Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
.
.
.
.

tisdag 6 augusti 2019

Återbesök i en trädgård Eira ritade för några år sedan


2014 blev jag kontaktad av ett par som precis skulle sätta spaden i jorden för att bygga sitt drömhus. De ville få en ritning på trädgården samtidigt som huset började byggas, för att kunna dra nytta av alla maskiner etc. som redan fanns på plats. 

På så sätt visste de redan vid byggandet av huset, var det skulle vara trädäck och plattsättning och var det skulle vara rabatter etc. 
Det gjorde planeringen av marken runt huset betydligt enklare.
För det var ju ingen idé att ösa ut fin matjord på ytor som ändå skulle vara hårdgjorda. Den behövdes bättre där det skulle bli rabatter.
Och där det skulle vara hårdgjorda ytor, kunde det läggas ut korrekt bärlager.


När många bygger nytt hus, läggs oftast allt krutet på själva huset, och sen matjord över hela trädgårdsytan och så rullas det ut dyrt gräs. När väl trädgården sen ska anläggas, ska det in maskiner igen, gräsmattan ska tas bort, bärlager ska in... Ja, ni fattar.
Dubbelt arbete och väldigt dyra och onödiga kostnader. Har man en trädgårdsritning klar direkt vid husbygget, kan man få rätt underlag på rätt plats direkt.


Längst ner hittar ni ritningen över trädgården.
Ägarna har gjort ett hästjobb med anläggningen, och det är idag en underbar trädgård som hela familjen kan njuta av.
Ägarens Instagramkonto: @segerups_garden

Sommaren 2019. Trädgården är fantastiskt vacker och i full blom. Klotrobinia, Stäppsalvia, Lammöron, Lavendel, Lampborstgräs och Miscanthus (Morning Light) omringar uteplatsen.

2014. Min vyritning av trädgården.

I en hörna hittar man denna vackra stenbänken. Bambu, Miscanthus 'Morning Light', Stäppsalvia (Caradonna). Marktäckande sten (som även värmer upp ytan och gör att växterna trivs), svart diabaskross.
Samma yta fast fotograferat lite längre ifrån.Spaljéer delar av ytan mellan rabatten och uteplatsen, men de är glesa mellan spjälorna å att man fortfarande kan se växterna. Dessa skapar en privat sfär på uteplatsen eftersom häcken mellan grannens tomt och denna inte är helt tät ännu.När trädgården ritades samarbetade vi med grannen. Häcken (storbladiga Liguster) bestämdes i samförstånd. Grannen ville plantera de fina Silverpäronträden och berättade det för mig. Så de tog jag med i designen. 

De blir ett vackert blickfång och det hade varit synd att dölja dem.
Jag ritade in ett i denna trädgården med (skymtas tv. i bild) för att göra det enhetligt. 


Pergola med en mysig sittgrupp. Uteplatsen är stor, men delas av bl a med stora ursparningar i trädäcket där det finns planteringar. Här är det Bergbambu som delar av.

I förgrunden står en stor platsbyggd svart odlingslåda, fylld med Japanskt Blodgräs.

Den stora uteplatsen rumsindelas även av med hjälp av platsbyggda stora odlingslådor. 

I denna växer Korallkornell, som klipps ned ofta för att få fram de nya röda stammarna, vilka blir ett vackert blickfång även på vintern. Som marktäckare i lådan växer städsegrön Lingontry. Notera den svarta dynlådan mot spaljéerna. Den smälter in i miljön och gör att det är enkelt att snabbt ta fram dynorna.Rabatten framför uteplatsen sett från andra sidan.

Det fins två stora solsegel som enkelt går att justera så att man får skuggan där man vill ha den.

Vy sett från stenbänken.
Pergolan skapar skugga och en mysig ombonad plats för soffgruppen. I förgrunden, Hydrangea.
Matplats nr 2 och soldäck. Två matplatser? 
– Ja, ibland vill man ha sol och ibland vill man ha skugga när man äter ute. Det beror helt på årstid och temperatur. Så har man två matplatser kan man snabbt välja det som passar bäst för stunden. Det gör även att det blir enkelt att duka långbord om man ska ha stor bjudning.

Soldäcket och matplats nr 2 sedd från andra sidan.Perennrabatten framför spaljéerna i full blom.
Ritningen. Här kan man se indelningen av det stora trädäcket som sveper runt huset i söder- och västerläge. De stora solsegeln kan enkelt justeras så att skuggan hamnar där man vill ha dem. Ändringen som har blivit jmf. med ritningen, är att en friggebod byggts där köksträdgården är på ritningen (överst i bild). Och just nu anlägger de en köksträdgård där gräsmattan är.

Nyfiken på hur det blir? Följ deras trädgård på Instagram@segerups_garden

2 kommentarer: