Slide

Vi designar din drömträdgård. Kontakta oss
Drömmer du om en mysigare uteplats? Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmars trädgård
Du kan boka oss för ett par timmars konsultation (eller för att rita hela din trädgård)
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt
Radhusträdgård i Bjuv som vi designat.
Vi kan även rita om din befintliga uteplats för att göra den mysigare eller för att styla om den helt

Sök bland alla inläggen

.
.
.
.

Summa sidvisningar

Veckans mest lästa inlägg!

torsdag 27 september 2012

Så sköter du om Avenbokhäcken!


• Så här planterar en Avenbokhäck och en Bokhäck? Läs här!

• De mest ställda frågorna om Avenbok, hittar du här!


Här ska du få våra tips om hur du sköter en Avenbokshäck

OBS! Det här inlägget har fått så många kommentarer. De nyaste kommentarerna hittar du om du scrollar längst ned, och klickar på "Läs mer". Då kommer de senaste kommentarerna upp.


Först och viktigast av allt: Avenboken klipper du endast i juli, augusti och september (oktober och november om du bor i de varmaste zonerna). 

Jag tänkte berätta lite om hur du gör för att få en vacker och tät Avenbokhäck. 
Fördelen med en Avenbokhäck är att den klarar av blöt och tung jord, vilket är en bra om du bor på den leriga delen av t ex Skåne. 
Du kan formklippa den i stort sett hur som helst och den behåller till viss del de vissna löven hela vintern. Bladen faller oftast inte av förrän vid lövsprickningen på våren. 

Det är helt enkelt en lättskött, snabbväxande och vacker häck.


Näring
Vi får ofta frågor om varför "häcken inte växer eller blir tät". När vi kikat på häcken i fråga är det väldigt sällan sjukdom eller parasiter som den drabbats av, utan näringsbrist! Näringsbristen uppstår oftast genom att man låter gräsmattan växa in under – eller väldigt nära – häckens stammar.

Gräs stjäl nämligen all näring! Gräset är en riktig näringstjuv och den slukar även glupskt i sig av vattnet. Avenboken får iofs rejäla rötter, men de är grunda. Och de konkurerar på så sätt om både näringen och vattnet med gräset, och gräset blir vinnaren.


Håll ett avstånd på minst 30 cm mellan gräsmatta och stammarna på Avenboken, så brukar häcken ta fart igen. Gödsla under våren och försommaren med NPK! 

I slutet av augusti kan du ge den höstgödsel.

Och håll det ogräsfritt under.
Men, på bilden ovan ser ju häcken jättefin ut och gräset växer alldeles intill? Jo, gräset går väldigt nära... Men tittar man på andra sidan häcken...


.... Finns det inte ett grässtrå på den sidan. Här kan den hämta massor av näring och vatten. De marktäckande perennerna utgör inget hot.



Ett annat exempel på samplantering, där gräsmattan är en meter ut från häcken.
Avenbokhäcken är den höga i bakgrunden. Framför är en rabatt med ett djup på minst 1m. I den växer det Norsk Brudspirea (bollarna) och murgröna som marktäckare. På andra sidan häcken har även grannen djupa rabatter. Häcken blev tät och nådde 3 meters höjd på bara 5 år.



Exempel på en felklippt häck




Avenbokhäck under tidig höst

Beskärning

Det här med klippningen då? 

Avenboken klipper du bara i juli, augusti och september 
(i Skåne kan du klippa i oktober, november med om det inte blivit kallt ännu)
Aldrig annars.
Den är nämligen en "blödare". Saven står högt på våren och om du klipper den då, rinner saven ur såren och läker dåligt och då drabbas den lätt av svampsjukdomar och röta. 
Jag får ofta höra att: – Men jag klippte i maj och den lever ju...
Jo, den klarar av att tappa sav. Men plantan blir svagare och det blir öppna sår som inte läker eftersom saven rinner ut och det blir då en inkörsport till svampsjukdomar.

Så klipp din Avenbok i juli, augusti och september, under torr väderlek. 
Då hinner såren torka in och läka ihop snabbt och fint och det är inte samma risk för röta och svampsjukdomar.

Andra blödare är t ex stenfrukter (Plommon, Körsbär t ex), Björk, Lönn, Magnolia, Hästkastanj, Tulpanträd etc. Även Vindruva, Vildvin, Klätterhortensia och Pipranka m fl. 

Drabbas den av den värsta svampen av dem alla, purpurskinn, tar det några år innan du ser skadan, i form av att bladen blir silvriga (Silverglans). 
Då är det försent att göra någonting. Svampen, som är en parasit, har då redan tagit sig in i hela plantan och det finns ingen räddning. Den smittar ner friska plantor genom bl a genom att en drabbad rot smittar en frisk rot etc. Skadade plantor måste grävas upp helt och brännas. Den kan även smitta mängder av andra träd i trädgården.
Nu är det inte så vanligt att den drabbas av detta, men det kan vara bra att veta varför man klipper blödare under JAS.





En Avenbok har en genomgående stam, så den ska toppas på den höjd du vill ha häcken. Klipp inte ner en Avenbok jäms med fotknölarna. 

Du kan däremot ta ta ner höjden på den (även på en gammal häck).
Bilden ovan visar Avenboken som står mellan min grannens tomt och min. Den var på sina håll nästan 3 meter hög, så vi enades i höstas om att ta ner den avsevärt. 

Vid toppstället bör stammen max ha en diameter på 10 cm. Riktigt gamla häckar kan ha en stam som växt sig riktigt tjock, så det kan vara bra att veta att du bör inte kapa en stam som har en större omkrets än så.

Man kan även ta in sidogrenarna hårt, om du vill föryngra en risig häck, och bara låta dem vara ca 10-15 cm. Se till att det finns kvar några bladutskott på varje gren.

Då kommer den att grena sig fint och om något år har du en vacker och tät häck igen.

Tänk på att om du tar ner en kraftig gammal häck på höjden (dvs sågar av en grov stam), bör du inte klippa in sidogrenarna samtidigt. Häcken behöver nämligen kraften från sidogrenarna nästa år för att kunna växa och läka skadan bra.
Sidogrenarna får du ta in 1-2 år efter. Ungefär som när man hamlar ett träd.

Men om du som jag har en häck som är 10-15 år, går det bra att toppa den samt ta in sidogrenarna samtidigt. Se dock till att den har bladutskott kvar.

Avenbokhäcken kan du klippa och putsa till flera gånger/säsong (juli, aug, sep).


För att häcken ska få bra solexponering klipper man den alltid så att basen är bredare än toppen. 
Om häcken har blivit gles nedtill, pga för lite solexponering, är det väldigt svårt att få den att skjuta nya skott där nere. Så glöm inte att klippa den med en bredare bas.


Vatten

Om du har en nyplanterade häck, så vattna den ordentligt vid torr väderlek, ca 2 ggr/vecka. 




Det går utmärkt att stamma upp ett litet Avenbokträd. Klipp det flera gånger i juli, aug, sep för att få en tät rund boll.


Nyfrissat. Klipp den gärna smalt. Den blir yvig och ännu tätare på bara en månads tid.
Lycka till med din Avenbokhäck.


Sammanställning:
– Klipp under torr väderlek i juli, augusti, september. Aldrig annars, inte ens på vintern.
– Toppa den först när den har nått den höjd du vill ha.
– Klipp den pyramidformat. Bredare bas alltså.
– Gödsla med NPK under växtperioden.
– Vattna vid behov, speciellt vid nyplantering.



254 kommentarer:

  1. TACK!! Har en avenbokhäck som är lite mer en ett år nu. Den är inte tät ännu men har kommit igång bra på kort tid, tycker jag. Dock är den väldigt ojämn gällande tätheten.

    Ska jag gödsla något nu på hösten också? Vad för gödsel föreslår ni?

    Tack på förhand! /Emma W

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Emma, kul att du gillade inlägget.
      Hm, det är lite sent med höstgödsling nu. Såvida du inte bor här nere i Skåne, zon 1. Det är egentligen sent här med men det kan funka.
      Man brukar höstgödsla mitten/slutet av augusti. Växten ska hinna ta det till sig det en bra stund innan löven börjar falla.

      Höstgödsel innehåller inget kväve. Det är viktigt, för nu vill vi ju att planterna ska avmogna och klara vintern bra, inte skjuta nya skott och blad.
      Höstgödsel köper du överallt där de säljer gödning: Bygghandeln, plantskolor, stormarknader etc.
      Lacka till! /Eira

      Radera
  2. Hej
    jag har precis planterat en avenbok häck på vår framsida av vårt radhus. Hur sköter jag den första året? Ska den gödlas/klippas något detta år eller ska jag helt enkelt bara låta den vara? Hur ofta ska den vattnas nu? Hörde talas om att den ska ha 8 liter vatten per planta nu när jag planterat den..stämmer det?
    mvh/Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      jag skulle sköta om den nyplanterade avenbokshäcken noga genom att vattna den hela växtsäsongen (men inte dränka den så klart), hålla ordentligt ogräsfritt undertill samt gödsla försiktigt.
      Klippning: Låt den vila första säsongen och år två kan du klippa in sidogrenarna försiktigt (juli, aug eller sep). Toppa den inte förrän den har fått den höjd du vill ha.

      Lycka till, Eira

      Radera
  3. Hej,
    Vi funderar på att plantera en Avenbokshäck vid vår sommarstuga vid Storsjön i Gästrikland. När är bästa tiden att plantera den? Kan man plantera den i Oktober/November?
    Vi bor inte i Sverige, är bara hemma några ggr per år och vi funderar på att åka hem till hösten igen och bla plantera en häck av Avenbok.
    Fungerar det att planera så sent eller bör vi vänta till våren?
    Mvh Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena,
      kul att du hittat vår blogg!
      Hm... Gästrikland och Storsjön. Är det inte på gränsen till zon 5? Avenbok är zon 1-4. Man kan absolut prova Avenbok i zon 4-5, men det finns så klart en risk att den inte klarar sig. Det vet du säkert redan om, men jag ville bara säga det.
      Avenbok planteras med fördel på våren. De avmognar väldigt sent på hösten och det är först då de "grävs upp" från odlarna (som oftast är här nere i Söder). Då har ni fått det lite för kallt för att plantera dem. Så, jag hade nog avrått från höstplantering av Avenbok i Gävletrakterna.
      Lycka till, Eira

      Radera
  4. Hej Eira,
    Tack för snabbt svar! Jag hade inte lika lätta att hitta tillbaka till bloggen kan jag säga. Hade googlat runt lite för mycket, men jag hittade tillbaka !! :-)
    Jag ska ta reda på vilken zon vi är och se om vi kanske ska välja en annan häck. Vi tyckte att Avenboken såg bäst ut, snabbväxande och skyddar från insyn. Men vi ska ta reda på lite bättre vad som passar och om vi iallafall ska prova med Avenboken till våren.
    Tack än en gång.
    Mvh Lena

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Vi har köpt Avenbokplantor 100-125 cm från Tyskland. De är av skiftande kvalitet. En del är fina med en genomgående stam, andra är sneda och vinda, delade i två tjocka stammar redan från marken eller så har de en meter stam som sedan splittras upp i fem sex grenar som i en cirkel utan tydligt toppskott. Vi har stammmat upp dem så gott det går.
    Ska man kapa den ena stammen på de plantor som har två tjocka stammar?
    Ska man leda upp en av stammarna på det andra exemplet som ny topp och kapa de andra eller låta dem växa åt sidan?
    Vi har beskurit plantorna på vardera sidan om häcken (mot vår tomt och mot grannarnas tomt. Hur ska man göra med grenarna mellan plantorna? De är ju rätt långa och en del mycket kraftiga. Ska man låta dem vara och fläta in dem i häcken eller beskära dem?
    Hindrar tjocka långa sidogrenar plantan från att skapa nya grenar och från att göra huvudstammen grov?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      Egentligen ska man plantera dem nu och låta dem vara det första året innan man beskär dem.
      Så att de hinner rota sig ordentligt.
      Som jag förstår det har ni redan beskurit dem lite nu vid planteringen? I så fall ska du låta dem vara i ett år nu. Plantorna mår bra av att få en chans att rota sig först.
      Så låt dem vara vad gäller beskärning på sommaren nästa år. Du kan dock sätta en stödpinne till varje planta redan nu, där du väljer ut den kraftigaste att bli topp (om det finns flera toppar), och tvingar den uppåt med hjälp av pinnen.
      Den som du har valt ut som topp kommer att växa bra och bilda en fin grundstam.

      Sen nästa höst (2015), eller ännu hellre, nästa sommar (2016) kan du klippa in alla sidogrenarna, så att de kan börja grena sig och bli täta. Fläta inte in dem, utan klipp. OM någon har två stammar ända nerifrån marken, kan du välja att låta dem båda vara kvar och leda upp dem som två toppar. Alternativt kapar du den ena. Jag hade nog själv valt att behålla båda för att få en tätare häck, men jag är själv inte så noga med att det måste bara vara en grundstam. Men andra skulle säga att det absolut bara ska vara en grundstam. Så det är lite estetiskt, vad man tycker.

      Lycka till.
      /Eira

      Radera
  6. Tack för det supersnabba svaret!
    Jag var otydlig inser jag nu.
    Vi ska plantera totalt 85 meter Avenbok under tre år. 2013 satte vi 1/3 som jag band upp mot bambupinnar, så gott det gick, för en del plantor var helkrokiga. Dessa plantor har jag börjat beskära först detta år mot vår tomt och mot grannens tomt. Och då har jag behållit de långa grenarna mellan plantorna och flätat in dem. Men då ska jag alltså beskära dem också som du skriver.
    I år har vi planterat 28 meter till med 84 plantor och dem stammade jag först upp. Sedan beskar jag dem lite trots allt, för de var så buskiga och stack ut för långt in på grannens biluppfart. Men vi planterade dem i april och beskar dem först i slutet av augusti så jag hoppas de hunnit rota sig en del.
    Nästa år ska vi gräva och plantera 27 meter till ... fint blir det, men hårt arbete!
    Har två frågor till:
    1) En del plantor från 2013 är höga och taniga, med glest gren- och bladverk. Hur får man dessa att tätna?
    2) Om en planta har en rak stam från marken på cirka en meter som sedan delar sig i två lika tjocka stammar, ska man då ta bort den ena?

    Stort tack!

    SvaraRadera
  7. Hej!
    Jag har ju helt missat att kolla hur man sköter våran häck.
    Den är nu 1,5 år gammal sen den planterades.
    Har förstått att det kanske är försent att klippa den du.
    Men vad kan hända om jag skulle klippa kanterna på den som idag?
    /Janette

    SvaraRadera
  8. Hej Janette,
    det går säkert fint att klippa den nu i oktober, men om den bara är 1,5 år gammal hade jag själv väntat tills nästa sommar. Det första 1-2 åren bildar den mest rötter och jag tycker att den kan få göra det och inte stressas att samtidigt läka en massa nya sår (som det kan gå röta i nu när det är så blött och regnigt)...
    Så, jag hade väntat med klippningen tills början av juli när det är torrt och soligt och såren läks snabbt!

