Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

söndag 31 juli 2016

Branteviks Vandrarhem – en pärla för oss som gillar trädgård och personlighet



Jag har precis kommit hem från en helg i underbara Brantevik på Österlen.
Bodde på Branteviks Vandrarhem (STF Vandrarhem).

Jag brukar alltid bo på hotell (eller B&B´s i England), så vandrarhem var helt nytt för mig. Det blev en så otroligt positiv upplevelse. Mysigt och familjärt, alla hälsar på varandra, många utesittplatser och "slinka-undan-platser" i de underbara trädgårdarna, 2 minuters promenad ner till hamnen, supergod frukost, världens bästa tips på "vad ska jag göra och besöka idag och dessutom... Konst (och en fresk) av konstnären Gittan Jönsson.

Bilden visar entrén in till frukostrummet. Om det var soligt och varmt kunde man ta ut sin frukost och sitta under äppelträdet.



En av alla härliga sittgrupper som var ett par steg från vårt rum. I bakgrunden skymtas en badtunna och en bastu.

Det här är altanutgångens var från "vår sida", dvs husets vinkel där vi hade vårt rum. Vi var 5-6 rum i den här flygeln och det fanns ett stort gemensamt kök, 2 toaletter och 2 duschar.
Det var underbart att slå sig ner här på sen-eftermiddagen och slappna av med en bok innan middagen (nere i hamnen).

"Vårt kök" och altandörren. Tyvärr syns inte själva köket på bilden (det var folk där när jag fotade och jag ville inte att de skulle komma med på bilden), men det är ett bra utrustat kök med allt man behöver. Sen är det bara att ställa in sina kylvaror i kylen på ett eget hyllplan.
Det fanns två kök på vandrarhemmet.
Foajén med den vackra trappan upp till plan 2. Vi bodde på entréplan. Till höger finns receptionen.

Rosor, Lavendel, Skånelängor och Kullersten. För oss trädgårdsälskare är detta en dröm. 

Rummen är enkla (det är ju trots allt ett vandrarhem), men fräscha och rena, vita gardiner som fladdrade i vinden, handfat med rinnande vatten på rummet (skönt när det var dags att sminka av sig och borsta tänderna), och snygga i-stopp-täcken, kuddar och madrasskydd. Vi hade 2 våningssängar, vilket gjorde att barnen tyckte detta var det bästa ställe de någonsin bott på. Det fanns även bra med krokar, vilket jag gillar.

På vandrarhem tar man antingen med sig egna lakan och handdukar, eller bokar man boendet MED. Man får bädda sängen själv i båda fallen, men det blir mindre packning om man slipper asa med sig en drös lakan etc.

Vi bokade MED lakan och de som vi fick att bädda med var vita, skrynkelfri och doftade rent och gott.
Mer sittytor. Nu är det ju en trädgårdsblogg, så därav alla ute-bilder.

I den här vackra längan åt vi frukost varje morgon.
Jag har aldrig varit på ett hotell där man kan få en kavring-macka med sallad, ägg, brantevikssill och lite kaviar... Till frukost! Underbart!
Naturligtvis fanns massor av mer att välja på. Jag äter inte gluten, och det hade jag föranmält, så det fanns två olika sorters glutenfria bröd samt knäckebröd att välja på för min del och även glutenfri müsli. Stort plus.
Här inne serverades frukosten (man bokar med eller utan frukost). En underbar ombyggd länga och alla väggar hade konst av Gittan Jönsson. 
Den här fantastiska planteringen är framför ägarnas hus. Man kan beundra den när man går till frukostlängan på morgonen.
Birgitta och Bernt (ägarna) har nyligen anlagt framsidan till sitt hus. Det är en parterr, omgiven av Buxbom. I mitten står ett stort Äppleträd. I varje kvadrat växer nyttoväxter tillsammans med klassiska blommande anueller.
Supersnygga med svartkål, grönkål, Squash, Rosenskära m m.


Branteviks vandrarhem (Råkulle Gård) ägs av Birgitta Åkesson och Bernt Håkansson. Råkulle Gård är en trelängad skånegård med anor från 1600-talet. Gården skiftades från Gislövs by till Brantevik 1848, och ligger nu centralt belägen i fiskeläget ca 100 m från södra hamnen, och har varit i samma släkts ägo sen 13 generationer.
I år tar paret en "Vandrarhemspaus" och Sussie Rynnel är nu vandrarhemsvärdinna (på bilden).
Sussi har lång erfarenhet av turism och kunde tipsa om allt kul som man kunde göra i hela Östra Skåne.

Dessutom hade jag turen att bli inbjuden att få se Birgitta och Bernts stora privata trädgård, med en fantastisk köksträdgård. Och om den bloggar jag om några dagar...

tisdag 19 juli 2016

Belysning i trädgården behöver inte vara så dyr

Att ha lite belysningspunkter runt uteplatsens sittytor, gör dels att uteplatsen känns mer välkomnande och mysig när mörkret faller på, men det är även praktiskt.

Man kan sitta ute sent och läsa och man behöver inte springa runt och leta efter värmeljus (som fåglarna dessutom snor morgonen efter). Och dessutom ser det ser fint ut inifrån huset. Man får lite djup i trädgården när man tittar ut och ser inte bara mörker. 
Vi har inte gjort några stora investeringar i själva belysningen.

Men vi har 4 st halogenspotlights, som vi installerade för 15 år sedan. De funkar ännu.
De går på lågvolt och är enkla att dra själv. Det finns många märken att välja på i handeln, i olika prisklasser. Vårt system kostade då runt 1.000:- inklusive transformator.
De hade "spjut" när vi köpte dem, men de kunde man enkelt skruva av och istället för att sticka ner dem i marken, fästa dem på ett staket eller vägg.

De grå solcellslamporna på bilden köpte jag i år på Clas Ohlson.
Vi har kompletterat spotlighten med solcellsbelysning. De små som sitter på räckena finns på Clas Ohlson. 3 st för 49:-
(
http://www.clasohlson.com/se/Solcellsbelysning-för-räcke/36-4789-3)
Dessa lyser förvånande bra, med tanke på priset. Och även om de bara håller denna sommaren, kan jag ju inte klaga.

Den runda vita solcellslampan kommer även den från samma ställe. Lyser riktigt fint och länge och finns i flera storlekar.
Dessa coola "glödlampor", som är gjorda helt i plast och drivs med solceller, hade jag stora förhoppningar på.
Vi hängde en grupp på 7 st över soffbordet som en installation. Men, 2 st lyser aldrig och de andra är endast tända i ca 1-2 timmar. Sen slocknar de tyvärr.
Men, de var billiga (29:90/st), så jag har inte brytt mig om att reklamera. Det har ju inte varit så mycket sol sista tiden, så jag hoppas att de ska börja fungera när vi får mer sol igen.
http://www.clasohlson.com/se/Hängande-lampa-med-solcell/36-6176

Mitt tips är att satsa på spotlights som går på ström, som huvudljuskälla. Det finns många med LED numera, som drar väldigt lite ström. De skapar fint ljus och lyser upp bra.

Sen kan man satsa på lite solcellsbelysning när det gäller myspunkter. 

måndag 18 juli 2016

Nu är "Greta" här – vår nya Robomow RC308

Detta inlägg är ett samarbete med Robomow.

Nu har vår nya robotgräsklippare här (jippie) och oj vad fort det går med installationen när det är proffs som gör den.Vi har en konstig utformning på gräsmattan och fullt av vinklar och hörn, spaljéer, småsten, träd och en massa andra hinder. Så det var ett enkelt val att inte göra installationen själv. Jag hade blivit snor-tokig på om jag inte fått det rätt och klipparen klippt upp i en rabatt eller liknande. 

Det blev en Robomow, en av deras nya modeller: RC308.

Den klipper längre ut än hjulen, och klarar kantklippning perfekt. För jag vill ju helst slippa klippa manuellt helt och hållet, och att få fula oklippta kanter var jag inte intresserad av.

Dessutom finns det en app till just Robomow, som gör att det är väldigt enkelt att ändra klippdagar/klipptider, pausa den samt att få den att klippa "just nu".

Jag ville inte ha krångel med en massa konstiga inmatningar på huvudkontrollen för att ändra tider. Så att det finns en app där man enkelt kan göra just det, är perfekt för min del.

Här lägger Stefan på Bjäregruppen i Ängelholm (www.bjaregruppen.se) ner kabeln i gräsmattan. Vi snackar om precision.
Med den här maskinen fick han ner kabeln 5 cm djupt och med exakt avstånd till kantstenen, så att klipparens ena hjul går på stenen och klipper gräsmattan ända ut, utan att klippa mina växter i rabatten.



Det blev en smal skåra där kabeln plöjdes ner. Såret var läkt på 2 dagar och syns nu inte. Det är dessutom bra att veta att kabeln är lagd på exakt detta avståndet hela vägen, det gör det enklare att räkna ut var kabeln går, så att jag inte riskerar att gräva av den när jag jobbar i trädgården.
Här kopplar Johan in basstationen. Och jo, det blev perfekt. Klipparen hittar rätt varje gång hon går hem för laddning.
Här testkör de när installationen var klar, vilken tog totalt 1,5 timme. Och under den tiden ställde ju jag massor av frågor.


Här är några av alla mina frågor:

Hur gör jag när jag sätter upp barnens badpool, som brukar vara på plats någon vecka då och då?

