt.

Källa för samtliga bilder är: Stars-for-Europe 

Strippa en Julstjärna och använd som snittblomma. Jo, det kan man faktiskt. Men så fort du har klippt av en stjälk ska du bränna änden på ett levande ljus, alternativt doppa i kokande vatten. På så sätt förseglar du den och den slutar sava (men kan ändå dricka vatten). Den håller i ca 2 veckor som snittblomma.

Som snittblomma är den väldigt lätt att pynta med.


Den rätta stilen skapar du med hjälp av många julstjärnor i vackra krukor. Vitt i kombination med rosa och röda julstjärnor ger den rätta känslan. Var inte rädd för mångfald. Ju fler ju bättre.
Känslig? Ja, den är rätt så känslig. Den vill absolut inte ha kallare än 15 grader och den gillar inte drag. Se till att den blir väl inslagen i butiken så att den skyddas mot kylan, och  ta inte en lång promenad hem i vinterkylan med en Julstjärna i famnen. Då kommer den garanterat att tappa alla blad.
Väl inpackad, snabbt in i bilen och hem. Väl hemma öppnar du pappret försiktigt men låter det sitta kvar, så att blomman vänjer sig sakta vid temperaturen. Sen placerar du den ljust och dragfritt. Låt den torka upp mellan vattningarna men vattna rikligt.

När du köper den, se till att den inte är överblommad. De färgade bladen är högbladen och alltså inte blomman. Blomman är det lilla lilla i mitten och den ska inte vara vissen. Kolla noga när du handlar dina Julstjärnor.
Ett kul arrangemang till julbordet. Kala kvistar har stuckits ner i en stor krukad Julstjärna och sen har små vattenbubblor hängts upp med små röda snittblommor i. Vackert och enkelt att skapa själv.
Ett annat tips till juldukningen. Som snittblomma i ett vackert glas.

Den avancerade skapar en stor boll av Julstjärnor. Detta skapar du med hjälp av en rund Oasis. Gör sen snittblommor av Julstjärnorna och stick in i oasisen. Glöm inte att oasisen måste vara fuktig innan. Här har du placerat bollen på en hög ljusstake, men du kan även hänga upp den i taket.
Julstjärnan passar såväl i moderna hem som i klassiska.

Bildkälla: Stars-for-Europe 

torsdag 15 november 2012

Kul och användbar nyhet hos Hasselfors Garden

Cattis och jag fick ta del av Hasselfors Gardens nyheter 2013 och det var en produkt som speciellt fångade vårt öga: Cirkelstenen.
En riktigt användbar produkt. Den går att använda så att du får en cirkelsatt uteplats, eller kan man köpa "lösa delar" och göra en kant runt ett träd eller en damm, eller varför inte en riktigt snirklig gång? Riktigt användbar tycker vi. Och snygg dessutom!

Mörkgrå betong och om man vill skapa en rund uteplats finns de i storlekarna: 1,2 m, 2,02 m och 2,84 m.
Man kan använda den till att skapa en "torgplats". Dvs. flera stensatta gångar möts vid cirkeln. Snyggt om man har en stor entrésida och man har behov av flera gångvägar: En till carporten/garaget, en för att gå runtom huset, en som leder från brevlådan och in etc.
Exempel på en vacker vattenspegel. 

Ett vattenblänk. Det hade varit snyggt  att fälla in detta i en stensatt uteplats, som ett modernt inslag. Då ska den vara grund och med vackra stenar i. Sen kan man låta den fyllas med regnvatten. Kul för barnen med!

Här har stenarna använts till att skapa ett "kryddhjul". 

Bild på en av "stenarna". Priset för komplett cirkel ligger på 4.820-4.970:-

onsdag 14 november 2012

Pimpade trotjänare!

För 10 år sedan fick jag ett par Tretorn Strong Plus gummistövlar i födelsedagspresent. Det var från mitt dåvarande jobb! Det har visat sig vara en utmärkt present, för de har klarat av många kliv både på asfalt, i lera och i skogsmark. De har stått ut med att hoppa på en spade, kliva runt i vår trädgårdssdamm, agerat som kratta när singel har lagts ut. De har fått sparka på många stenar, stockar, pinnar, mördarsniglar etc. Och de har hållit tätt i alla dessa år.
OCH, de gör det fortfarande! Mina älskade trotjänare!

Så, till 10-årsjubileumet förtjänade de lite omvårdnad! Jag tvättade dem och smorde in dem med siliconcreme och pimpade med cerisa snören som jag hittade på äldsta dotterns gamla urvuxna skor och unnade mig ett par nya rosa raggsockor att ha till.

Måste säga att det här är de bästa stövlar jag någonsin ägt. Hunter i all sin ära, men de håller inte lika bra. Cattis fick köpa nya Hunter i England, då det gått hål på hennes efter bara tre års användning... Och sulan var helt nersliten. Inga stövlar har kunnat mäta sig mot mina Tretorn Strong Plus! Älskar dem... Och nu har de ju blivit så fina utan att kosta någonting!

Stäppsalvia och Veronica Incana

Gissa trädgårdsarkitekten! Om jag säger att det förr dessutom fanns Kattfot, ringer det kanske en klocka hos någon. Jomenvisst är det Ulla Molin. Jag fotograferade den här bilden för många år sedan i den Ulla Molin-ritade trädgården som jag har visat tidigare.
Här ser man tydligt att det är bättre med fler av några sorter, än att plottra med 10 olika.

Veronica Incana i förgrunden (just den silverbladiga Veronican är rätt så torktålig) och så Stäppsalvia i bakgrunden. Det fanns även Kattfot tidigare, men det var hopplöst att hålla ogräset borta så det har ägaren tagit bort. Marktegel (Höganäs) och så runda kullerstenar.
Enkelt, men sanslöst vackert.

Så här "enkelt" kan man vid en solig söder- eller västerentré. Kullerstenarna ligger närmast husväggen (skyddar husets dränering) och rabatten börjar först en halvmeter ut. Det gör dessutom att växterna får vatten när det regnar, annars hade takskägget hindrat detta. Stenarna värms upp av solen och gör att jorden håller värmen.

måndag 12 november 2012

Vernissage

Ojojoj... Har inte haft tid med bloggen, bara målar och målar...
För snart är det dags för utställning!
Välkomna på Vernissage! Efter utställningen är det trädgård igen för hela slanten ;-)


fredag 2 november 2012

Nämen... Lilla vän, vad gör du här?

Jag var ute för att klippa upp löv med gräsklipparen och titta vad jag hittade i rabatten! Där bland alla vissna löv, under Lykkefundrosen, blommar en ensam tête-à-tête. Jag såg den och kunde inte låta bli att skratta. En mini-påsklilja nu, i november! Så underbart härligt, så trotsigt, så viljestarkt!

Fast den gör ju helt rätt. När den nu blommar vid helt fel årstid får den ju all uppmärksamhet. När alla blommar på en gång på våren ser man ju bara mångfalden. 
Här står den lilla sötnosen och jag ser minsann att det är fler lökar som har skickat upp blad.