    Lycka till, Eira

    SvaraRadera
  9. Hej
    Tack för trevlig blogg. Vi har precis satt 70 m avenbokshäck. Jag har lite frågor som du kanske kan hjälpa mig med.
    Om vi vill att häcken ska bli minst två meter, hur höga stöttor behövs då?Plantorna är 30-50 cm idag med lina som stöd.
    Hur ofta är bra att vattna? Behövs det nu också under hösten?
    När och med vilken typ av gödsel föreslår du?
    Stort tack på förhand från ett soligt Arild

    SvaraRadera
  10. Hej,
    Sätt höga stöttor, typ 1,8-2 meter höga bambupinnar. De ska ju ner en bra bit i marken. Bind sedan upp varje planta mot pinnen med bindtråd som inte skadar plantan (man glömmer oftast att ta bort dem sen). Välj ut det som ska bli toppskott och bind upp det. Du behöver inte vattna nu i höst, men håll koll om det blir en torr vår och vattna sen vid behov hela växtsäsongen. Gödsla till våren med t ex blåkorn, hönsgödsel eller liknande.
    Klipp inte nästa säsong utan vänta tills året därpå och klipp då bara sidoskotten. Toppen tar du först vid full höjd.
    Tänk även på att ha en bred rabatt till häcken (50-60 cm) och håll ogräsfritt och gräsfritt undertill. Lägg gärna täckbark så slipper du ogräset.
    Lycka till, Eira

    SvaraRadera
  11. Hej!
    Vi råkade toppklippa vår avenbokhäck på höjden 1 meter. Nu inser vi att vi vill ha den 1,50. Måste vi byta häck eller går det att låta den växa vidare till 1,50 trots att vi gjort misstaget att toppklippa den?
    /Mats

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mats,
      Ingen fara, den kommer att grena sig vid snittet och fortsätta växa uppåt med flera grenar.
      Min häck är likadan, grannen och vi toppade den på 1,60 m.
      Några år senare ville vi ha den högre och lät den växa på höjden tills den nådde nästan 3 meter.
      Så det funkar finfint.
      Lycka till, Eira

      Radera
  12. Hej! Våra Avenboksplantor är två meter höga, men med mycket tunt glest bladverk. Hur får man dem att tätna?
    Vi har markduk och täckbark under och vattnar regelbundet med slang nedgrävd i jorden. Gödslar en gång på våren m kompostjord.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Näring, näring, näring är vad den behöver!
      Kompostjord är förvisso bra jordförbättrare, men någon näring innehåller den knappt.

      Så ge den kogödsel, hönsgödsel eller NPK nu! Och sen om en månad igen.
      I augusti/september ger du den höstgödsel!

      Lycka till,
      Eira

      Radera
  13. Hej,
    Vi har en äldre avenbokshäck. Den är jättetät och fin men vansinnigt bred (ca 1 meter). Hur hårt kan vi beskära den på bredden (skulle vilja ha den 50 cm bred men klipper jag så hårt så kommer den ju bli bladlös) och när är den bästa tiden?
    Tack på förhand!
    /Marie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie,
      Avenbok klipper du juli, augusti, september. Varken tidigare eller senare.
      Detta på grund av att den är en "blödare".
      Avenbok tåler riktigt hård beskärning. En granne till mig beskar i fjol höstas en 80 cm bred häck riktigt hårt. Från huvudstammen lämnade de bara 10 cm långa sidogrenar runt om.
      Det funkade, den har löv nu på alla sidogrenarna, men ser lite gles ut. Men jag tror att den kommer att vara hyfsat tät redan till hösten eller i alla fall tills nästa vår.

      Så, det funkar att beskära Avenbok hårt. Är du osäker, beskär en del av häcken i år och avvakta med resten tills du ser hur det går med den du har beskurit.

      Lycka till, Eira

      Radera
  14. Hej,
    Vi har en ny tomt som är uppbyggd av makadam/berg i dagen, och ena sidan är avslutad med en negativ mur av sprängsten (dvs vår tomt är högre än marken nedan). Längst kanten vill vi sätta en avenbokhäck.Häckens rötter kommer alltså stå längst med sprängstensmuren så från den sidan blir det inte mycket näring. Hur djupt bör vi gräva för att sätta avenbok (vi måste alltså gräva ur och anlägga en rabatt eftersom marken består mest av makadam/sten)? Och hur bred bör planteringen vara? Hur nära sten kan man sätta avenbok? Rötterna letar sig ev in i springorna?

    Och kan vi plantera i avenbok september i Göteborg?

    Tack på förhand!
    /Karin

    PS. Jättebra/inspirerande blogg som jag just hittat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Karin,
      det är svårt att ge bra tips utan att vara på plats och se det hela. Det är ju lite annorlunda förhållanden som ni har och mitt bästa råd är att kontakta en trädgårdsanläggare i Göteborg och be dem komma ut och hjälpa er.
      Avenbokens rötter går grunt och de behöver både vatten och näring.
      Om du köper krukade plantor kan du plantera i september.
      Annars rekommenderar jag nog vårplantering när det gäller Avenbok.

      Lycka till, Eira

      Radera
    2. Hallåj där... de senaste dagarna har vi kollat mycket häckar.

      Avenbok verkar som ett bra val som passar våra önskemål.

      Vi är boende i nordvästra skåne, har ett hus inne i skogen. Tror jorden är rätt tung och lerig, inte mull direkt. Dock troligen väldrenerad... märker i varje fall aldrig av att vatten skulle stanna på markytan även när det regnat kraftigt och länge.

      Tror du avenbok skulle växa bra hos oss, och detta med att hålla avstånd till gräsmattan som du skriver om ovan. Gäller detta alltid, eller bara de första åren när häcken håller på och växer upp. Alltså. När häcken väl nått önskad storlek, är detta med att hålla avstånd till gräsmattan fortfarande viktigt då?

      Radera
    3. Hej Alex,
      det låter som om Avenbok skulle passa fint hos er.

      Din andra fråga: Ja. Du ska hålla gräs- samt ogräsfritt undertill. Detta gäller faktiskt ALLA rabatter och växter. Både för buskar, träd samt perenner.
      Gräs stjäl både vatten och näring. Du kan lägga ut täckbark om du vill hålla ogräsfritt undertill.

      Om du t ex vill plantera ett träd i gräsmattan, ska du bort gräsmatta motsvarande trädets kronas diameter. Man kan plantera marktäckare där, det går bra. Men gräsmatta hör till gräsmattan och skall hållas borta från rabatter och under buskar, träd och häckar.
      Lycka till,
      Eira

      Radera
    4. Tack för tipsen Eira! :)

      Radera
  15. Hej,
    Hur ofta, när och med vad gödslar man en avenbokshäck?

    Hälsningar Anna på Värmdö

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, gödslar gör du fr o m det att den börjar växa igen på våren och t o m midsommar.
      Sen ger du höstgödsel i augusti.
      Det finns massor av alternativ på marknaden.
      På våren och försommaren gödslar du med medel som innehåller NPK (Kväve, Fosfor samt Kalium).
      Höstgödsel innehåller bara PK (Fosfor och kalium) eftersom du inte vill ge Kväe då, vilket främjar bladtillväxten.
      /Eira

      Radera
  16. Hej, har en avenbokshäck planterad i maj -14. Har lagt ut kompostjord och undrar om den ska ligga i högar runt stammen eller om man ska jämna med marken. Finns risk för att den kvävs?
    Gav Chryssan i början av juni, kan jag ge det nu igen?

    Tacksam för snabbt svar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      du ska aldrig höja marknivån runt träd, eftersom du då kväver trädet. Detsamma gäller alltså Avenbokhäck. Kratta ut kompostjorden jämnt och se till att det bara är ett tunt lager runt stammarna.
      Ang gödsling beror det lite på var du bor. Själv brukar jag gödsla med NPK en gång tidig vår samt en gång vid klippningen i månadsskiftet juni/juli (bor i Skåne).
      Sen höstgödslar jag i augusti för att ge häcken lite näring inför avloggningen (PK).
      Mvh Eira

      Radera
  17. Hej!

    Vad härligt med ett avenboksproffs! Tack snälla för att du tar dig tid att svara på alla dessa frågor. Här kommer mina. :)

    1) Vi har precis köpt 90 st avenboksplantor i storleken 2 meter som jag idag planterade i zig-zak mönster. Jag lämnade ca 50 cm till tomtgränsen på "yttersidan" med bara jord men bara ca 10 cm på "insidan". Kommer gräset sno all näring få eller kan även dem ta näring från jorden på andra sidan?

    2) jag är jätteförvirrad kring huruvida man ska ha täckmatta o täckbark. Här ser jag att du skriver det är bra men på många andra sidor står det att man absolut inte ska ha det för plantorna behöver kväve. (Vi bor i Malmö och har bra jord som jag blandat med plantjord o kogödsel vid plantering.)

    3) trots att plantorna är 2 meter höga och har varit i kruka hos leverantör länge, så är bladen väääldigt få och glesa. Har leverantören kanske redan klippt till dom? Ska jag ändå klippa lite på sidorna eller låta dem vara i ett år?

    Mycket tacksam för dina svar!! Önskar dig en fin dag. :)

    Varma hälsningar,
    /Gabriella

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gabriella,
      Har varit bortrest, så ledsen att jag svarar lite sent.

      1) Jag hade lämnat 30-50 cm på insidan med. Dels behöver din nya häck all näring den kan få, dels kommer du inte att kunna kantskära din gräsmatta när du bara lämnat 10 cm till häcken. Gräset kommer snabbt att växa in bland stammarna och du kommer att få ett h-vete att rensa bort det.

      2) Det är absolut bäst för din nya häck att hålla det ogräsfritt undertill, och själv föredrar jag att bara lägga täckbark. Då kommer näringen (NPK, Kogödsel etc) snabbt ner i jorden.
      Men en täckduk hindrar inte näring eller vatten från att nå jorden, den är genomsläpplig.

      3) Låt dem vara ett år, så att de hinner rota sig ordentligt. Nästa år (aug-sep) kan du klippa lite p sidoskotten så att de grenar sig. Var inte orolig, plantorna ser taniga ut de första åren tills de rotat sig och börjat växa. Sen blir det en djungel, tro mig.
      Vi har en 14 år gammal Avenbokhäck på totalt 40 meter och den årliga klippningen fyller 2 släp :-D

      /Lycka till, Eira

      Radera
  18. Hej,

    Jag planterade ca 6 m Avenbok vid midsommar. Plantorna var 150-175 cm i kruka och har tagit sig fint sedan dess, främst på höjden men till viss del även på "bredden". Min fråga är hur jag bäst skyddar häcken över vintern, häcken finns vi en sommarstuga där rådjuren normalt är väldigt glupska vintertid.

    Kan jag linda in den i någon form av täckduk, hönsnät eller liknande? Finns det några bra tips?

    Mvh Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maria,
      jag har tyvärr ingen större erfarenhet vad gäller Rådjur.
      Jag hade för ett par år sedan en flock som tog sig igenom vår fullvuxna häck, varje morgon, för att sedan promenera genom nästa häck och in till grannen... Detta satte jag då stopp för, genom att luta ett armeringsnät mot häcken, där de gick in. Det hjälpte faktiskt.
      Men, du kan ju inte luta ett armeringsnät mot en skral nyplanterad häck.
      Nu är det bara 6 meter, så kanske kan du slå ner några stolpar och sätta skyddande hönsnät runt.
      Inte alldeles intill då, de ska ju inte nå plantorna. Och så pass högt så att de inte hoppar över...
      Lycka till, Eira

      Radera
  19. Vi har inte hunnit beskära under JAS i år. Är det för sent att klippa bokhäck, ligusterhäck, äppelträd, päronträd, körsbärsträd, vinbärsbuskar och krusbär nu i oktober? Vi bor i Skåne så har varit varmt fram till för några dagar sedan då höstkylan kom. Tack för att ni är vänliga och svarar på allas frågor.

    SvaraRadera
  20. Hejsan!

    Jättefin blogg!

    Vi har en avenbokhäck, eller egentligen två eftersom vi har ingång mellan dem. De fungerar som en vacker avskiljningsvägg kan man säga till vår lilla berså som är belägen i ena hörnan av tomten. Inne i bersån har vi plattor och på utsidan gräsmatta. Vi har generellt sett ganska fuktigt, något vi nog behöver fixa till. Häckarna är ca 180 cm höga och 60 cm djupa. Vi funderar på att klippa ner dem ca 50 cm för att få lite mer utsikt från bersån in i trädgården. Vågar vi göra detta, och när är bästa tiden? JAS? Bör man tillföra extra gödning efteråt?

    Stort tack på förhand!

    SvaraRadera
  21. Hej!

    Vi bor i ett nybyggt villakvarter i Linköping. Till våren vill vi plantera en häck som antingen ska vara avenbok eller bok. Vi vet inte riktigt vad skillnaderna är och tycker båda är fina. Sen har vi så klart några saker att tänka på:
    - Häcken får gärna växa upp och bli tät och åtminstone någon meter hög ganska snabbt.
    - Det kan blåsa mycket där vi bor
    - Vi tror att jorden kan anses något fuktig i vårt område.
    Skulle ni vänligen kunna redogöra för skillnaderna mellan bok och avenbok vad det gäller trivsel för häcken, hur snabbt de växer, utseende samt skötsel?
    Tack för trevlig läsning på er sida!

    SvaraRadera
  22. Hej Rebecka,
    den stora skillnaden mellan Bok och Avenbok är att det är två helt olika sorters lövträd. Trots det missvisande svenska namnet Bok, tillhör de helt olika familjer. Bok tillhör familjen Fagus och Avenbok Carpinus.
    Men, båda är vindtåliga, fukttåliga, snabbväxande och behåller sina kopparfärgade vissna löv länge. Båda kan växa upp till 50 cm/år.
    Bladen har helt olika utseende på Bok och Avenbok, så det är ganska enkelt att se skillnad på dem. Boken har jämna kanter och Avenboken tandade.
    Vill man ha en spännande häck kan man välja blodbok med mörkt röda blad och sen blanda in vanlig grön Bok.
    Planteringsschema kan vara 1 st vanlig bok, 4 st blodbok, 1 st vanlig bok, 4 st blodbok etc. Eller tvärtom. Då ser det ut som ett staket, med stolpar :-D

    Den största och viktigaste skillnaden är att Avenbok är en blödare medan Bok inte är det. Det som utmärker ”blödare” är att de bara ska klippas i juni, juli samt september.
    Du kan läsa i inlägget vad som gäller för blödare.
    Andra blödare är t ex stenfrukter (Plommon, Körsbär t ex), Björk, Lönn, Magnolia, Hästkastanj, Tulpanträd etc. Även vildvin, Klätterhortensia och Pipranka m fl. tillhör denna grupp.

    Bok (Fagus sylvatica)
    Avenbok (Carpinus betulus)

    Lycka till, Eira

    SvaraRadera
  23. Hej
    Min man har varit framme med häcksaxen och klippt vår avenbokshäck nu i mars.Vad kan vi göra för att hjälpa den så den kommer må så bra som möjligt?

    Yvonne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Yvonne,
      är den klippt, är det bara att hålla tummarna ;-)
      Det finns inte så mycket att göra åt det.

      Den kommer troligtvis att "blöda" en del och sav som hade gjort bäst nytta i stammarna till lövsprickningen "slösas bort".
      Men häcken klarar sig nog, tänk dock på att i framtiden inte klippa den förrän i juli, augusti, september. Det är ju onödigt att stressa häcken.
      Lycka till, Eira

      Radera
  24. Hej Eira! Skall/ Kan man klippa med en häcksax MELLAN plantorna, för att på så sätt få en föryngring/ tätare häck?
    /Joachim Lopez

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Joachim,
      ja det kan du göra om du vill att häcken ska grena sig mer mellan varje planta.
      Då släpper du in ljus och grenen kommer att skjuta nya fina skott.

      Jag har sett en häck där de tog in sidogrenarna så hårt så att de bara var ca 10 cm långa (från huvudstammen räknat).
      Nu, 2 år senare är den häcken supersnygg.
      Men, klipp inte nu utan vänta tills slutet av juni/början av juli, när alla blad är fullt utvecklade och savstigningen har lugnat sig, annars skadar du den.

      /Eira

      Radera
    2. Perfekt, nu skall jag köra och köpa kogödsel... Tack så mycket!

      Radera
  25. Hej

    Satte en lång (150m) för två år sedan. Ska bli minst 3 m hög. Fick tipset om höga bambustöttar men då det var så många plantor samt att jag tycker det ser lite stelt ut med raka stammar, dyrt och tidskrävande bestämde jag mig för att låta det bero. De har nu tagit sig fint och får en hel del kärlek. Min fråga är nu om i slutändan blir bra och att häcken blir lite mer levande när stammarna inte står i raka led. Första två åren har stammen varit stödd av lina men den tänkte jag ta bort nu. Tacksam för svar. På måndag blir det 14 grader :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      fördelarna med att ha raka stammar på en bokhäck/avenbokhäck väger tungt.
      Om de får växa hur de vill kan de bli rejält krokiga. De får riktigt tjocka stammar med åren (det är ju träd) och det kan bli svårt att klippa häcken då, du riskerar att komma åt en grundstam och skada den svårt. Du får i så fall ha en bra tjocklek på häcken för att inte riskera det.

      Om du vill få dem lite rakare kan du trä bambupinnar på tvären (då går det åt betydligt mindre antal. Om plantorna är ca 1,5 meter kan man göra så. Framför den ena, bakom nästa och så framför igen osv. På så sätt kan du få dem att räta till sig lite mer. De som är riktigt krokiga kanske du kan offra en pinne på och binda upp traditionellt. På så sätt får du en häck som står hyfsat rak, men där stammarna kan bli lite svängda (men inte alls som de blir om de får växa helt fritt).

      3 meter är en rejäl höjd, jag vet, jag har provat det. Men när vi insåg hur infernaliskt svårt det var att klippa den på den höjden, tog vi ner den till 2 meter (vilket är svårklipps även det).

      Lycka till, du kommer säkert att få en superfin häck :-D
      /Eira

      Radera
    2. Hej,

      har en följdfråga i samma ämne. Jag ska snart sätta ca 25 meter häck i zick-zack mönster och räknar ca 7 plantor per meter (30 cm mellan varje planta) och det blir runt 150 plantor. Att sätta 150 bambupinnar kostar nästan lika mycket som plantorna så jag funderar på att sätta armeringsjärn var 5-7 meter och dra ståltråd mellan varje på ett par olika höjder. Sedan binder jag plantorna mot ståltråden. Borde inte det funka för de flesta plantor? De som strular kanske man kan ta nån extra pinne för...

      Vad är din syn på det?

      Tack på förhand!

      Radera
    3. Hej Niclas,
      oj, det var många plantor/meter. Annars brukar man räkna 3-4 plantor/meter. Det blir en tät häck på det, så 7 är eg. bara en onödig kostnad.
      Tänk även på att klippningen kan bli svår i zink-zack mönster.

      Det funkar nog fint med stöttorna, så som du ha tänkt, men du måste ha en grov tråd mellan och den ska vara platsklädd, så att den inte riskerar att skära in i plantorna. Vanlig ståltråd kommer inte att hålla, det blir för vekt. Men det finns tjock grönplastad ståltråd att köpa. Du måste ha bra spänn på tråden med om det ska funka, så slå ner järnen ordentligt.

      När du binder plantan är det sen viktigt att du använder snöre som brister när stammen växer, så att du inte riskerar att den skär in i stammen. Det är nämligen lätt att glömma bort att kolla varenda uppbindning när åren går ;-)

      Lycka till

      Radera
    4. Hej, tack för svar! Kanon att läsa till sig alla bra svar och frågor som finns här!

      Precis som du sa så blev det för tajt med så många plantor per meter. Satte de fortfarande zick-zack men lite längre ifrån varandra. Tanken med att sätta dem så är att få lite bredare häck för bättre insynsskydd samt vindfång.

      Kommer nog slå ner lite kraftigare stolpar istället och dra den plastade tråden mellan stolparna. Sen binda upp med rätt sorts snöre.

      Tack återigen för alla tips och synpunkter!

      Mvh,
      Niclas

      Radera
  26. Hej
    Ska snart sätta Avenbokshäck, och funderar på det här med stöd. Bambu är jätte dyrt, finns det något annat man kan använda? Skulle man kunna såga egna pinnar i vanlig furu? Vad ska man ha för tråd när man binder upp, har läst att en del använder eltejp?

    SvaraRadera
  27. Men när klipper man bort "dubbla" stamgrenar på nyplanterade avenbokshäck? Vill bara ha en genomgående stam och ganska många av våra nya plantor har en konkurrerande stam på samma planta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välj ut vilken som ska vara huvudstam och klipp sedan bort den andra, tätt intill stammen (inga rockhängare alltså).
      Detta gör du i juli-sept. Fast inte om du har planterat den i år. Den behöver ett år att rota sig först.
      Lycka till

      Radera
  28. Hej,
    lycka till med din nya häck. Det är en tålig och vacker häck!
    /Eira

    SvaraRadera
  29. Hej!

    Wow vad passande att jag hittade den här sidan just nu =). Vi har precis lagt igen diken här hos oss och ska snart plantera en häck. Efter mycket googlade och trädgårdstittande har vi bestämt oss för en avenbokshäck. funderar bara på vilken höjd som är bäst att beställa, är 80-100 cm okej? Vi behöver ca 80 meter och det blir ganska dyrt med de högre häckarna. Hittade några som var barrotade istället för kruka - är det bättre? En sista fråga: i ett av våra diken ligger ett rör som leder vatten - kan man plantera över röret? Kan rötterna växa runt? Funderar mycket men tror att det kommer bli jättebra till slut =)!

    Mvh Marie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie,
      Även små Avenbokplantor blir stora, så du kan välja storlek efter plånbok. De växer ganska fort. Man spara några år på att välja stora plantor från början, men det vanligaste är nog att man sätter just 80-100 cm.

      Barrotade som ska planteras på våren ska planteras innan tillväxten kommit igång, så det beror lite på var du bor. Det är i slutskedet av den perioden just nu, och jag tror inte att kan vara svårt att få tag på barrotade just nu. De brukar levereras t o m april månad.
      I så fall får du vänta tills hösten.
      När de levereras ska de i jorden direkt.

      Avenbok har grunda rötter, så om dräneringsröret ligger djupt, borde det inte vara några problem. Men, det finns inga garantier för den sakens skull. En rot kan ju med åren leta sig ner och ha sönder röret.
      Lycka till med din nya häck, Eira

      Radera
    2. Tack för svaret! Den barrotade avenboken är beställd och kommer nästa vecka - vi ska gräva ner den så snart den kommer :)! Vi bor i norra bohuslän och hoppas att den kommer att ta sig även om vi är i senaste laget! Ha en fin dag./ Marie

      Radera
  30. Hej! Tack för internets bästa avenbokskunskap!
    Jag har en 15 m lång häck, säkert 4-5 år gammal. Jag vill ha en hög häck (även om den är svår att klippa ;) MEN, min fråga, stammarna är raka men toppskotten börjar bli riktigt långa och liksom hänga mer, de är säker 2,5m på längsta stället. Kan jag bara låta de hänga eller måste jag på något sätt strama upp dem och i så fall hur?

    Stort tack!!!!

    /Tobias

    SvaraRadera
  31. Hej!
    Vi har får gallkvalster på vår fina 12-åriga avenbokhäck. Ungefär 20% av plantorna är angripna. Löven rullar ihop sig. När löven fälldes i våras samlade jag in alla löv och jag har sprutat häcken med Kumulus (svavel) två gånger vid lövsprickningen. Det har inte hjälpt. Finns det något annat att göra? Kommer häcken att dö?
    Hälsningar Anna Linköping

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna,
      du har gjort helt rätt, men oftast syns inte så mycket resultat första året. Du kommer alltså att behöva göra samma sak igen nästa år.
      Behandla med Kumulus vid knoppsprickningen nästa vår och sen en gång till efter en vecka.
      Du kan även (i jul-sep) beskära in häcken hårt på sidorna för att på så sätt få bort fler. De övervintrar nämligen i knoppfjäll och bark.

      Häcken dör inte av gallkvalsterna, men det ser ju inte så kul ut.
      Stort lycka till, ge inte upp.
      /Eira

      Radera
  32. Hej! Tack för bästa stället på internet när det gäller avenbok! Fantastisk kunskap : ) Jag har en häck på cirka 15 meter, de har vuxit upp ganska rakt så det verkar ok, häcken är cirka 3-4 år. Mitt problem nu är att jag vill ha den hög (och tät). Vad gör jag - ska jag binda upp toppskottet eller vad gör jag med det? Och om jag klipper det, så blir den aldrig högre? Sen en fråga angående att fläta långa skott åt sidan utmed häcken eller klippa? Stort tack!! /Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Erik,
      äsch... Tack för fint beröm ;-)

      - Det bästa är att sätta en hög bambupinne vid varje planta och binda upp häckplantan mot den. Använd snören avsedda för uppbindning så att de brister och trillar av när stammen växer sig tjock (så att de inte skär in i stammen).
      På så sätt får du raka snygga stammar. Den del av toppskottet som är högre än pinnen kommer att växa upp rakt (det är ju eg. ett träd, så det vill ju uppåt).

      - Man toppar inte häcken förrän den nått full höjd (den höjd du vill ha).
      MEN... Om man ångrar sig några år senare går det så klart att låta den bli högre, men då har du ju en förgrening där du tog toppskottet tidigare och då får du inte den raka stammen hela vägen upp. Men så har jag själv det. Vi toppade på 1,8 m och några år senare lät vi den bli 2,5 m. Det syns på vintern, men inte när den har löv.

      - För att få en tät häck, kan du klippa in sidoskotten en del. De kommer att grena sig vid beskärningsstället och på så sätt bli riktigt tät. Flätar du in de långa sidoskotten, får du bara en lång flätad gren. Klipp inte skotten ända in vid stammen dock, utan en bit ut.
      Klipp i juli-sep.

      Lycka till, Eira

      Radera
  33. Hej Eira!

    Vi satte avenbok i höstas, runt 1 oktober. Det var barrrotade plantor och vi satte dem i marken samma dag som vi fick dem.

    Nu i vår har de lite svårt att "slå ut", många av plantorna ser nästintill döda ut och har bara mycket små knoppar. Många grenar är väldigt torra och bryts lätt av om man kommer åt dem. De är 80-100 cm höga. Ca var tredje planta har tagit sig bra även om de är lite sena.

    Kommer de plantor som ännu inte börjat få blad att komma igång eller är det bara att köpa nya? Vi bor i Stockholmstrakten.

    Kan jag boosta dem på något sätt för att hjälpa dem igång? Ska jag gödsla mer och med vad isåfall. Vi satte dem i ny anläggningsjord som inte var gödslad, jag blandade i några säckar naturgödsel i jorden i höstas. I vår har jag åter gödslat med lite naturgödsel som jag blandad i översta jordlagret, der har nog även fått lite blå korn när jag gödslat gräsmattan. Jag har försökt att vattna regelbundet.

    Gissar att de behöver mer näring? Kan jag göra små hål med t.ex. en rotvattnare och strö ner konstgödsel?

    Mvh
    Mats

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      det låter som att du har gjort helt rätt och den gödning du har gett i vår ska vara tillräcklig just nu och du har passat med vatten regelbundet.

      Eftersom de planterades i höstas, kan det vara så att de just nu jobbar fullt med att utveckla rötter så därav den sena lövsprickningen. Inget konstigt.
      Jag brukar råda att man ska ge allting tills midsommar, har det inte kommit igång då, är det oftast kört. Ibland är växter sena och jag har själv slängt mycket på komposten, som jag trott varit dött, för att sedan se dem börja leva och skjuta skott några veckor senare (i komposten).

      Men, det låter lite oroväckande om grenar är torra och bryts av lätt, det tyder på att den delen av grenen är död.
      Du kan testa de plantorna genom att med tummens nagel skrapa på huvudstammen. Du skrapar loss lite bark. Är det grönt därunder, lever plantan. Är det inte grönt, finns det risk för att den är död.

      Många häckleverantörer har växtgaranti. Kolla med din leverantör om det är så, för då kan du ev. få nya plantor som ersätter de som har dött.

      Lycka till,
      Eira

      Radera
  34. Hej,

    när vi flyttade till nybyggt för fyra år sedan fanns början till en avenbokshäck planterad. Nu börjar äntligen alla plantor närma sig den höjd vi tänker oss (150-170 cm). På många håll var dock byggherren lite snål med plantorna, så mellan vissa plantor är det snarare 60 än 30 cm och häcken är lite gles.

    Har tänkt köpa några plantor och sätta där det är glest, men har några frågor:
    Är det en bra idé alls?
    När på året är det bäst?
    Ska de nya plantorna vara rätt vuxna (>100 cm)?
    Riskerar vi att förstöra andra plantors rötter?
    Ska vi vara rädda att sätta för många eller för få?
    Finns något annat vi borde tänka på?

    Stort tack för all hjälp.

    Per

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Per,
      det beror lite på hur de befintliga plantorna ser ut. Om plantorna närmast den tomma ytan (där det saknas en planta) har bra med sidogrenar, skulle jag börja med att klippa in sidogrenarna på de plantor som står på vardera sida om "hålet".
      Klipp in så att det finns något bladpar kvar på grenen (lämna ca 10-15 cm gren, beroende på var bladen sitter). Detta kommer att göra att grenarna delar sig mycket.
      Nästa sommar toppar du sedan de nya grenarna som bildats.
      På så sätt får du massor av nya grenan mellan plantorna och de kan snabbt täcka upp hålen.

      Detta är det enklaste och billigaste sättet, och du riskerar inte att gräva av rötter som du gör när du planterar in nya plantor.
      Klipp i juli månad, så hinner de grena sig fint redan i år.

      I annat fall kan du så klart plantera in nya plantor (lika höga som de befintliga så att de får ljus) till hösten.
      Då måste du gräva försiktigt, helst med en grep så att du inte skär av några rötter utan endast flyttar på dem.

      Bäst är höstplantering eller tidig vårplantering. Så avvakta tills hösten om du ska plantera in nytt.

      Lycka till, Eira

      Radera
    2. Stort tack för hjälpen. Jag klipper in efter midsommar och ser hur det utvecklar sig.

      Radera
  35. Hej!
    Oj vad jag letat efter bra råd angående vår Avenbokshäck, som är nyplanterade och vad jag befarar död.
    Plantorna (som var barrotade) kom ett par dagar för tidigt när jag var bortrest och min fru ställde dom i en jordhög, dock täckte hon inte över rötterna så noga.
    Dagen där på kom jag hem och satte ner dom ordentligt i jordhögen.
    När jag sen började plantera la jag plantorna på marken, rötterna hade fortfarande en del jord på sig. Sen planterade jag dom en och en, men dom låg ju där i luften under tiden jag planterade dom. Och vad jag läst mig till i efterhand, så ska dom bara vara i luften max ett par minuter?!
    Nu har det gått drygt 3 veckor och inget har hänt! Det som var små knoppar på vissa av plantorna torkade liksom ut och blev bruna. Jag ser små knoppar på några av plantorna men vet inte om dom fanns där från början eller inte. Nu står jag helt handfallen med 100st plantor som jag inte vet är döda eller inte!
    Jag har vattnat ordentligt ca 1 gång per vecka, lite mer under första veckan.
    Jorden som dom står i är fin, jag lade till lite ny planteringsjord samt lite kogödsel.
    Plantorna står i ett 70 cm brett dike och har ca 40cm till gräsmattan.
    Vad gör jag nu?!?!?

    Tacksam för svar!
    Vänligen
    //Tobias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      du kan bara vänta och se... Förhoppningsvis har rötterna inte torkat ut helt utan börjar nu suga åt sig vatten. Och förhoppningsvis när rötterna börjat utveckla sig, finns kraft till en ny knoppbildning.
      Men som sagt, svårt att säga... Du får ge det en tid till för att se.
      Om du försiktigt skrapar på huvudstammen med nageln (skrapar av lite bark) är det grönt under? Om så, är det tecken på att de lever.
      Jag håller tummarna och kniper med tårna med!

      /Eira

      Radera
    2. Hej Eira,
      Tack för ditt svar!
      Jag har skrapat lite försiktigt på stammen på ett par av plantorna och dom är faktiskt gröna under barken.
      Så det är väl som du säger bara att vänta och se... Men hur länge tycker du att jag ska vänta innan jag tar beslutet att köpa nya plantor och göra om hela proceduren (fast på rätt sätt den här gången)?!?! Vad är en bra riktlinje tycker du?!
      Vänligen
      //Tobias

      Radera
    3. Hej Tobias,
      jag hade gett dem denna sommaren.

      Det tar mycket kraft för plantorna nu att bilda nya knoppar igen (samtidigt som de ju rotar sig), så jag hade absolut inte gett upp ännu. De kommer säkert att klara det och under sommaren får du säkert "liv" i dem igen.
      Och det är ju en stor kostnad och en stor arbetsinsats att göra om det hela, så det är värt att vänta.

      Så fortsätt att vattna när det är torrt, och håll koll på dem.

      /Eira

      Radera
    4. Hej igen!
      Det har gått 4 veckor nu och 7st plantor har tagit sig. Ett par är döda och dom andra jag skrapat på är gröna i stammen. Det är mycket möjligt att några till tar sig?!?!? Men det ser ju inte så jätte hoppfullt ut.
      Så, till min fråga... Om jag ska planera ny häck, krukodlat barrotad?? (jag är inte rädd för att ta barrotad, nu vet jag hur man gör) =))
      Jag tänker närmast på att jag vill ha upp den ganska fort då den är mot en gata.
      Och vart tycker du att jag ska beställa dom ifrån?!?!

      Vänligen
      //Tobias

      Radera
    5. Hej Tobias,
      tråkigt om de inte klarat sig :-(
      Om du vill plantera nu är det krukodlat som gäller. De är oftast dyrare än barrotade.

      Barrotade levereras bara för tidig vårplantering eller sen höstplantering, då de är "avlövade" (dvs. bladen bruna), så de kan du inte köpa nu på sommaren.
      Beroende på var man bor i landet, kan det ibland vara så att marken redan är hård/fryst när de barrotade kan levereras på hösten och då är det bara till att vänta med att beställa till våren i stället.

      Jag tycker att det är bäst att beställa genom sin lokala handelsträdgård, som i många fall har växtgarantier. Då är det lättare att få plantor utbytta. Det går att hitta billigare på nätet, t ex från Tyskland, men då gäller det att kolla upp vilka villkor de har.

      Lycka till, Eira

      Radera
  36. Toppensida!

    Vi har precis gjort en hög stödmur med fyllnadsjord på vår sida muren. Istället för staket vill vi ha en 1,2-1,5m hög häck.

    Vi funderar på thujahäck eller avenbokshäck.

    Målet:
    Gärna lite underhåll
    Plantering nära muren. Hur nära är lämpligt?
    Hård beskärning så den inte breder ut sig och blir onödigt tjock
    Insynsskydd och vägg som stoppar våra barn att trilla över muren
    Vintergrön är trevligt men avenbokshäcken ser trevlig ut även på vintern?

    Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      jag hade nog valt Thujahäck, när jag läser ditt inlägg.
      Den är städsegrön, blir supertät och snygg.

      Avenboken växer snabbt, och behöver klippas två gånger/år för att den inte ska breda ut sig så mycket. Thujan är lite enklare att hålla efter.
      Avenboken behåller löven under hela vintern, men de är vissna och bruna.
      Thujan är grön hela året.

      Avstånd beror helt på hur det ser ut på platsen, så det är lite svårt att kommentera. Är det en granne på andra sidan muren som ska klippa häcken från den sidan, eller ska du sköta den själv?
      Om du ska kunna gå bakom häcken, för att beskära den på andra sidan, behöver du sätta den MINST 1 meter från muren.
      Räkna med att om du låter häcken bli 30-40 cm bred räknat från huvudstammen, får du 60-70 cm yta att röra dig på bakom den.
      Det kan vara lite tajt med en häcksax i handen.

      Så det hela beror ju lite på förutsättningarna. Men utifrån skötseln på häckens "baksida" kan du räkna ut avståndet som du behöver ha till muren.

      Lycka till, Eira

      Radera
    2. Tack för svaret! Gillar utseendet på thujahäck. Jag kommer klippa häcken från grannens tomt så den får gärna nu ut till tomtgränsen. Murstenen är 25cm djup så plantorna kan sättas typ 30cm ifrån innerkant på stenen. Så tänker jag iallafall :)

      Trevlig helg!

      Radera
  37. Hej jag undr5ar om man ska klippa avenbok för att bli tätare på våren och eller enbart under JAS. Har hört olika och har därför googlat runt och hittat till er fina sida:) Men när jag läser är det lite olika svar?

    10 december 2015:"Den största och viktigaste skillnaden är att Avenbok är en blödare medan Bok inte är det. Det som utmärker ”blödare” är att de bara ska klippas i juni, juli samt september."

    Men den 18 September 2014: "Sen nästa höst (2015), eller ännu hellre, nästa försommar (2016) kan du klippa in alla sidogrenarna, så att de kan börja grena sig och bli täta."

    Så jag blir så osäker på vad jag ska göra?

    Sedan undrar jag om man ska klippa eller fläta (har hört både och där också) , jag ser att ni föreslår att man inte ska fläta utan klippa - vad är anledningen?

    Tusen tack på förhand och hoppas på svar eftersom vår häck måst bli tät då den ska skydda insyn mot ett radhusområde

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      klipp bara i juli, aug, sep.
      Det gamla svaret du hittat från 2014, är en felskrivning. Det ska stå sommar.

      Jag förespråkar att klippa in sidogrenarna och inte att fläta in, på en ny häck. Jag har testat båda själv, och flätar du in riskerar du att få en lång, tanig inflätad gren som inte får ljus och därför inte så mycket blad.

      Klipper du den däremot, grenar den sig och du får en mycket tätare häck.
      Då kommer ljus till sidorna mellan de nya plantorna och plantan kan utveckla många fina sidogrenar.
      Detta gäller mest på nya häckar.
      En gammal tät häck behöver ytterst sällan klippas mellan plantorna. Är den gamla häcken däremot gles och behöver en föryngring, kan man klippa in sidogrenarna för att på så sätt få den att skjuta nya skott och grena sig mellan plantorna. Fast det är sällan som det behövs på en väl utvecklad Avenbokshäck.

      Lycka till, Eira

      Radera
  38. Hej! Vi har täckbark under avenbokar och tänker gödsla häcken med naturgödsel som vi har hemma. Kan vi lägga över naturgödseln på täckbarken eller måste naturgödseln läggas under täckbarken för att naturgödslet ska nå plantorna?
    Tack på förhand.
    Hälsningar Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      regnet kommer att göra så att naturgödslet når ner i jorden.

      Tänk dock på att inte höja marknivån runt stammarna, då riskerar du att ringbarka dem. Samma sak gäller för träd.
      Om man lägger på mer jord, täckbark eller t o m sten runt stammarna, hamnar bark som ska vara ovanför ytan, under. Det resulterar i att ständig fukt mot barken med tiden gör att barken ruttnar. Och ruttnar barken kan saven inte stiga. Jag har sett det hända flertalet gånger.
      Så var försiktig så att du inte öser på för tjockt lager.

      Lycka till, Eira

      Radera
    2. Tack för svaret!
      Vi har väl några cm täckbark över på jorden. Hur hög nivå av täckbark kan vi ha på jorden utan att det påverkar avenboken? Vi läste nånstans att man ska ha 4-10 cm täckbark för att hindra ogräset att få fäste...??

      Hälsningar Jenny

      Radera
    3. Hej,
      ja så högt kan ni inte höja jorden runt Avenbokplantorna ;-)

      Det är bara de första åren, när plantorna är små, som man behöver rensa ogräs. När häcken blivit stor, skuggar hela häcken och ogräset får ingen chans.

      Om man inte vill rensa ogräset, är det bäst att lägga på en markduk över jorden och sen ett tunt lager täckbark.

      Radera
  39. Hej och tack för en superbra sida.
    Jag har också några frågor som jag kanske kan få hjälp med:
    1. Jag satte ner barrotade bokplantor i november och de var då mellan 130-160 cm höga. De har nu fått blad och växer och ser välmående ut. Kan jag klippa grenarna redan denna säsong eller ska jag vänta med det till nästa år?

    2. Jag har stadgat upp samtliga plantor med bambukäppar och fäst plantorna med eltejp och inte ett snöre. Fick detta tips av en granne som gör så och som säger att tejpen expanderar och skadar inte stammen. Vad tror ni om detta?

    3. Plantorna står i planteringsjord - ska jag gödsla denna säsong eller ska jag vänta med det till nästa år?

    Tack så mycket för hjälpen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,

      1. Klipp inte i år, vänta tills nästa år. Det är bara bra att låta plantorna fokusera på att bilda rötter första året, istället för att läka sår.

      2. Eltejp borde ju i praktiken fungera. Har inte testat själv.

      3. Du kan gödsla i år, det mår plantorna bra av. Gödsla nu och sen under tidig höst kan du ge dem höstgödsel så att de avmojnar fint.


      /Eira

      Radera
  40. Hej och tack så mycket för svar!
    Vad rekommenderar ni för typ av gödsel så här års?
    Mvh,
    Fredric

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      ett NPK-gödsel funkar fint nu fram tills midsommar.
      Det finns flera sorter på marknaden som är naturliga och inte syntetiskt framställda. Hög halt av kväve (N) främjar bladtillväxten.

      /Eira

      Radera
  41. Hej igen
    Som jag besjrev tidigare här i trpden så satte jag barrotade bokplantor i november och samtliga förutom ett par plantor har utvecklats fint. Sen finns det ett par som hittills inte visat mycket livstecken - endast några "skott" (heter det så?) med blad allra längst ner på stammen. Kolla bilden här :
    https://goo.gl/photos/Zwd4DTCDBcKBHz2U6

    Tror ni att det kommer att komma blad högre upp på plantan också?
    Tack!
    /Fredric

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      ja, de ser ju lite taniga ut ;-)

      Om du försiktigt skrapar på huvudstammen med nageln, högre upp (skrapar av lite bark) är det grönt under? Om så, är det tecken på att de lever även där.
      Och då löser det sig säkert.

      Om de däremot inte har grönt under barken och är torra och det går att bryta av grenar på stammen, utan att det är segt, har plantan dött däruppe.

      För er läsare, så är det alltså BOK (Fagus Sylvatica) som Fredric har planterat (inte Avenbok, Carpinus betulus) ;-)

      Radera
  42. Om man ev fått skade djur vad ska man göra då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      det beror på vilka skadedjur du har fått på din Avenbok.
      /Eira

      Radera
  43. Hur ofta ska man vattna en nyplanterad barrotad avenbok. Fick tips om 2 ggr per vecka. Grannen fick höra var 14:e dag. Vad är lämpligt första säsongen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      det beror ju helt på hur mycket det regnar och länge din jord håller fukt.

      Nyplanterade plantor dör om de inte får vatten, då kan de inte bilda nya rötter.
      Men om det är alltför dyngblött, kan de inte heller bilda rötter, då kvävs de.

      Viktigt är att man inte vattnar varje dag, eller låter en droppbevattningsslang ligga och droppa varje dag, utan man vattnar ordentligt en-två gånger i veckan.
      Gräv lite försiktig bredvid en planta och kolla fuktigheten i jorden.
      När du vattnat, ska det vara blött ca 30 cm ner i jorden. Sen ska det torka upp några dagar innan du vattnar igen.
      30 liter vatten/kvm sjunker ner ca 30 cm.
      Så vid t ex 10 mm regn (10 liter/kvm) blir det blött 10 cm ner i jorden, vilket INTE räcker...

      Lycka till, Eira

      Radera
  44. Hej!
    Vi satte en avenbokhäck i höstas förra året som var 50-80 cm höga.
    En hel del av dessa ser döda ut de översta 5-10cm, då de inte har några blad och inte är gröna under. Annars är de jättefina med blad undertill.
    I och med detta är huvudstammen, är det kört för dessa plantor?

    Tack på förhand,
    MVH Jonas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jonas,
      om toppen är död, kan du klippa ner huvudstammen till den översta grenen på plantan med blad på och liv i, och sen leda upp den grenen till att bli ett nytt toppskott. Tvinga den uppåt genom att surra fast den på bambupinnen. Det kommer inte att synas när plantan blivit större.
      Lycka till, Eira

      Radera
  45. Hej, vi har en bokhäck som stått i 5 år, men nu börjar plantorna dö? Vissa av dem är fortfarande väldigt små och klena, men vissa av de plantor som dör är nästan 2 meter höga. Jag klippte häcken idag och kunde konstatera att de sprider sig, hittade en planta som hade orangea prickar på stammen. De andra som dött kan jag inte se något på mer än på något ställe lite svarta djur som sitter högt upp som i en liten klase.
    Bladen grånar och sedan blir de bruna och dör, även stammen är död, när jag beskurit dem idag är de helt bruna ända in i kärnan.
    Den fick gödning i våras och sedan vattnade vi under de varma veckorna. Nu har det regnat enormt mycket de senaste veckorna så de är i alla fall inte uttorkade.
    Går det att rädda resteradnde plantor? Väldigt tacksam för svar. Mvh Kristina Hartvig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      usch vad tråkigt att höra. Det är alltid svårt att säga vad det är som göra att plantorna dör, utan att vara på plats och se dem. Dålig jord, svamp, för lite vatten, för mycket vatten, näringsbrist...

      Men, orange prickar på stammen låter lite som Rödvårtsjuka.
      Det är en svamp som angriper försvagade träd. Den kan t ex ta sig in genom sår, t ex snittytor. Men den räknas som en sekundär skada, då den angriper redan skadat träd.
      Du kan läsa om det här:
      http://www.vaxteko.nu/html/sll/slu/faktablad_tradgard/FVT062/FVT062.HTM

      Att bladen blir silvriga tyder ev på att plantorna angripits av en svamp/sjukdom som kallas purpurskinn/silverglans.
      Det är en primär skada och ett allvarligt angrepp, svampen är en sårparasit som har tagit sig in genom snittytor eller avbrutna grenar. T ex om man beskurit när det varit väldigt fuktigt och blött, för tidigt eller för sent på året (detta kan vara för ett par år sedan).
      Den sprider sig in i trädet och växer vidare där. När bladen väl blir silvriga har svampen etablerat sig länge i plantan.
      Kan snabbt sprida sig mellan plantorna, även via rötterna.
      En allvarlig skada alltså.

