Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

torsdag 29 september 2016

Stamma upp din Bambu för ett luftigare intryck

Det är ganska enkelt att stamma upp en Bambu. Men det tar lite tid.
Jag har en Phyllostachys Nigra 'Boryana', som står planterad ner i trädäcket, som en avskiljare mellan uteplatserna.
Den står planterad ner i en tjock plastlåda med dräneringshål. Denna sortens Bambu sprider sig nämligen enormt mycket med utlöpare.

' Nigra Boryana' får svartbruna fläckar på en grön stam. Köpte den som en ren 'Nigra' dvs sorten som har helt svarta stammar. Men efter något år insåg jag det tyvärr var en 'Nigra Boryana', som blir fläckig på stammen i stället för helt svart. Nåväl. Nu står den där.
Man får ta sekatören till hjälp och sen klippa bort alla blad nertill.
Jag tycker att det är snyggt med löv nertill med, men i just det här fallet blev bambun för buskig och tog stor plats. Nu blev det luftigt och man ser de fina stammarna bättre.

Det har varit en lång torkperiod här i Nordvästra Skåne, och en Bambu som står planterad så här kräver att man vattnar den. Jag har inte hunnit med riktigt. Därför har den lite gula löv. Men nu har den fått lite vatten och lite Höstgödsel, så snart är den fin igen.

onsdag 21 september 2016

Återbesök i en liten radhusträdgård, som Eira ritat

Idag fick jag några bilder från en liten radhusträdgård som jag (Eira) ritat.
Det har gått snart 1,5 år sedan jag ritade den, och den är redan en prunkande oas.
Mina direktiv var: Lättskött, coolt, mysigt, insynsskyddad och sociala ytor.
Så det blev upphöjda bäddar, singel, betongplattor och trädäck. Och så några små träd (Silverpäron), perenner och gräs.

De upphöjda bäddarna går lite omlott tillsammans med spaljén som skymtar lite i bild. Det gör att det inte blir någon rak siktlinje in i trädgården för förbipasserande. Radhusträdgårdarna här får nämligen inte ha höga häckar. 
Så här såg trädgården ut i maj 2015. Ingen rolig syn och knappast inbjudande att hålla en trädgårdsfest här.
Men nu ser det helt annorlunda ut och ägarna njuter av sin nya trädgård. Det fanns t o m plats för en liten köksträdgård samt en dold hörna för cyklar, krukförvaring och jordsäckar m m.
En pergola skapar skön skugga och ger tak åt uteplatsen.

I den långa lådan har nu Miscanthusgräsen 'Morning Light' tagit över för säsongen. Tidigare blommade vit Lavendel, Stäppsalva och Lammöron.
Nu syns de avbommade vipporna på den rödbladiga Alunroten (Palace Purple om jag minns rätt).
De höga gräsen till höger är *Gracillimus'.

tisdag 20 september 2016

Miscanthus 'Morning Light'

Det är nu som Miscanthusgräsen spänner musklerna i trädgården. De har hunnit växa sig höga och är nu verkligen drottningen i rabatterna.
En av mina absoluta favoriter är 'Morning Light'. Den blommar ytterst sällan, men har ett vackert växtsätt, behåller sin fina gröna färg längre än flera av sina släktingar, och den lyser verkligen upp.
Bilden ovan gör att man verkligen förstår hur den har fått sitt namn, den strålar i morgonljuset.

Den är lite mindre härdig än de andra Miscanthusgräsen, men hos mig (zon 0-1) funkar den i alla rabatter. Jag har den som här – på framsidan av huset – i en torr söderrabatt, med mest sandjord.
Men, den står även halvskuggigt rakt ner i den blöta lerjorden på flera andra ställen i trädgården. I de skuggigare lägena blir den väldigt hög. 1,7 meter är min högsta just nu.
Här syns den i bakgrunden, bakom Gaura (Sommarljus), samt en uppstammad Physocarpus 'Center Glow'. 

fredag 2 september 2016

Styla och pimpla dina gummistövlar i höst

Nu börjar så smått höstsäsongen och med det är det dags att ställa undan trädgårdstofflorna  och trädgårdssandalerna. Gummistövlar är det smidigaste och enklaste att använda i trädgården under den här perioden, de är snabba att ta på och av, och de skyddar fötterna från att bli blöta.

Jag har slitit ut många par gummistövlar i trädgården genom åren och har även märkt att dyrast inte alltid är bäst. Jag har testat de ”coola” designstövlarna, bara för att märka att de nog är mer gjorda för stadsliv och söta vattenpölar, och inte för ”riktigt” arbete. Totalt bortkastade pengar för min del.

Så jag tänkte visa några riktigt bra och billiga gummistövlar, som definitivt klarar trädgårdsarbete (de har dessutom stålhätta m m), men även visa hur du kan rädda dina gamla stövlar och göra dem snygga igen (och varma).


Mina ”pimpade” stövlar nedan kommer numera att bli för ”stadsliv”, eftersom jag tänker köpa nya som är mer anpassade för hårt arbete i trädgården. Dessa har dock varit de stövlar som har hållit absolut bäst genom åren.

Det är Tretorns Sofiero-modell, de har nu tyvärr utgått ur sortimentet.



Så här fixade jag mina gamla stövlar på 5 minuter

Silikonspray finns att köpa på de flesta byggvaruhus. Den som jag har använt här är bl a framtagen för att få glans på gummi, plexi, plast etc. De ger en fin hinna som är vattenavvisande och ytan får tillbaka sin forna glans.
OBS, spraya inte med silikonspray inomhus. Golven blir superhala!

Skosnören i massor av olika och roliga modeller, bara fantasin sätter gränser. Lycka till!