– Enklast är att skruva ihop fyra långa brädor och sätta runt poolen. Då går klipparen inte på poolkanten och riskerar att den går sönder. Samma sak gäller vid studsmattans ben. Skruva ihop brädor runt själva benen, så får du klippt under studsmattan men klipparen skadas inte när den går på benen.

Om vi har många barn i trädgården hur ska jag tänka då, de har ju inte full uppmärksamhet på klipparen och då finns risk för att någon skadar sig.

– Tryck på "paus" på basenheten när du inte vill att klipparen ska gå ut. Då är den pausad tills du aktivt trycker på "play" igen. Gör det när du har gäster utomhus, många barn som leker på gräset, hundar på besök etc. 

Som trädgårdsdesigner får jag ofta höra att jag måste rita in en sammanhängande gräsmatta, eftersom de ska ha en robotklippare. Måste det vara så?

– Nej absolut inte. Man kan ha många zoner och klipparen kan gå över stenläggningar etc. Vi har t om installerat en som går längs ett trappsteg och sen ner för en svag sluttning till nästa klippområde. 

Ett hett tips när man anlägger en ny gräsmatta och trädgård är att lägga ner kabeln under själva anläggandet. Då kan man lägga den under plattsättning etc. och kan få klipparen att gå exakt som man vill. Det är ju dumt att ta upp nylagd sten för att man ska ha ner kabeln efteråt. Även om man inte ska köpa klipparen direkt, kan ju kabeln vara på plats inför framtiden.

Om klipparen behöver service, vad gör jag då?

– Då ringer du oss. Vi servar dem och erbjuder även vinterförvaring. Vid vinterförvarning håller vi batteriet i perfekt kondition och gör en genomgång av klipparen innan vi ställer ut den hos dig igen på våren.

Hur hög ska klipphöjden vara?

– Rätt så hög. Då får du en tåligare gräsmatta eftersom rötterna går djupare. Den klarar torka och andra påfrestningar bättre då. Vi har ställt in din på hög klipphöjd. Men vill du ändra är det enkelt för dig att göra själv.

Appen är väldigt enkel att använda. Man kan göra en hel del inställningar med bara några knapptryck.
Det enda jag stör mig på är att när klipparen står och laddar (när batteriet inte är fulladdat alltså), svarar den inte på appen och då kan man alltså inte göra några inställningar.


Klipparen är ju programmerad att klippa vissa dagar, men med appen kan jag med bara ett knapptryck skicka ut den att kantklippa eller bara klippa en zon, precis när jag vill. 
T ex om det har regnat i flera dagar (klipparen har regnsensor och klipper inte då) och jag ska få gäster och vill ha gräset klippt lite snabbt och inte vill vänta på nästa programmerade klippning.


Den här första veckan med vår nya Robomow har varit helt underbar. Gräset är nyklippt hela tiden och jag har sluppit tänka på att gräset ska klippas. 
Jag återkommer med ett nytt blogginlägg senare i sommar, med en utvärdering av hur det har gått. Om jag har fått en vackrare gräsmatta ;-)

Här är hon: "Greta". Robomow RC308.

söndag 17 juli 2016

Sommarljus, fantastiskt välblommande sommarblomma

Sommarljus tillhör en av mina favorit-sommarblommor.
Den blommar hela sommaren med små fjärilsliknande blommor. Den är lättskött och grenar sig hela tiden och bildar mängder av blomstänglar.



Jag planterar dem i stora djupa krukor, med näringsrik jord. Och de sviker mig inte. 
De blommar helt fantastiskt just nu. De vill ha det fuktigt, men kan klara enstaka torka.

Jag planterade dem i början av juni. Då köpte jag små klena plantor. Men på 1,5 månad har de växt till att bli stora fina plantor.

Gaura Lindheimeri 'The Bride' 
De finns både i vitblommande, cerise, brokbladiga (cerise/vit blomma med varierade blad).
Men jag har märkt att det är den vita som blommar mest.

Den kommer ursprungligen från Texas och kan vid vintertäckning övervintra.

Gaura Lindheimeri 'Rosy Jane' 
Några av sorterna är:
Gaura Lindheimeri 'The Bride' (den vita)
Gaura Lindheimeri 'Rosy Jane' (rosa och vit)
Gaura Lindheimeri 'Passionate Pink' (cerise lågväxande sort)

Gaura Lindheimeri 'The Bride' 


fredag 8 juli 2016

Dags för en Robomow och slippa klippa gräset själv


Om det finns något med trädgård som jag tycker är urbota tråkigt, så är det att klippa gräsmattan. Med små barn, två företag och en man som är borta mycket, är det inte DET i trädgården som jag vill lägga min tid på.

Så nu är det dags för en robot-gräsklippare.

Efter att ha googlat en massa, och läst om de problem vissa haft med själva installationen av robotgräsklippare av alla möjliga märken, föll det sig naturligt att inte installera själv. Att låta proffs installera helt enkelt.
Annars hade jag och min man hållit på i flera veckor med att gräva ner kabel, gräva upp den igen och justera, när klipparen inte gör som vi vill och har tänkt. Och den tiden kan vi lägga på annat kul. Proffs gör det på nolltid.



Så häromdagen var killarna från Bjäregruppen i Ängelholm www.bjaregruppen.se här och gjorde en gratis "rekning" av tomten och gräsmattans utformning.
De är proffs på just Robomow Premium-klippare. Valet blev en helt ny modell, RC308.

Här är de i färd med att besluta om det blir två zoner, eftersom jag har ganska tajt vid köksträdgården.
Det nya (som jag förstod det) med den här klipparen, är att när det blir indelat i flera zoner så klipper den färdigt zon 1 först, innan den går över till zon 2. Så den zig-zackar inte mellan zonerna.


Jag lärde mig dessutom att man inte behöver ha en sammanhängande gräsmatta, utan att det går utmärkt att låta klipparen gå över en stengång, asfalt eller liknande, till nästa gräsyta. Det var ny info för mig eftersom alla mina kunder som ska ha robotklippare alltid säger att gräsmatteytan måste hänga ihop. Så nu kan jag med gott samvete rita in stengången som jag helst hade velat ha på skuggsidan, där gräset ändå inte hade trivts.

Vår gräsmatta är lite annorlunda i utformningen, men det visade sig vid träffen inte vara något konstigt alls. Totalt är det ca 130 kvm. Liten yta, men alla små vinklar gör att det tar sin lilla tid att klippa den. 

Eftersom jag ofta är ute och designar trädgårdar till folk som antingen HAR eller ska ha en robotklippare, är det riktigt bra att jag nu själv kommer att ha en, och veta lite mer om hur de fungerar.
Att t ex ha en kant som jag har här, runt 
gräsmaten, gör att man kan lägga ner tråden så att ena klipparhjulet går på kanten och på så sätt få kanterna snyggt klippta. Den modell av Robomow som jag ska ha, ska vara riktigt bra på just kantklippning.
Viktigt är dock att jag inte låter kraftiga (gamla) grenar av murgrönan (som är 15 år gammal) hänga ut över stenkanten. De är helt enkelt för grova för klipparen. Men alla nya skott är inga problem.

Så, fortsättning följer när den är installerad. Jag väntar med spänning.

lördag 2 juli 2016

Så får du (som bor i varmare zoner) TVÅ skördar på dina Hösthallon


Just nu skördar jag Hallon för fullt, från mina Hösthallonplantor. 
Det är bär från fjolårsskotten som nu mognar. De började mogna vid Midsommar.

Men vänta nu... Hösthallon klipper man ju ner helt på hösten, för att sen få skörd på de nya årsskotten i september året därpå?! Hur kan jag då skörda redan nu?

Det är väldigt många som inte vet om det, men de nyare sorterna av Hösthallon ger faktiskt även skörd på fjolårsskotten i juni-juli, om man INTE klipper ner förra årets skott.
Detta gäller i landets gynnsamma delar, är det för kallt övervintrar inte årsskotten.

Så här gör jag:
- Jag klipper helt enkelt inte ner mina Hösthallon på hösten, efter skörd (vilket ju är de gängse rekommendationerna).

- På våren när plantorna börjar skjuta skott, klipper jag bort alla grenar som är helt döda.
De grenar som skjuter skott, oftast någonstans mitt på plantan, beskär jag ner till översta skottet. Det är dessa grenar som kommer att ge tidig skörd på sommaren.

- De nya skotten som kommer nerifrån marken, är årsskotten och det är de grenar som kommer att ge höstskörden.
Hallonen som kommer på fjolårsskotten, sitter i en klunga tätt tätt under de översta bladparen. De är lite mindre än de som kommer på hösten, men betydligt sötare.
Jag har ca 1,5 kvm med Hallonplantor och det ger en bra skörd.
På en vecka har jag redan skördat 3 liter och det finns massor kvar som inte har mognat ännu.

Morgonens skörd. Det blev lite till burken i frysen och så Smoothies till hela familjen.
Fick den av min far, som köpte den i Plantskolan för ca 7-8 år sedan. Han tror att det är "Autumn Bliss".
Jag har haft mina plantor i 5 år nu och har alltid klippt dem så här, och fått två skördar.

Det är underbart att kunna plocka både Jordgubbar, Hallon och Blåbär samtidigt på sommaren.
Och lika underbart att få en stor Hallonskörd på senhösten, när nästan allt annat slutat ge frukt.