      Du behöver kolla upp vad det är den drabbats av. Är det purpurskinn måste alla drabbade plantor grävas upp med rötterna och brännas. Annars finns stor risk att de andra plantorna (och även andra träd i trädgården) drabbas.

      Mitt råd är att kontakta en arborist och låta dem kika på dina plantor.

      Stort lycka till, Eira

      Radera
  46. Hej Catis.
    I höstas kom en lastbil med 730 barrotade avenboksplantor till oss. Dessa har på våren tagit tid på sig att slå ut/rota sig. Vissa har bara blad nertill. Kan man tro toppen dött eller kan de ta till augusti att slå ut? Vi har reservplantor kvar och börjar bli sugen på att ersätta de som ser ut att ta sig dåligt. Vad tror du? De har växt vilt i någon skog och ser väldigt ovårdade ut. De som har frodiga mörka blad har jag redan frissat lite i sidogrenarna. Hoppas ok även om man ska vänta någon säsong? Vad kan hända? I höst har de ju stått ett år och borde väl klara vintern trots lite beskäring i juli? Hönsgödsel och ogräsrensning har vi gett den två ggr nu.

    SvaraRadera
  47. Hej,
    första växtsäsongen brukar det inte hända så mycket. Plantorna kämpar med att bilda rötter och har ibland inte kraft att skjuta blad över hela plantan. Jag hade haft lite is i magen och låtit de stå kvar. Våra dem ömt, klipp helst inte i år, då måste de lägga kraft på BÅDE att bilda rötter, läka sårskador OCH behålla sina få löv.

    Dina plantor som du har över kan du sköta om de med. Och om några plantor i din häck inte ser bra ut nästa år, kan du ju enkelt byta ut dem.

    Lycka till, Eira

    SvaraRadera
  48. Hejsan!

    Vi har en avenbokhäck, eller egentligen två eftersom vi har ingång mellan dem. De fungerar som en vacker avskiljningsvägg kan man säga till vår lilla berså som är belägen i ena hörnan av tomten. Inne i bersån har vi plattor och på utsidan gräsmatta. Vi har generellt sett ganska fuktigt, något vi nog behöver fixa till. Häckarna är ca 180 cm höga och 60 cm djupa. Vi funderar på att klippa ner dem ca 50 cm för att få lite mer utsikt från bersån in i trädgården. Vågar vi göra detta, och när är bästa tiden? JAS? Bör man tillföra extra gödning efteråt?

    Går det bra att klippa ner med en häcksax?

    Stort tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Patrik,
      sent svar (jag har haft semester) :-D
      Du kan klippa ner häcken nu under JAS, det är den bästa tiden. Klipp gärna när det är torrt väder.
      Men, jag hade nog inte tagit ner den ända till 50 cm (det är väldigt lågt), utan i år först testat med 100-120 cm. Om ni tycker att det blir för högt är det lätt att ta ner den ytterligare nästa år. Klipper ni däremot ner den ordentligt och sen ångrar er, får ni ju inte tillbaks den raka fina genomgående stammen igen.

      Lycka till, Eira

      Radera
  49. Hej jag har en barrotad avenbok häck som vi planterade i april-maj och nu är det några som inte verkar få blad ca 15 st av 150 plantor när ska vi ta bort dessa?
    sen tänkte jag ersätta dessa med andra som vi planterade (jag köpte ju för många) så när kan man flytta dessa till den riktiga häck platsen
    MVH
    Ricky

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ricky,
      sent svar (jag har haft semester) :-D
      Jag hade väntat att byta ut plantorna till våren, helt enkelt för att se om de som nu inte fått några blad, överlevt. Det är faktiskt inte alls omöjligt att de skjuter blad och skott nästa år.
      I annat fall kan du byta ut plantorna redan nu (men ha koll på att de får vatten om det är väldigt torrt väder.
      Annars är absolut bästa tiden att flytta dem när de är avmognade, dvs. alla bladen blivit bruna. Men på vissa platser har redan tjälen kommit då, så det beror lite på var i landet du bor.
      Hoppas att detta var till lite hjälp :-D
      /Eira

      Radera
  50. Hej!

    Kul att äntligen hitta bra råd om avenbokshäckar - de är svåra att finna på internet tycker jag!

    Vi har 25 m av en drygt två år gammal avenbokshäck (planterade plantor maj 2014, då 50-60 cm höga) som nu nåt 1,80 på sina håll, tät och fin, men på vissa håll gles eller t.o.m. Särskilt på en sträcka om 2,5 m där 6 plantor är glesa, döda eller torra. 2 plantor bytte vi här redan förra året, men de har inte heller tagit sig. Lokal vätskebrist eller bara dåliga plantor - det vet vi inte.

    Fråga 1. Vi funderar nu på att byta de 6 plantorna mot 3-4 nya, stora plantor á 1,5 m vilket jag sett går att köpa. Har du erfarenhet av det? När ska man i så fall gräva upp och plantera på nytt? Hur tycker du man ska förbereda jorden? Byta jord helt, blanda med gödsel?

    Fråga 2. Häcken beskars försiktigt redan förra sommaren och lite hårdare nu i år, och är som sagt i sin helhet tät (utom en del partier nedtill som är helt tomma, tyvärr). Där funderar vi på att sätta ormbunkar eller något för att få totalt insynsskydd. Är det dumt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      det tar några år till innan din häck kommer att vara helt tät. Det är helt normalt att den är gles nu när den endast är 2 år gammal.

      Fråga 1: Det går fint att köpa stora plantor, har bra erfarenhet av det. Du kan välja antingen höstplantering med barrotade plantor, de levereras sent på hösten när de är avmognade. Eller väljer du vårplantering (du beställer plantorna för leverans på våren istället). Båda sätten funkar fint.
      När du gräver bort de döda plantorna, så kolla lite på hur jorden ser ut där. Är det väldigt blött? Är det bara lerjord, eller väldigt sandigt och torrt? Om plantor hela tiden dör på samma ställe låter det ju som att det är något problem just där. Växer det ett stor träd precis intill? Det kan finnas många orsaker som gör att de inte vill växa just på den platsen, så försök titta efter och se vad som är annorlunda just där, jämfört med den övriga växtplatsen.

      Fråga 2: Det är helt normalt att häcken är gles nu. Den kommer att grena sig fint med åren, om du klipper även sidogrenarna. Om du ändå tycker att det blir glest med åren (eller vill ha skydd redan nu) så kan du plantera Ormbunkar, Alunrot eller liknande.

      Lycka till, Eira

      Radera
  51. Hej Cattis och Eira.
    Vi satte förra året i juli 175 cm höga plantor som kom i kruka. De knoppade och slog ut fint i våras. De har fått hönsgödsel både vår och i juli. De har fått vatten rikligt en gång per vecka. I början juli klippte jag sido grenarna för att få den tätare. Den har nått sin höjd på 210 cm så även toppskotten är klippta på större delen av plantorna. Nu till saken....bladen börja ljusna i grönskalan. Två av 150 plantor är mer ljusgrön-gula. Några av plantorna har lite torra blad i kanterna. Varför? För lite näring, solskador, beskärningen eller dags att vattna på ännu mer rejält? Tar mig över en timma att vattna dessa 150 plantor så det känns som att de får tillräckligt? De har då inte klagat förr. I övrigt ser bladen fina ut. Inga angrepp vad jag kan se. Inga ihoprullade blad eller vita fläckar mm. I ren panik gav jag lite gödsel till sista dagarna i juli. Om näringsbrist får de tillbaka mörkare färgen på bladen tro eller ser de ut så här resten av sommaren? Tacksam för råd.

    PS våra andra plantor vi köpte barrotade I oktober är mörkgröna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Caroline,
      jag har haft semester, därav lite sent svar :-D
      Häcken är fortfarande ung och lägger mycket krut på det du inte ser, nämligen att bilda rötter. Så jag tror inte att du ska oroa dig över att 2 plantor börjar gå in i "höst-mode" redan, så kan det vara när de är så "unga".
      Du verkar sköta om din häck ypperligt tycker jag :-D

      Lycka till, Eira

      Radera
    2. Tack Eira. Ja jag kanske inte ska oroa mig så mkt :)

      Radera
  52. Hej!
    Vi ska beskära vår avenbokshäck på sidorna, inte toppen, och har läst att man endast ska klippa vid torrt väder för att saven ska kunna läkas och för att undvika svampsjukdomar. Hur ska vi tänka, kan man beskära dagen innan/dagen efter regn eller behöver det vara torrt i flera dagar? Om det väntas regn dagen efter kan vi ändå beskära häcken eller bör vi vänta?
    Vår häck är inne på andra året och det är första gången vi ska beskära dem på sidorna. Ska vi beskära dem hårt eller vad rekommenderar ni? Beskära dem pyramidformat och lämna lite mer kvar längst ner??
    Tack på förhand!
    Hälsningar Jenny i Örebro

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jenny,
      själv klipper jag en fin dag i juli och sen en extra putsning när det är torrt väder i slutet av september.
      Man behöver inte klippa mitt i en fuktig regnperiod, utan välj när du ser på väderprognosen att det ska vara torrt i några dagar. Det är ingen katastrof om det kommer lite regn.
      Beskär fram och baksidan av häcken lite pyramidformat, dvs bredare nedtill och lite avsmalnande upptill, då får häcken bra solexponering. Mellan plantorna kan du klippa av lika mycket på grenarna både uppe och nere.
      Där du klipper, kommer grenen att grena sig. Så vill du ha den riktigt tät, kan du klippa in ganska hårt. Inte ända in till stammen dock, det måste vara några bladpar kvar. Sätt gärna snittet direkt efter ett bladpar.

      Lycka till, Eira

      Radera
  53. Hej

    Vi planterade ca 180 plantera förra hösten och tyvärr var vi nog lite snåla med vatten när det var torrt i våras/början av sommaren. Ca 30 plantor är helt döda och hos övriga är översta tredjedelen döda. Jag antar att jag ska klippa bort de döda delarna? Vi ska plantera nya plantor där det behövs nu i höst eller ska vi vänta tills våren? Bor i NV Skåne.
    Mvh,
    Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anders,
      de döda delarna kan du klippa ner till frisk ved. Ta sen det översta sidoskottet och tvinga upp det mot en bambupinne, så att det blir en ny topp.

      Du kan välja höstplantering om du vill, då kan du beställa barrotade. De levereras när plantorna är avmognade. Fördelen är att du slipper vattna dem när du planterar på senhösten. Det tar naturen hand om. Här i NV Skåne funkar höstplantering utmärkt.
      Glöm inte att vattna på våren om det blir en torr vår. (Och gödsla när de börjat växa).

      Du kan välja vårplantering med, men passa dem noga med vatten.

      Lycka till, Eira

      Radera
  54. Hej!
    Vi har en avenbokhäck i vår brf-förening som nog inte blivit så väl omhändertagen. Nu efter 5 år så är vissa plantor 2 m och andra inte högre än 1 m. De sattes nog för tätt, 25-30 cm mellan varje? Hur ofta vattnar man en etablerad häck? Och hur mycket?
    Mvh Sofie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sofie,
      plantorna har satts helt rätt. 3-4 plantor/m brukarna ha.
      Viktigt är att de får näring, ni kan med fördel ge dem lite höstgödsel nu (t ex Algomin har bra höstgödsel). Sen till våren när de har börjat växa igen, ger ni dem trädgårdsgödsel, alltså NPK.
      En etablerad häck behöver man inte vattna, den klarar sig på det som naturen ger, men om det är en väldigt torr vår/sommar kan man hjälpa dem genom att vattna dem då och då. Hur mycket vatten beror ju på hur torrt det är i jorden, men om det är riktigt torrt kan man vattna så att de blir fuktigt 30 cm ner i jorden.
      Lycka till, Eira

      Radera
  55. Mitt sista inlägg försvann?
    En lång historia kort😉. Jag har en avenbok på ca 20 meter.satte den för ca 4 år sedan. Fin men på vissa ställen så växer den otroligt dåligt, där finns det björkar och ett lönnträd dock. Hur gör jag för att den delen ska kunna växa ikapp? Sen i ena ändan ca 2 meter har jag fått satt om plantor 3 gånger, alla dog. Jag provade med att gräva ut ca 1 meters djup, fick ny jord och satte igen. Nu är dom inte döda men växer otroligt dåligt. På insidan( min sida då) har jag ett rabarber land. Är det som döda häcken?
    Tack för att du finns😀.
    Mvh Jörgen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jörgen,
      Fråga 1: På den delen där det växer Björkar och Lönnar intill, tror jag att du har svaret. Björkar dricker enorma mängder vatten och de stjäl helt enkelt både vatten och näring från dina häckplantor. Det är väldigt svårt att få någonting alls att trivas nära Björkar :-(
      Fråga 2. Hmmm, det här är klurigare och ganska svårt att säga vad det är som gör att de inte växer så bra här. Rabarbern utgör inget hot. Jag har själv ett stort rabarberstånd intill min Avenbokhäck.
      Det var bra att du fixade ny jord, och att de nu lever efter jordbytet gör ju att man kan misstänka att det är något i jorden just där, som påverkar.
      Mitt tips är att du kontaktar ett företag som har arborister. De kan göra en analys av jorden till dig och få fram vad som orsakar problemet.
      Stort lycka till, Eira

      Radera
  56. Hej,

    Varmt tack för en fantastisk blogg och för att ni, så generöst, delar med er av er goda kunskap och erfarenheter!

    Jag (vi) har en gammal, och mycket fin, avenbokhäck som omgärdar hela framsidan av vår hörntomt, ca 80 m. Vi älskar vår häck men i takt med att vi blir lite äldre så blir den mer och mer besvärlig att sköta. Jag skulle vilja klippa ned den till en mer lätthanterlig, eller mindre svårhanterlig, höjd. Säg 180 cm (från nuvarande ca 230 hög och 180 bred). Har nyss höstklippt den och tog rätt hårt. Knappt några löv kvar. Noterar då att stammen är ca 180 cm och sen börjar grenverket (många små grenar som fortsätter uppåt och åt sidorna) som ger häcken både bredd och höjd. Kan jag klippa under grenverket? Då kommer den väl bli helt kal? Det blir ju bara en stam kvar, i princip, eller är jag helt snett på det? Vill ju inte förstöra vår gamla fina häck.

    Varmt tack på förhand!

    Vänligen

    Avenbok

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      om jag förstår dig rätt, har häckplantorna en rak genomgående stam (med sidogrenar längs stammen), och på 1,8 m höjd, grenar sig huvudstammen i många grenar?
      Om det är så, är det på just 1,8 meters höjd som huvudstammen vid ett tidigare tillfälle varit toppad på.
      När huvudstammen toppas (när häcken nått den höjd man vill ha), kapar man ju av huvudstammen på den höjden. Sen skjuter den en massa nya skott vid det kapade stället och det är de skotten som nu har vuxit högt och brett.

      Du kan välja att kapa huvudstammen strax under stället där den grenar sig.

      Ja, det kommer att bli en avhuggen topp, som ser trist ut i höst och vinter... Men till våren kommer den att skjuta massor av fina skott som döljer det kapade stället.
      Vill du att häcken ska vara 1,8 m hög, så kapa den på 1,7 m nu. Så att de nya skotten sen kan växa upp de sista 10 cm. Nästa gång den ska klippas, klipper du alltså den på 1,8 m och behöver bara då klippa de nya skotten och alltså inte huvudstammen.

      Lycka till, Eira

      Radera
  57. Hejsan! Först och främst tack för en fantastiskt trevlig och lärorik blogg :)

    Har lite frågor till er angående vår nyplanterade avenbokshäck (Krukodlade)

    1. Vissa av grenarna var brustna vid plantering, vad göra? Kapa dem med en sekatör?

    2. Gällande beskärning vid etablering. Vart klipper man av grenen? Långt inne vid stammen? Långt ut på grenen? Mitten? Kan jag börja kapa redan nu eller skall jag vänta till nästa JAS period?

    3. Skall man spänna upp en lina mellan bambupinnarna för att stabilisera hela häcken eller räcker det med bambupinnarna? Tänker vi kraftig blåst och liknande.

    4. Hur lång tid tar det för plantorna att etablera sina rötter? Tänker på den kommande vintern med kyla och blåst. Kan man känna sig trygg inför vintern när man planterat nu eller är det något man behöver tänka på? Lägga något skydd för frost? Isåfall vad för skydd?

    5. Vad är lämplig att fästa plantorna med i bambupinnen? Vi fick med en apparat som man häftade fast ett band runt stam och bambupinne. Dock håller dem inte så värst bra då jag fått fästa om många plantor.

    Tacksam för Svar =)

    Tack på förhand! / Alexander

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Alexander.
      Kul att du gillar vår blogg :-D
      Här kommer lite svar på dina frågor:

      1. Om en gren har kapats av/slitits av, kan du göra en snyggare snittyta med sekatören, men det ska i så fall göras nu. Beskärning görs endast i JAS.

      2. Beskär inte vid planteringen. Det blir lite för mycket för växten att hantera. Både att bilda nya rötter och samtidigt läka nya sår. Låt dina plantor vara i minst 1 år innan du beskär för första gången.

      3. Du kan göra vilket som. Själv band jag fast varje planta vid en egen pinne. Du ska använda bindtråd som "brister" vid belastning. Detta eftersom man alltid glömmer att ta bort snörena efterhand som stammen växer.

      Jag trädde dessutom en bambupinne vågrätt mellan alla pinnarna. Dvs. framför ena plantan-bakom nästa-och framför igen. Som ett liggande staket. Det blev väldigt stabilt.

      4. Plantorna är så smått på väg in i sin viloperiod nu. Löven är fortfarande gröna, och så länge det är soligt och varmt växer de lite till (rötterna med). Sen vilar de och tar ny fart nästa vår. Du kan vara lugn, har du planterat rätt (på rätt djup, dvs samma djup som de stod i krukan), kommer de att övervintra fin-fint.

      5. Åk till plantskolan och köp bindtråd ämnat för att binda växter. De brister om du glömmer att ta av dem :-)

      Lycka till, Eira

      Radera
  58. Hej Eira!

    Så himla fint att hitta denna sidan när en själv inte vet knappt något om sin avenbokshäck... Och otroligt fint att ni/du tar tid att besvara allas frågor, tack!

    Vi har en avenbokshäck som vi tror är gammal, den kom med huset som vi köpte förra sommaren. Den är 200-250cm hög och säkert 80cm bred.

    Sambon beskar den lite när som så lite osäker på om det bara varit under JAS på den tid vi haft huset men änsålänge har det ej synts någon förändring, hur länge behöver jag oroa mig?

    Nu är den för bred och vi har ej beskurit sen början/mitten av sommaren och jag undrar ifall det är möjligt att göra en hård sista beskärning så här sent (bor i södra Skåne där det varit sommar till förra veckan) och vad jag ska tänka extra på isåfall?

    Är det omöjligt att få den tät nedtill ifall den varit lite gles nedtill sedan vi köpte tomten?

    Tacksam för alla råd du vill dela med dig av!

    Tack på förhand,
    Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Emma,
      kul att du hittade vår blogg :-D

      1. Du behöver säkert inte oroa dig om ni beskurit fel någon gång. Och framöver kommer ni ju att beskära vid rätt tid ;-)
      OM det har kommit in sjukdomar och parasiter i såren, tar det många år innan det syns (och då är det tyvärr oftast för sent att rädda plantorna). Men det behöver inte alls ha hänt något. Även jag har kapat några grenar under fel period. När jag var ny på Avenbok för 15 år sedan ;-)

      2. Här i Skåne kan man faktiskt ofta beskära JASON. Dvs. okt och nov med.
      Vi beskar vår egen häck hårt i förra veckan. Tog ner den en hel meter.

      3. Om det finns grenar nertill kan den bli tät där igen, om den får ljus.
      Så om alla sidogrenar skärs in hårt och även de nertill beskärs lite, och om ni håller er till "bredare bas nedtill", får häcken mer ljus nedtill.
      Och då kan den bilda nya grenar igen.
      Men bara om där redan finns sidogrenar. Är det bara huvudstam längst ner, utan sidogrenar, kommer det nog tyvärr inget nytt där.

      Ett tips är att ta in proffshjälp med att beskära den nu. De kan enkelt se hur den bäst bör beskäras för att bli tät och fin. Och så kan ni få många tips från dem och se hur de gör. På så sätt vet ni hur ni ska göra nästa år.

      Lycka till, Eira

      Radera
  59. Hej!
    Planerar att köpa avenbok i kruka för att plantera nu. Jag hade först tänkt att plantorna skulle vara ca 150 cm höga vid inköpet men har nu fått rådet av plantskolan att välja deras plantor som är ca 80-100 cm höga istället då de inte är lika "taniga" utan har beskurits under tillväxten för att vara riktigt buskiga och täta (till en ok kostnad). Planteringsavstånd är satt till 2,5 plantor per meter på dessa krukor enligt dem.

    Hur ska man tänka? Ska jag ändå satsa på så höga plantor som möjligt då jag främst vill få till ett insynsskydd från vägen? Hur lång tid tar det att få upp en avenbokshäck på ca 1 m till 1,5 m, flera år?

    Hjälp! det känns som en hel djungel av val därute (höjd på planta, kruka eller barrotat etc) så jag vore otroligt tacksam för svar.

    Mvh
    Sara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sara,
      ja, det är ju skillnad på plantor och plantor :-D
      Man kan köpa höga plantor, men som är taniga men långa. Och så det finns det de som har beskurits (sidogrenarna) under uppväxten och är knubbiga och stabilare. Dessa olika typer finns ju även att få i olika höjder. Det går även att beställa riktigt höga och supertäta plantor, som har fler tillväxtår på nacken, men de kostar ju en del. Det är en djungel att välja.

      Taniga (yngre) plantor tar ju en del år på sig innan de blir täta. Medan plantor där sidogrenarna har beskuritsunder uppväxten, kommer att bli täta mycket snabbare. På höjden växer de rätt så snabb.

      Vad gäller snabbt insynsskydd, hjälper det ju inte så mycket med höjd om plantorna är taniga på sidorna. Det ger inget insynsskydd alls, oberoende av hur höga de är.

      Om det inte är en kostnadsfråga hade jag personligen satsat på de buskiga och täta plantorna. De kommer troligtvis att ge en tät häck snabbare.

      Be gärna plantskolan att få se de olika varianterna, så kanske det blir lite enklare att välja :-D

      Lycka till, Eira

      Radera
  60. Hej!

    Tack för en bra blogg! Vi funderar på att sätta avenbokshäck nu i vår men har två stora lönnar precis utanför trädgården som gör att trädgården o häcken står i skugga hela sommaren. Då vi vill ha en tät häck är jag därför orolig att avrnboken inte kommer att frodas hos oss och överväger därför att sätta thujor istället. Har du erfarenhet av att avenbok växer bra eller dåligt nära lönnar och därmed också i skugga?

    Hälsningar,
    Charlotte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      det är svårt att ge ett bra svar här. En häck är oftast en stor investering, så mitt tips är att boka in en arborist (trädexpert) eller någon duktig trädgårdsmästare, som kan titta på förhållandena på plats.
      Skuggan är inget större problem för Avenboken, däremot kan Lönnarnas rötter konkurrera om vatten och näring. Och det bedöms bäst på plats.

      Men generellt kan jag säga att Avenboken klarar skuggiga lägen bättre än Thuja.
      Thuja trivs bäst i sol-halvskugga.

      Hoppas det var till lite hjälp, Eira

      Radera
  61. Hej
    Har en bokhäck som planterades i november 2015 och den växte fint under förra året.
    Nu undrar jag när det är dags att börja vattna? Vi bor i Stockholm och jag tycker inte att bladen har börjat spricka ut ännu.
    Tacksam för hjälp.
    /Fredric

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      om det är torrt i marken kan du vattna nu. Enklast kollar du genom att "gräva lite med fingrarna" och känna om marken är fuktig eller torr. Du måste ner en bit.
      Är det torrt, kan du vattna lite nu.
      Här nere i Skåne har Avenboken precis börjat visa färg på knopparna, så det är bara ett par veckor tills ni är i kapp med lövsprickningen.
      Du kan även gödsla nu.

      Men som sagt, kolla först hur jordens fuktighet är. Är det fuktigt nere i jorden kan du avvakta lite med att vattna.

      Lycka till, Eira

      Radera
  62. Tack för raketsnabbt svar! Och vilken typ av gödsel rekommenderar ni?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      nu vill du ju att häcken ska sätta fart och växa snabbt och då vill den ha kväve.
      Och då funkar Blåkorn bra, som innehåller just mycket kväve (NPK 12-3-13).

      Hönsgödsel och m fl av de ekologiska gödseln, har inte den höga halten (NPK 4-1-2).

      /Eira

      Radera
  63. Och så en fråga till eftersom ni är så hjälpsamma :-)
    Som sagt, jag planterade min häck i november 2015 och har varken gödslat eller klippt grenarna något. När kan/bör jag klippa grenarna? Bor i Stockholm...
    Och hur mycket blåkorn ska man gödsla med? Förstår att det är svårt att svara på men ni kanske har någon tumregel?
    Trevlig helg!
    /Fredric

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har alltså en BOKhäck...

      Radera
    2. Hej Fredric,
      en bokhäck är inte blödare som Avenbok, och är alltså inte så känslig när det gäller när på säsongen den klipps. MEN, de flesta buskar och träd mår bäst av att klippas under JAS (juli, aug, sep). Så klipp en varm och torr dag i juli.
      Jag tror att doseringen står på Blåkorns förpackning. Själv tar jag en handfull och kastar ut i en svepande rörelse (som man gjorde förr i tiden när de sådde gräs t ex).

      Lycka till, Eira

      Radera
  64. hej
    Bladen har nyligen slagit ut på min bokhäck (planetarades för 1,5 år sedan) och nu märker jag att de börjar anta en brun ton och känns lite sladdriga. Vad beror det på tror ni? Torka?

    Tycker det är svårt att veta hur fuktigt det bör vara i marken. Gräver ner ett par dm och känner hur fuktigt det är : inte blött och inte direkt torrt heller. Mer kallt och lätt fuktigt. Gav en giva med blåkorn för ett par veckor sedan också.

    Vad tror ni?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Fredric,
      svårt att svara på utan bilder ;-)
      Men när boken slår ut är bladen mjälla och lite "sladdriga". De stadgar sig sen och blir spänstiga.
      Maila gärna närbilder.

      /Eira
      Men svårt att säga

      Radera
  65. Hej och tack för en utmärkt blogg! Hade stor nytta av informationen när jag planterade en avenbokshäck nyligen. Fick några barrotade plantor över och har planterat en av dem i en perennrabatt. Tanken att stamma upp den till ett litet träd med bollformad krona – blev inspirerad av era bilder! Men hur går jag rent praktiskt till väga? Jag antar att jag inte ska göra någonting alls förrän sensommaren nästa år, men vad gör jag då? Klipper bort de nedre grenarna precis intill stammen? Klarar plantan att man tar alla på en gång eller ska man ta några i taget? Och hur ska man tänka när det gäller själva kronan, så att den blir tät och fin?

    Tack på förhand!
    Hälsningar Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lisa,
      det finns lite olika sätt att göra det på, men du kan ta bort alla de grenar som växer längs stammen och som ska bort, nu i sommar (juli, aug, sep).
      Men du måste spara grenar överst, plantan får inte vara utan blad.

      Sen låter du toppen växa upp till den höjd du vill ha stammen på (staga upp plantan ordentligt mot en växtpinne).
      Därefter toppar du toppen där du vill att plantan ska börja grena sig och bilda en boll. Du måste ha kvar lite grenar och blad under toppningsstället. De kallas för livgrenar. De behövs för att plantan ska överleva (samma sak om man ska hamla ett träd första gången).
      Där du har toppat den, kommer det att växa ut nya grenar med blad och dessa kan du efter lite tillväxt klippa in lite så att även dessa grenar sig fint.

      När du har grönt i toppen/kronan kan du ta bort de sista livgrenarna, då behövs de inte längre.
      Sen är det bara att sköta om kronan och klippa de nya grenarna lite längre ut vid varje klippning. Efter ett par år har du en stor tät boll. Det går fortare än man tror :-D

      Lycka till,
      Eira

      Radera
    2. Tack så mycket!

      /Lisa

      Radera
  66. Hej jag har en fråga om bevattning till Avenboks häcken
    jag grävde ner slang förra året då vi nyplanterade barrotad avenbok nu har ca 18 av 50 plantor inte klarat sig och det är på olika delar av häcken. vad betyder vattna rikligt 2 gg i veckan igentligen.
    Och ska jag ta upp min bevattnings slang och lägga den ovan på jorden?
    MVH
    Ricky

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ricky,
      vad tråkigt att höra att så många plantor har dött. Är de helt döda hela vägen ner längs stammen? Skrapa med nageln på stammen, så att du skrapar bort lite bark. Är det grönt under?

      Jag har själv ingen erfarenhet av nergrävd bevattningsslang. När min häck var nyplanterade vattnade jag den med slang när det var torrt under våren och sommaren.
      Ang. hur mycket man ska vattna, har det helt att göra med vädret. De ska ju inte stå i ständigt blöt jord, då kvävs rötterna, men de ska inte stå för torrt heller.
      Det är viktigt att vattna en nyplanterade häck under våren (om det är en torr vår, som i år).

      Att plantor har dött året efter plantering (var de gröna och fina förra sommaren?) kan bero på många saker och behöver inte ha med just bevattningen att göra. Det kan bero på jorden, planteringsdjupet, plantorna m m. Det är svårt att svara på så här.

      Mitt bästa råd är att kontakta din leverantör av plantorna och rådfråga med dem. Vissa har t o m växtgarantier.

      Stort lycka till,
      Eira

      Radera
  67. Hej
    Ska beskära min bokhäck för första gången (planterades november 2015). Blir inte riktigt klok hur mycket jag ska beskära. Ska ALLA grenar kortas av och hur mycket, dvs hur nära stammen ska jag klippa (vill ha en tät häck)? Vissa grenar är som långa och kala pinnar de första 20 cm (bladen sitter längre ut på grenen), ska man i så fall klippa bort allt som är grönt och endast spara korta kala pinnar och hoppas på att det växer ut nya förgreningar?

    Här är några bilder så ni kanske förstår vad jag menar med kala grenar.
    https://goo.gl/photos/S6p3HnhELzC3HJRX8

    Tack för hjälpen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Fredric,
      ledsen för lite sent svar, vi har semester just nu så det blir inte så mycket bloggtid ;-)

      Vi håller just nu på med ett blogginlägg där vi kommer att visa hur du beskär en hyfsat nyplanterade bokhäck för första gången. Då kommer det bilder, beskrivningar etc. Vi planerar att ha inlägget ute inom en-två veckors tid. Så om du väntar tills dess kommer du att få en bra beskrivning på hur du bäst gör :-D

      /Eira

      Radera
  68. Hej
    Planterade krukodlad avenbokhäck i maj. Den har växt en del men de flesta planterna har löven nu fått bruna kanter och en planta har nog dött (helt bruna blad). Vad kan detta bero på? Tycker jag har varit noga med bevattningen, kanske för mkt, då vi nästan vattnat dagligen då det inte regnat. Det har varit väldigt blåsigt här i sommar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      ibland kan det vara en "chock" (för alla typer av plantor) att bli planterade.
      När de väl kommit i jorden ska ju rötternaförst börja växa och då går all kraft till just det.
      Så ibland kan det påverka lövverket, genom att bladen ser lite trista ut, ja t o m torka in helt och trilla av.
      Men oroa dig inte, det kommer nya löv igen, så fort plantan har rotat sig ordentligt.

      Lycka till, Eira

      Radera
  69. Tack för svar Eira!
    Då får jag hoppas på det bästa och vattna med måtta framgent.

    Ha en skön sommar!

    SvaraRadera
  70. Hej,
    Vi planerar att ersätta en 25 m lång slänt med en stödmur av gabioner. Stödmurens höjd kommer att variera från 0,5 meter till ca.2 meter. Bakom stödmuren tänkte vi plantera en färdig avenbokhäck (2 meter hög) och nu undrar vi vilket minsta avstånd vi bör a till muren för att det inte ska bli för torrt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      jag skulle säga minst 1 meter. Detta för att ni ska kunna gå mellan häcken och gabionerna för att klippa den.
      Lycka till, Eira

      Radera
  71. Hej!

    Vi har en lång avenbokshäck (140 plantor) som är 5 år gammal. Den har växt väldigt bra och var ända fram till i år mycket fin. Nu har den drabbats av något slags angrepp. Bladen faller av, och grenarna blir ljusare och får svarta prickar och blir så hårda att de väldigt lätt bryts av. Jag har försökt klippa bort de drabbade grenarna, men det kommer hela tiden nya. Vad kan det bero på och vad kan vi göra åt saken?

    Stort tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      oj, ja det låter ju som om den ha drabbats av någon svampsjukdom eller liknande.
      Tråkigt! Jag har en japansk Lönn som har liknande symptom, och det är en svampsjukdom. Jag klipper bort de angripna delarna, men det kommer nya nästa år. Jag vet att den så småningom kommer att dö.

      Jag är tyvärr inte så bra på just svampsjukdomarna, så jag rekommenderar att du kontaktar en arborist (trädexpert) som kan komma ut och titta och ge dig ett korrekt svar på vad dina plantor har drabbats av, samt åtgärdsplan.

      Lycka till, Eira

      Radera
  72. Hej (igen) och tack för snabbt svar,

    Jag kanske var lite otydlig i min tidigare fråga gällande lämpligt avstånd mellan häck och stödmur. Vår tomt ligger högre än grannens och vi har tänkt att bygga en stödmur för att vi ska få bort slänten och istället få ett plant tomtavslut (muren kommer att närmast grannen)... Häcken ska således planteras på vår sida av tomten (bakom stödmuren).
    Gäller fortfarande 1 meter som lämpligt avstånd?

    Svar

    Cattis och Eiras Trädgårdsdesign11 juli 2017 14:05

    Hej,
    jag skulle säga minst 1 meter. Detta för att ni ska kunna gå mellan häcken och gabionerna för att klippa den.
    Lycka till, Eira

    Hej,
    Vi planerar att ersätta en 25 m lång slänt med en stödmur av gabioner. Stödmurens höjd kommer att variera från 0,5 meter till ca.2 meter. Bakom stödmuren tänkte vi plantera en färdig avenbokhäck (2 meter hög) och nu undrar vi vilket minsta avstånd vi bör a till muren för att det inte ska bli för torrt...


    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      OK, så det är en stödmur, som gör att er tomt blir plan och sen kommer grannens tomt längre ned? Gabioner fylls ju oftast med sten och Avenboken har grunda rötter, som med åren blir väldigt grova och kraftiga... Så det finns ju en viss risk att rötterna kommer att leta sig igenom in i gabionerna, och på så sätt synas från grannens sida. Ev t o m sticka ut.

      Svaret på avstånd beror ju helt på om grannen ska sköta häcken från sin sida, eller om det är tänkt att ni ska sköta den själv? För om ni ska sköta den själv måste ni fortfarande kunna gå bakom häcken på er sida (grannen kanske planterar en känslig rabatt på sin sida som du inte får gå i). Men om grannen ska sköta den kan den ju vara lite närmare.

      Det är svårt att ge svar så här. Jag skulle nog i ditt fall rekommendera att köpa in några timmars rådgivning av en proffsig anläggare där du bor, som kan komma ut på plats och ge dig bästa råd på hur du ska göra. Det är stora höjdskillnader och mycket som påverkar.
      Stort lycka till!
      /Eira

      Radera
  73. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  74. Hej,
    Vilken bra blogg! Har några frågor om vår avenbokshäck som sattes förra sommaren. Den köptes krukodlad 175-200 från en odlare i Skåne (bor i Stockholm). Enl honom skulle häcken beskäras nu i år men i våras hade jag en trädgårdsdesigner på besök som tyckte jag skulle vänta ett år till. Vad anser du om beskärning, ska jag vänta till nästa år?
    Häcken är yvig och fin, men ganska många plantor har dött i toppen på stammen och jag har klippt bort det döda och lett upp ett sidoskott till ny topp. På 3-4 plantor är det så mycket som halva höjden och jag ser att det är gjort tidigare på flera av plantorna. Är det normalt?
    Bladen på delar av häcken är mer gulgröna än gröna, och en del har bruna fläckar. Vi har en nedgrävd bevattningsslang och vattnar ca 1 h per tillfälle ett par, tre gånger per vecka vid torr väderlek. Nu har vi dock varit borta 2 veckor och det har ju varit väldigt torrt, men mellan de gulaktiga står frodiga gröna plantor. Kan det vara något annat?
    Missade att gödsla i början på säsongen, bör jag gödsla nu eller vänta och höstgödsla i augusti?
    Häcken är planterad ovanpå en stödmur och grannens gräsmatta går nästan ända intill på ena sidan. På den andra är det ca 50 cm fram till muren, där vi planterat daggkåpa. Ska vi be grannen ta in gräsmattan, eller räcker det med luft på andra sidan? Tack för bra råd!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Johanna,
      tack för att du gillar vår blogg :-D

      Oj, många frågor. Jag ska försöka besvara dem så gott det går:

      - Du kan beskära antingen nu i sommar eller nästa sommar. Det är inte helt fel att låta plantan vila i år och låta den utveckla rötterna. Jag tycker att det är bra att avvakta tills nästa år, så att plantan får etablera sig ordentligt innan man sätter saxen i den.

      - Det händer att toppen "dör". Inte supervanligt, men inte ovanligt heller när de är nyplanterade. De kan ha torkat upp under leveransen, de kanske inte kom i jorden och fick vatten tillräckligt snabbt? Mycket som spelar in. Men det är bara att leda upp ett nytt toppskott, precis som du har gjort.

      - Svårt att säga varför vissa plantor har gulaktiga blad, utan att se dem på plats. Näringsbrist kan vara en orsak, speciellt som du skriver att du missade att gödsla i somras. Avenboken vill ha mycket näring.
      Du kan ge dem höstgödsel i slutet av augusti. De blir inte gröna av det, men det ger lite näring inför avmognaden. Glöm inte att gödsla till våren, när de vaknat till liv igen.

      - Avståndet mellan gräsmatta och stödmur är svårt att uttala sig om när jag inte sett hur det ser ut. Men det är inte fel att ta bort gräsmatta, den går väldigt nära och stjäl då både vatten och näring. Håll minst 30 cm fritt från gräsmatta, räknat från stammarna, på båda sidorna.

      Stort lycka till med din Avenbok,
      Eira

      Radera
    2. Tusen tack för långt och utförligt svar!

      Radera
  75. Hej. Jag undrar vilka markkrypare som passar som undervegetation till en Avenbokshäck och som inte stjäl näring från den. Hur långt ifrån Avenboken bör man plantera de nya plantorna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Stina,
      jag har själv Vinca Minor under min Avenbokhäck. Den är vintergrön, klär snabbt in marken, och den klättrar inte upp på stammarna. Den blåbladiga sorten växer snabbast.
      Undvik Murgröna, som klättrar upp på stammarna efter några år. Det är rätt så jobbigt att gå och dra ner rankor som börjat klättra uppåt. Jag vet, för jag har Murgröna i en av mina rabatter, och jag får inspektera stammarna ofta och dra ner ivriga klättrare :-(

      Lycka till, Eira

      Radera
  76. Hej
    Jag klippte min bokhäck i början på Juli och nu ser det nästan ut som man skulle kunna klippa lite till. Kan man/bör man klippa mer än en gång per säsong?
    Tack
    /Fredric

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yes, det är en utmärkt tid att göra andra klippningen nu i augusti/september :-D
      Bara klipp!

      /Eira

      Radera
  77. Hej,
    Min avenbokshäck har blivit glesare på mitten av vissa plantor; det är glesare med löv och de löv som finns är mindre än på övriga plantor, löven blir också bruna i kanterna fortare än övriga plantor. Vad kan det bero på? Vad kan jag göra åt det?
    Med vänlig hälsning,
    Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      jag är ingen expert på skadedjur och sjukdomar, men jag har själv sett just det du beskriver. Har några plantor i min egen Avenbokhäck som beter sig likadant.
      De har alltid gjort det. Löven är mycket mindre än på övriga plantor, men jag kan inte se vad det är som orsakar det.
      Och efter klippning, är det lika små löv som tittar fram igen.
      Så jag kan tyvärr inte hjälpa dig med den frågan.

      Men för att få den att bli tätare igen, kan du nu klippa in sidogrenarna som finns (inte vid stammen utan längre ut), för att få dem att grena sig mer så att den blir tätare där nästa år.

      Om jag hittar vad som orsakar den små bladen, återkommer jag hr på bloggen.
      /Eira

      Radera
  78. Hej!
    Vi har en avenbokshäck som är 2,5 år gammal som vi behöver flytta. Hur går vi till väga? Är det ens möjligt? Vi bor i Småland (zon 3-4) om det spelar någon roll.

    Hälsningar Sofia och Christian

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      är den så pass ung, ska det gå bra att flytta den. Vänta tills senare i höst, när all kraft från bladen har gått ner i rötterna och den har gått in i viloläge. Då kan du flytta den till en ny plats. Rötterna får inte torka ut under flytten, lägg de uppgrävda plantorna så att rötterna skuggas och håll dem fuktiga.

      Använd gärna en grep när du gräver upp dem, så att du inte hugger av rötter i onödan.

      Lycka till, Eira

      Radera
  79. Hej! Vi planterade 100 barrotade avenboksplantor i maj 2016. De flesta har tagit sig fint och växt till sig bra. Under sommaren i år har vår kommun fått bevattningsförbud och vattningen av häcken har nog inte varit optimal under sommaren då vi sprungit med vattenkannor för att vattna. Många av plantorna har nu fått ljusgröna och gulbruna blad, vissa med ljus vitaktig beläggning på som jag tror är mjöldagg? Kan vi göra något för att "rädda" häcken? Vi har fyllt på med ny jord som är bättre fuktbevarande. Häcken skulle oxå behöva klippas då vissa plantor är väldigt buskiga och har tjocka grenar, den är aldrig klippt förut. Är det dumt att göra det nu om den fått dåligt med vatten i sommar och fått mjöldagg?
    Mvh Lovisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lovisa,
      mjöldagg är skadesvampar som trivs när det är torrt, soligt och gärna blåsigt. Då är växterna stressade och mjöldaggen får lätt att angripa. För lite vatten och näring gör att svampen lätt får fäste.

      Det syns i form av en vit/grå-aktig beläggning på bladen. Bladen kan gulna och falla av, eftersom svampen skymmer solljuset.
      Mjöldaggssvampen övervintrar i knopparna, så den försvinner inte av sig själv.

      Det enda sättet att bli av med svampen är att behandla (eller byta ut växterna, men det behöver du inte göra).

      1. Se till att häcken alltid får rätt mängd vatten, samt näring.
      2. Behandla med Kumulus (svavel) tidigt på våren. Instruktioner finns på fp.
      Du kan behövs upprepa behandlingen flera gånger.
      www.nelsongarden.se/swe/sek/p/bekampning_640/kumulus-df-200g_8430
      3. Har läst att det kan vara bra att strö ut vedaska under växterna som drabbas, eftersom det innehåller svavel, vilket svampen inte gillar, men jag har inte testat själv.

      Och ja, du kan beskära plantorna nu augusti. Bränn det du har klippt bort, lägg inte på komposten eller i gröna tunnan.

      Lycka till, Eira

      Radera
    2. Tack för svar!

      Radera
  80. Har du någon bra referens till "Den behåller sin insynsskyddande egenskap hela vintern eftersom de kopparfärgade vissna bladen inte faller av förrän lövsprickningen på våren." ??

    Vad jag erfarit praktiskt så sitter de flesta blad inte kvar alls för en Avenbokshäck, de blåser av häcken under tidig höst iallafall här i skåne. Däremot så sitter de flesta blad kvar på en Bokhäck, insynsskyddet blir väldigt lite i jämförelse med en bokhäck. Jag förstår inte varför alla försäljare av häckplantor skriver att de sitter kvar när det uppenbarligen inte är så. Avenbok och Bok tillhör helt olika familjer och kan därför inte jämföras fysiologiskt. Möjligen har man förväxlat dessa båda arter vid noteringen att de kopparfärgade bladen stitter kvar, någon annan förklaring kan jag inte se. Jag skulle gärna vilja se en vetenskaplig publikation där de jämför dessa båda arter avseende hur länge bladen sitter kvar på häcken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Andreas,
      Det stämmer att Avenbok (Carpinus Betulus, Björksläktet) och Bok (Fagus Sylvatica, Boksläktet) tillhör olika släkten.
      Och, det stämmer även att Bokens blad sitter kvar bättre under vintern än vad Avenbokens löv gör, om man vill jämföra just de två häcksorterna (vilket du ju gör) ;-)

      Avenbokens löv sitter dock kvar till viss del, enligt min erfarenhet beror det helt på läge och utsatthet.
      Jag har en sida med 30 meter Avenbok (mellan grannens om min tomt) där löven sitter kvar hela vintern. Och de sitter hårt. De faller samtidigt som de nya knopparna brister.
      Men i vinkel till den sitter 20 meter häck, som nästan alltid får löven bortblåsta under höststormarna. Just den delen har stor öppen yta bakom sig och inget som skyddar. Den andra delen med löven kvar har ett lite mer skyddat läge på tomten.

      Vill man ha löven garanterat kvar under vintern, bör man välja en städsegrön häck istället. För vid väldigt blåsig stormig höst/vinter, faller tyvärr ibland även Bokens blad av. Fast de sitter oftast mycket bättre än Avenbokens.

      Fördelen med Avenbok är att den inte är lika kinkig med jorden som Boken är. Avenbok klarar blöt lerjord mycket bra, vilket inte Bok gör, den trivs bäst i sandig jord.
      Oftast blir det det som avgör valet mellan Avenbok eller Bok. Hur jordmånen är helt enkelt.

      Radera
  81. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  82. Hej!
    Vi har planterat en inramade fin avenbokshäck väldigt nära huset. Nu blev jag plötsligt nervös att grunden eller dränering på sikt kan skadas. Häcken börjar med första plantan 30 cm från huset.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      jag ber om ursäkt för låååång svarstid. Min blogg hade slutat maila kommentarer till mig, så jag har inte sett dem. Det är åtgärdat nu, tack och lov.

      Avenbok har inga direkt aggressiva rötter och de är väldigt grunda. Dock rekommenderar jag aldrig någon att plantera något så nära husgrunden. Dels pga att rötter kan förstöra dräneringen, men även för att de binder fukt mot fasaden/grunden.

      Ett alternativ som jag ibland ritar in, är att man t ex sätter en vacker spaljé, en målad sektion av ett vackert plank eller en trädgårdsport närmast huset (om det nu alltså är en häck som går i vinkel från huset och utåt. Då får man ett avstånd på 100-150 cm mot huset, men det blir ingen öppning.

      Lycka till, Eira

      Radera
  83. Vad tror du om det? Är rötterna farliga?

    SvaraRadera
  84. Hej. Riktigt bra blogg detta, tack för att ni lägger ner tid och svarar på alla frågor.
    Vi planterade en avenbokshäck föra året plantorna var redan 250cm stammen är runt 3.5-5 cm i diameter. Vi har vattnat mycket och häcken ser ut att växa bra. Det jag har märkt är att bladen på nästan hela häcken 100 plantor har varit och är lite gulare än andra grannars avenbok, vi har även förslag med trädgårds gödsel föra året och i våras. Vad tror du de gula bladen beror på? Vi har inte beskärt än, en del grenar är 60 cm långa. Mvh Achraf

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      ledsen för sent svar. Jag har inte fått meddelande från bloggen om att det har inkommit kommentarer (brukar komma via mail). Så idag hittade jag massor av missade frågor.

      Det kan ta ett par år för häcken att etablera sig helt. Den första tiden utvecklar den mycket rötter. Så det är mycket möjligt att häcken är grönare 2019.
      Gula blad brukar betyda för mycket/för lite vatten eller för lite näring (kväve). Det kan även bero på jorden. Finns det t ex mycket och djup matjord på platsen, eller är det ett tunt lager och makadam etc underst (ibland är det så på nybyggda tomter). I så fall dräneras vattnet bort alldeles för fort.
      Gödsla till våren med NPK och se till att häcken inte har det för torrt i vår, så ska den nog koma igång.
      Lycka till.

      Radera
  85. Hej!
    Jag har en avenbokhäck som är ca 1.5 år gammal och som inte fått så mycket vatten denna sommaren! I våras gödsla vi och la ut täckbark (pinjebark) och tyckte den växte på bra! Men nu efter en torr sommar så har vissa plantor redan tappat alla sina blad resten är gul gröna! Dem enda som fortfarande är gröna är dem som är skyddade mot blåst!
    Bör jag vara orolig att bladen redan är bruna och ramlar av? Kan jag bifoga bilder?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      ledsen för sent svar. Jag har inte fått meddelande från bloggen om att det har inkommit kommentarer (brukar komma via mail). Så idag hittade jag massor av missade frågor.

      Sommaren som var var tuff för många växter. Jag har sett en hel del häckar som partiellt tyvärr dog, eftersom de inte fick en droppe vatten i den stekande solen under ganska lång tid.
      Avenboken brukar repa sig bra dock. Vid extrem torka, fäller den helt enkelt bladen tidigt och går in i höst/vintervila. Detta för att skydda sig. Så förhoppningsvis skjuter den nya fina blad igen nu till våren.

      Radera
  86. Hej,

    Har liknande problem som Mikael; vår häck är ca 2 år och jag beskar den för första gången i början av juli. Har nedgrävd slang och vattnat duktigt fram till semestern, men när vi kom hem efter 2 veckors frånvaro har ett par av plantorna tappat alla blad och ungefär 1/3 har väldigt många bruna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      ledsen för sent svar. Jag har inte fått meddelande från bloggen om att det har inkommit kommentarer (brukar komma via mail). Så idag hittade jag massor av missade frågor.

      Se svaret ovan till Mikael :-D

      Radera
  87. Hej,
    Tack för bästa Avenboks-sidan! Har vid flera tillfällen hittat massa bra tips och råd här inför våra planteringar av Avenbok-häckar. Vi har planterat ganska små plantor och skulle få vänta länge på det insynsskydd vi vill ha. Våra grannar har en jättefin stor Avenbokhäck, ca 2,40 m hög. När de nu sålde sitt hus visade det sig att de nya ägarna vill bli av med den och vi får gärna ta den!! :) Självklart vill vi testa, men är det möjligt att flytta dem? Det innebär att vi plockar bort de avenboksplantor vi själva planterat och gör större hål för de ”nya”. Finns det något vi kan göra för att förbättra chanserna?
    Tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar

    1. Hej,
      vilken lyx att få så fina plantor av grannen :-D

      Jag hade gjort så här:
      - Förbered marken där de ska stå, dvs. gräv groparna.
      - Flytta planta för planta. Försök få med så mycket rötter som möjligt. Låt inte de uppgrävda plantorna ligga någon längre tid uppgrävda, utan plantera direkt. Plantera dem på samma djup som de har stått tidigare.
      - Vattna de nyplantade plantorna så att jorden sluter sig kring rötterna.
      - Ni kan flytta dem när de är i vila, alltså så fort tjälen har gått ur jorden. Flytta dem däremot inte när tillväxten har börjat. Hinner ni inte flytta dem då, så vänta tills senhösten när de har gått in i vila igen.

      Det går iofs att flytta dem under sommaren med (jag har själv gjort det), men man måste vara noga med att vattna och det finns risk att de tappar bladen den sommaren. Så säkrast är en flytt när de är i vila alltså.
      Lycka till, Eira

      Radera
  88. Hej,

    Tack för en väldigt bra och informativ sida! Vi planterade 300 plantor avenbok förra våren, i sammband med plantering grävde vi ner en droppslang (vilket visade sig vara bra med tanke på sommaren) och la på markduk och bark.

    Nu till våren tänker jag att man ska ge någon form av flytande gödning, men vilken sort och hur doserar man?

    Plantorna är mellan 120-180cm

    SvaraRadera
    Svar

    1. Hej,
      i vanliga fall skulle jag sagt att du kunde använt Algomin Växa (små pellets), vilket är miljövänligt och även långdoserande. Doseringen står på säcken.
      https://www.algomin.se/produkter/algomin-vaxa/

      Men nu har du lagt ut markduk och det försvårar det hela lite. Om du inte vill lyfta på duken och mylla ned gödningen, kan du vattna ut gödningsmedlet. Jag har ingen direkt erfarenhet av flytande gödning (mer än i krukor). Men jag vet att du kan lösa upp hönsgödsel i vatten. Sen finns det säkert fler flytande sorter på marknaden, men jag har som sagt ingen erfarenhet av det, tyvärr.

      /Eira

      Radera
    2. Hej, och tack för snabbt svar!
      Det är ju öppet runt stammarna, blir det för koncentrerat att bara lägga gödning där? (Algomin växa)


      Annars tänker jag att det borde fungera att gödsla ovanpå duken när det regnar, då den släpper igenom vatten väldigt lätt?

      Radera
    3. Hej,
      det kan bli för koncentrerat om du lägger en "hög" där. Det går att strö ut ovanpå duken, som du skriver, det går igenom, det kan finnas risk att det "lakas ut" lite när det inte är i direkt kontakt med jorden, men ger du en giva till efter en månad så har den nog fått tillräckligt :-D

      Radera
    4. Jag testar detta! Tusen tack för svaren!

      Radera
  89. Hejsan!
    Jag har en avenbok (270 plantor)som jag planterade försommaren 2016 i Värmland. Det växer småbjörk utanför tomtgränsen som kommun äger. Det är så tydligt att häcken växer tunt där, även om det är sol från morgon till kväll och jag vattnat och gödlsat. Kommer häcken att växa upp tillslut eller måste jag be kommun att ta bort träden?
    MVH
    Paula

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      Björken är ett proffs på tt söka upp vatten och näring och det är nog tyvärr så att den stjäl vatten och näring från din häck. Jag har sett många häckar med Björk intill, och häcken växer alltid sämre just där. Men, jag har själv en 20 år gammal Björk 100 cm utanför min häck, och än så länge har det inte påverkat häcken. Men, de är jämngamla (häcken och Björken), så häcken hade inte å stor konkurrens från Björken i början.

      Fortsätt gödsla och vattna, kanske lite extra just där. Och så se tiden an några år till.
      Det kan fungera :-D

      Lycka till
      /Eira

      Radera
  90. Hej,
    Ska man klippa bord döda toppar redan nu, eller vänta till Juli?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      jag hade klippt även dem först i Juli. Du ska ju klippa ner till friskt ved, och klipper du nu, blöder den.
      Med vänlig hälsning, Eira

      Radera
    2. Hej igen, tack för det snabba svaret!
      Har tänkt göra en öppning i vår avenbokshäck, som ett valv med en liten grind, ska man leda topparna på plantorna närmast öppningen så de möts över den, eller ska man ta sidogrenar som växer ihop? Häcken är bara ett drygt år, (fler plantor är iof 200cm men fortfarande glesa) men jag tänker om det är något som är bra att tänka på redan nu?

      Radera
    3. Hej,
      led upp topparna så att de slutligen möts. Sidogrenarna längs toppen av valvet klipps sedan efter hand och beroende på hur tjockt du vill ha valvet.
      Det går att leda topparna på frihand, men det kan vara betydligt enklare att ha en typ rosenbåge på plats som du kan binda topparna mot, för att få en vacker välvning.

      Lycka till, Eira

      Radera
  91. Hej!
    Vilket bra inlägg med massa bra kommentarer och svar! Jag har dock inte läst igen alla kommentarer så ställer därför mina frågor.
    Vi ska precis plantera avenbok längsmed vår trädgård och beställde då krukodlad i höjd 100-120. Plantorna verkar vara av skiftande kvalitet där stammen på vissa är väldigt smal och där det på väldigt många saknas grenar på nästintill hela stammen. Den är alltså väldigt kal hela vägen upp till de sista decimetrarna där lite blad växt ut. Så till mina frågor!
    1. Kommer det växa ut grenar på stammen där en idag är kal eller ska man reklamera dessa?
    2. Kommer stammen växa sig tjockare?
    3. Där vi tänkt plantera avenboken är idag gräs. Ska man byta ut hela jorden eller räcker det med att rycka gräset?

    Tacksam för snabbt svar!
    Varma hälsningar // Hanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Hanna,
      läs gärna denna länken, där finns många bra svar :-D
      http://cattisocheira.blogspot.se/2017/02/de-mest-stallda-fragorna-om-avenbokhack.html

      1. Ja, på unga plantor brukar det bryta ut grenar längs stammen. Där det kommer blad, blir det grenar. Plantera dem, gödsla och vattna.
      2. Avenbok är ett träd. Med åren blir stammarna väldigt tjocka. Några av mina 18 år gamla stammar har en diameter på 12-14 cm nu.
      3. Du behöver gräva ut en djup ränna/fåra på ca 50 cm bredd och lika långt som häcken ska vara. Luckra även upp all jorden i fåran. Plantera på samma djup som de har stått i krukorna. Du kan INTE plocka upp en grästuva och trycka ner plantan där. Allt gräs längs hela häcken och som sagt 50 cm brett, måste bort.

      Blanda gärna i kogödsel (köps i stora säckar) i den befintliga jorden, så får er nya häck en bra start.

      Lycka till.

      Radera
  92. Hej!
    Läste bland kommentarerna hur man formar en avenboksplanta till ett bollträd. Jag har två plantor som är inne på sin andra säsong och som jag tänker forma. De är redan i den höjd jag önskar med grenar glest hela vägen, ska jag kapa toppen där "bollen" ska börja redan nu i juli samt de grenar som inte ska vara kvar. Eller är det bra om plantan får växa ytterligare något år innan man rör den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      Du kan kapa toppen i sommar, där du vill att den ska grena sig (kapa alltid precis ovanför ett grenvarv).
      Ta den lite högre än du tror, för bollan växer ju nedåt med.

      Spara ALLA sidogrenarna när du kapat toppen, de fungerar som "livgrenar".
      De kommer att göra att trädet mår bra. Så rensa inte bort dem för att göra det "snyggt", då finns risk att det inte överlever.

      När trädet har skjutit nya skott vid kapningen och de vuxit ut en bit, kan du korta in dem där du vill att de i sin tur ska grena sig (klipp alltid efter ett lövpar). Detta kan du göra troligtvis i höst.

      Nästa sommar fortsätter du att ta in kronans skott lite så att den kan grena sig ännu mer.
      När kronan har mycket löv och grenat sig fint, kan du börja ta bort sidogrenarna helt. Men först då.

      Lycka till, Eira

      Radera
  93. Hej,
    Ska klippa min avenbokshäck nu i juli, hur mycket ska jag lämna kvar av grenarna? Och ska jag klippa både mellan plantorna och ut från plantorna samtidigt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      här hittar du de flesta svar. http://cattisocheira.blogspot.se/2017/02/de-mest-stallda-fragorna-om-avenbokhack.html

      Saxat från blogginlägget:
      Hur får vi vår häck tätare?
      – När du beskär häcken första gången, klipp in sidogrenarna så att de blir ca 10 cm långa (klipp alltid precis efter ett bladpar). Så kommer den grenen att bilda många fina nya grenar och så småningom bli tät.
      En gammal häck som upplevs som för bred eller för gles, kan även den föryngras på detta sättet. Genom att man kortar in sidogrenarna för att på så sätt få fler förgreningar.

      /Eira

      Radera
  94. Hej, några av plantorna i min 50 m långa avenbokshäck har fått tråkigt kvalster. Bladen är ihoprullade, eller har långa veck på baksidan. Har läst mig till att det är för sent att behandla i år, men hur hanterar jag bladen, ska de plockas bort för att förhindra spridning, och bör jag märka ut vilka plantor det handlar om? Eller måste jag behandla hela häcken till våren?
    Undrar också över gödsling, gödslade kring lövsprickningen med blåkorn, ska jag ge ytterligare någon omgång och i så fall när?
    Tack för ett jättefint och upplysande inlägg!
    mvh Johanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. http://cattisocheira.blogspot.com/2017/02/de-mest-stallda-fragorna-om-avenbokhack.html

      Bladen på min Avenbok krusar ihop sig, vad är det?

      – Avenboksgallkvalster.
      Det är pyttesmå spindeldjur som suger växtsaft från bladen, vilket gör dem krusiga/krulliga.

      Man kan behandla/spruta med Kumulus (ett svavelpreparat), men det ska göras precis vid knoppsprickningen. Djuren övervintrar i knopparna. Man gör då två behandlingar, med en veckas mellanrum. Dosering står på förpackningen.

      Du kan märka ut vilka plantor det handlar om, och behandla nästa år. Behandla de närliggande plantorna med.
      Nej, det hjälper inte att plocka bort löven.

      Gödsla med t ex NPK, från dess att plantan vaknar till liv och fram tills juni. Sen i augusti kan de ge den höstgödsel (utan kväve).

      Radera
  95. Hej, tack för en fantastisk bra blogg för en nybörjare på Avenbok. Ca 1/4 av mina 300 avenboksplantor har nått den sluthöjd jag vill ha (2m) ska jag kapa dessa redan nu i sommar, eller ska man vänta tills alla plantor är i rätt höjd och kapa alla samtidigt? (Tänker om kapningen gör att tillväxten blir större längre ner på plantan istället?)

    Vissa plantor är bara 1m, medans någon redan är över 3m så det tar nog ytterligare något år innan samtliga är i rätt höjd.

    SvaraRadera